Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί ο Ερντογάν έβαλε «λουκέτο» σε Πανεπιστήμιο – Το είχε εγκαινιάσει το 2010

Γιατί ο Ερντογάν έβαλε «λουκέτο» σε Πανεπιστήμιο – Το είχε εγκαινιάσει το 2010

Το Πανεπιστήμιο Σεχίρ ιδρύθηκε το 2008 και έγινε ένα από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που προτιμά η νέα συντηρητική ελίτ της Τουρκίας.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκλεισε σήμερα με διάταγμα ένα πανεπιστήμιο, συνιδρυτής του οποίου ήταν ένας από τους πρώην πρωθυπουργούς του, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος στη συνέχεια αποσκίρτησε από το κόμμα του Ερντογάν και ίδρυσε το δικό του.

«Αποφασίσθηκε να αρθούν οι εγκρίσεις λειτουργίας του Πανεπιστημίου Σεχίρ», αναφέρεται στο εν λόγω διάταγμα που υπογράφεται από τον Ερντογάν και δημοσιεύθηκε την περασμένη νύκτα.

Το Πανεπιστήμιο Σεχίρ ιδρύθηκε το 2008 και έγινε ένα από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που προτιμά η νέα συντηρητική ελίτ της Τουρκίας.

Από τα εγκαίνια στο… λουκέτο

Οι Ερντογάν και Νταβούτογλου το είχαν εγκαινιάσει μαζί επισήμως το 2010, όταν ο πρώτος ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης και ο δεύτερος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Νταβούτογλου έγινε στη συνέχεια πρωθυπουργός το 2014, όταν ο Ερντογάν εξελέγη πρόεδρος. Το 2016 παραμερίσθηκε ξαφνικά με φόντο ένα μπρα-ντε-φερ με τον αρχηγό του κράτους.

Όλο και πιο επικριτικός, ο Νταβούτογλου ίδρυσε πέρυσι τον δικό του πολιτικό σχηματισμό, το Κόμμα του Μέλλοντος, με την ελπίδα να ανταγωνισθεί τον Ερντογάν.

Στο κέντρο μάχης το Πανεπιστήμιο Σεχίρ

Στο πλαίσιο αυτό το Πανεπιστήμιο Σεχίρ βρέθηκε στο κέντρο της μάχης ανάμεσα στους δύο πρώην συμμάχους.

Τον Δεκέμβριο οι δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Σεχίρ ανεστάλησαν προσωρινά και μεταφέρθηκαν σε ένα άλλο ίδρυμα, επισήμως εξαιτίας οικονομικών δυσχερειών του πανεπιστημίου.

Τον Ιανουάριο, το ίδρυμα που διευθύνει το πανεπιστήμιο, του οποίου μέλος ήταν ο Νταβούτογλου, κατασχέθηκε από το κράτος και οι διοικητές του διορίσθηκαν από την κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024