Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Ροζάκη περί «απομονωμένου Καστελόριζου που είναι κοντά στις τουρκικές ακτές»

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Ροζάκη περί «απομονωμένου Καστελόριζου που είναι κοντά στις τουρκικές ακτές»

Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, ο οποίος έχει διατελέσει και υφυπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε στη γεωγραφική θέση του Καστελόριζου λέγοντας ότι είναι απομονωμένο και βρίσκεται πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές και επεσήμανε την «μαξιμαλιστική θέση» -που αποτελεί πάγια πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων- όσον αφορά την υφαλοκρηπίδα του ακριτικού νησιού

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ, Χρήστου Ροζάκη όσον αφορά το Καστελόριζο και τη σημασία που έχει στον καθορισμό της ελληνικής ΑΟΖ.

Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, ο οποίος έχει διατελέσει και υφυπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε στη γεωγραφική θέση του Καστελόριζου λέγοντας ότι είναι απομονωμένο και βρίσκεται πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές και επεσήμανε την «μαξιμαλιστική θέση» -που αποτελεί πάγια πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων- όσον αφορά την υφαλοκρηπίδα του ακριτικού νησιού.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε αναπτύξει μια μαξιμαλιστική θέση, ή μια σειρά μαξιμαλιστικών θέσεων. Είναι διαπραγματευτικές θέσεις αυτές, ένα κράτος ξεκινάει πάντα μια διαπραγμάτευση με μαξιμαλισμούς και από κει και πέρα υποχωρεί σε δεύτερες θέσεις. Νομίζω ότι το Διεθνές Δίκαιο σαφώς μας προστατεύει και είναι η μόνη μας ασπίδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Αλλά δεν μας προστατεύει πάντα. ..Το Καστελόριζο είναι απομακρυσμένο από τη Ρόδο, αλλά είναι κοντά στις ακτές τις τουρκικές.».

Κουμουτσάκος: Αδιανόητο να μιλάμε για απομονωμένα τμήματα της επικράτειας

Άμεση ήταν η αντίδραση του Αναπληρωτή Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter ξεκαθάρισε ότι «όταν πρόκειται για εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, είναι αδιανόητο να μιλάμε για »απομονωμένα» τμήματα ελληνικής Επικράτειας. Η υπεράσπιση της έσχατης γωνιάς της πατρίδας είναι θεμελιώδης υποχρέωση του Ελληνικού κράτους, του κάθε Έλληνα» και πρόσθεσε ότι «αυτή η υποχρέωση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, για τις ακριτικές περιοχές της χώρας μας. Και αυτό ισχύει απόλυτα είτε αφορά ξηρά, νησί ή τμήμα της θάλασσάς μας. Άλλωστε, η νησιωτικότητά μας, απ´άκρη σ´άκρη, είναι σάρκα από τη σάρκα της Ελλάδας. Δεν διαχωρίζεται. Δεν τεμαχίζεται».

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος: Κρίσιμη «μάχη» στον Πειραιά, με «φόντο» το Final-4!

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την πανίσχυρη και αήττητη Φερεντσβάρος, την οποία υποδέχεται στο Παπαστράτειο κολυμβητήριο, για την κρίσιμη 4η αγωνιστική των προημιτελικών ομίλων του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024