Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δημήτρης Καζής: H τραγική ιστορία του 41χρονου που πέθανε πριν κάνει μεταμόσχευση στην Τουρκία

Δημήτρης Καζής: H τραγική ιστορία του 41χρονου που πέθανε πριν κάνει μεταμόσχευση στην Τουρκία

Ο δραστήριος διεθνολόγος Δημήτρης Καζής με μια ανάρτηση του στο Facebook πυροδότησε μια σειρά γεγονότων, που σύμφωνα με τους συγγενείς του, τον οδήγησαν στον θάνατο

Μια ανάρτηση στο Facebook, που έκανε ο Δημήτρης Καζής, ο 41χρονος δραστήριος Διεθνολόγος  που αργοπέθαινε σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης περιμένοντας με αγωνία να βρεθεί δότης ήπατος, πυροδότησε μια σειρά γεγονότων, που σύμφωνα με τους συγγενείς του, τον οδήγησαν στον θάνατο.

«Ένας άνθρωπος που θα μπορούσε να σωθεί, δεν σώθηκε. Ευτυχώς πέθανε στη Θεσσαλονίκη και όχι σε κάποιο κελί της Τουρκίας», δήλωσε ο Νίκος Διαλυνάς, δικηγόρος της οικογένειας Κάζη.

Ο άτυχος 41χρονος είχε επιλέξει της κλινική στην Τουρκία, καθώς είχε υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

«Καθ’ υπόδειξη των αμερικανών ιατρών, οι οποίοι του είπαν ότι για την περίπτωσή του ήταν ο κατάλληλος χειρουργός».

Στο «στόχαστρο» των τουρκικών αρχών

Ο 41χρονος διεθνολόγος Δημήτρης Κάζης, χρειάστηκε το 2019 μεταμόσχευση ήπατος. Του σύστησαν έναν κορυφαίο γιατρό σε νοσοκομείο στην Κωνσταντινούπολη και πολύ σύντομα, βρέθηκαν αρκετοί Αμερικανοί δότες, οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να τον βοηθήσουν.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν προχώρησε.

«Παρεμβαίνει ο Τούρκος χειρουργός ο οποίος λέει ότι δεν επιθυμεί να λάβει ήπαρ από Αμερικανούς, αλλά πρέπει να έχουν ελληνική ιθαγένεια», σημειώνει ο δικηγόρος.

Απελπισμένος ο Δημήτρης Κάζης, αποφασίζει να κάνει μια ανάρτηση στο Facebook, ζητώντας βοήθεια από Έλληνες φίλους και γνωστούς.

«Γνωρίζω ότι είναι μια δύσκολη απόφαση και ότι εκ πρώτης φοβίζει αλλά όταν φτάνεις στο τελικό σημείο που έχεις να ζυγίζεις την ζωή ενός ανθρώπου-φίλου με μία ταλαιπωρία δύο εβδομάδων το πολύ, η ζυγαριά νόμιζα πως εύκολα θα έγερνε. Σας φιλώ και περιμένω έστω και την τελευταία στιγμή την ανταπόκρισή σας».

Πράγματι φίλοι του Δημήτρη ανταποκρίθηκαν. Ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη και δύο από αυτούς επιλέχθηκαν ως πιθανοί από τον γιατρό. Την ίδια ώρα, όπως αποκαλύπτει ο θείος του ασθενή, η μεταμόσχευση είχε πάρει διαφορετικές διαστάσεις.

«Από την έρευνα την οποία κάναμε, εξακριβώσαμε ότι μια υπάλληλος, μια διοικητική υπάλληλος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων διάβασε την ανάρτηση του Δημήτρη στο Facebook και δεν ξέρω με ποια λογική αυτό το ερμήνευσε ότι ήταν προσπάθεια εμπορίας οργάνων», λέει ο θείος του άτυχου 41χρονου, Μιχαήλ Κάζης.

Μετά το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον δικηγόρος της οικογένειας Κάζη: «αρχίσει μια ανταλλαγή e-mail ελληνικών – τουρκικών αρχών και οδηγεί στο να στοχοποιηθεί η οικογένεια από τις Τουρκικές αρχές ως εγκληματική οργάνωση εμπορίας οργάνων.

Τον «πέταξαν» αβοήθητο

Και ενώ όλα αυτά διαδραματίζονταν στο παρασκήνιο, δύο εβδομάδες πριν από την πολυπόθητη επέμβαση, το νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης τους ανακοινώνει ότι έχει εκδοθεί εξιτήριο και ότι ο Δημήτρης πρέπει άμεσα να απομακρυνθεί.

«Τους ανακοινώνουν ότι ο λόγος που φεύγουν είναι γιατί έχουν μπει στο στόχαστρο και ότι επίκειται η σύλληψή τους».

Τότε η οικογένεια του Δημήτρη Κάζη μαθαίνει για πρώτη φορά ότι ενδεχομένως να διωχθεί για εμπορία οργάνων. Αμέσως ενημερώνουν το ελληνικό προξενείο, με την βοήθεια του οποίου, ο Δημήτρης καταφέρνει τελικά να επιστρέψει στην Ελλάδα. Όμως, πέντε ημέρες αργότερα, αφήνει τη τελευταία του πνοή στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.

«Αυτή η ενέργεια είναι πρωτοφανής, δηλαδή μια υπάλληλος του Εθνικού Συστήματος Υγείας χωρίς εντολή, χωρίς εξουσιοδότηση, χωρίς καμία ηθική δέσμευση στέλνει mail στο Υπουργείο Υγείας το τουρκικό και λέει ότι ο ασθενής τάδε είναι έμπορος οργάνων; Αυτό είναι εγκληματική πράξη εκ προθέσεως, είναι απίστευτο αυτό το οποίο συνέβη», λέει ο θείος του άτυχου 41χρονου.

Η μήνυση της οικογένειας Κάζη στρέφεται κατά του χειρουργού, του διευθυντή της τουρκικής κλινικής, κατά Ελλήνων αξιωματούχων και όσων άλλων φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο το σχετικό ρεπορτάζ του MEGA:

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024