Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Bloomberg: Το συμβιβαστικό σχέδιο Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Bloomberg: Το συμβιβαστικό σχέδιο Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, θα προτείνει ένα συμβιβασμό με αρκετές παραχωρήσεις στις πλούσιες χώρες του Βορρά, έτσι ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ένα συμβιβαστικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να προτείνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ο Σαρλ Μισέλ θα παρουσιάσει μια συμβιβαστική πρόταση, την επόμενη εβδομάδα, επιχειρώντας να γεφυρώσει τα χάσματα.

Οι χώρες της ΕΕ παραμένουν διχασμένες αναφορικά με το σχέδιο των 750 δισ. ευρώ, το οποίο στοχεύει στην οικονομική ανάκαμψη των χωρών μετά την πανδημία, ενώ οι προοπτικές για συμφωνία στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της 17-18ης Ιουλίου είναι αβέβαιες.

Η πρόταση του Σαρλ Μισέλ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα προτείνει να διατηρηθεί το ύψος του πακέτου που πρότεινε η Κομισιόν, αλλά ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε αν θα αλλάξει η αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων – 500 δισ. ευρώ έναντι 250 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Σαρλ Μισέλ θα προτείνει την επόμενη εβδομάδα το 70% του συνολικού πακέτου του Ταμείου Ανάκαμψης να διανεμηθεί βάσει της πρότασης της Κομισιόν και το 30% να μοιραστεί από το 2023, ανάλογα με το βάθος της ύφεσης κάθε χώρας για τα επόμενα δύο χρόνια.

Οι όροι που θα συνδέονται με την εκταμίευση των πόρων θα ενισχυθούν, επίσης, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην κλιματική και ψηφιακή μετάβαση της ΕΕ, είπε ο αξιωματούχος.

Ο Μισέλ θα προτείνει στην ομάδα των πλουσιότερων χωρών της ΕΕ, με επικεφαλής την Ολλανδία – που θέλουν να μειώσουν ή να εξαλείψουν τις επιχορηγήσεις – επιστροφές που θα μειώσουν τα ποσά που συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό της ΕΕ, σε μία προσπάθεια να αποσπάσει την έγκρισή τους για τη συμφωνία.

Κάνοντας μία ακόμη παραχώρηση στον πλούσιο ευρωπαϊκό Βορρά, ο Μισέλ θα προτείνει περικοπές στον τακτικό προϋπολογισμό της ΕΕ, ο οποίος ανέρχεται σε πάνω από 1 τρισ. ευρώ για επτά έτη. H πρόταση αυτή είναι πιθανόν να προκαλέσει την αντίδραση χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που ωφελούνται περισσότερο από τις αγροτικές επιδοτήσεις του προϋπολογισμού.

Συνολικά, ο Μισέλ θα προτείνει οι χώρες να δεσμεύσουν πόρους για τα σχέδιά τους και άλλα τρία χρόνια για να τους δαπανήσουν, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Θα υπάρχουν, επίσης, ασφαλιστικές δικλείδες κατά της διολίσθησης από τους δημοκρατικούς κανόνες σε κράτη – μέλη, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η πρόταση του Μισέλ, σύμφωνα με το Bloomberg, θα αποτελέσει τη βάση για διαπραγματεύσεις μεταξύ ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 17 και 18 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο αξιωματούχος δεν απέκλεισε, βέβαια, το ενδεχόμενο να χρειαστεί και άλλη Σύνοδος αυτό τον μήνα για να γεφυρωθούν τα χάσματα των χωρών. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν έχει προγραμματιστεί τέτοια συνάντηση σε αυτό το στάδιο.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024