Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιταλία : Ο κοροναϊός έσπρωξε ένα εκατομμύριο πολίτες στη φτώχια

Ιταλία : Ο κοροναϊός έσπρωξε ένα εκατομμύριο πολίτες στη φτώχια

Οι Ιταλοί χάνουν την υπομονή τους εξαιτίας της καθυστέρησης της οικονομικής ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις και των επιδομάτων για τους πολίτες που έχασαν τη δουλειά τους την περίοδο του lockdown

 Η ουρά του συσσιτίου στην συνοικία Τραστέβερε της Ρώμης κινείται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με την προ-κοροναϊού εποχή, εξαιτίας των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Παράλληλα, όμως, είναι και πολύ μεγαλύτερη.

«Σερβίραμε περίπου 300 γεύματα την ημέρα. Πλέον σερβίρουμε 500», εξηγεί η Λουτσία Λουτσίνι, υπεύθυνη της κουζίνας που χρηματοδοτείται από την καθολική φιλανθρωπική οργάνωση Sant’Egidio.

«Υπήρξαν κάποιες πολύ δύσκολες μέρες στην αρχή του lockdown, με πολλούς άστεγους να έρχονται και να μας λένε ότι φοβούνται γιατί δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει – κάποιοι είχαν δεχτεί και πρόστιμα επειδή ήταν έξω. Μετά αρχίσαμε να βλέπουμε ανθρώπους που έρχονταν για πρώτη φορά. Ήταν εκείνοι που έχασαν το εισόδημά τους και δεν είχαν οικογένεια να τους βοηθήσει».

Αυτά τα καινούργια πρόσωπα ανήκουν σε κάποιους από τους ένα εκατομμύριο Ιταλούς που ωθήθηκαν στη φτώχια στην διάρκεια της φετινής χρονιάς, ως συνέπεια της πανδημίας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Coldiretti, του σωματείου των αγροτών.

«Συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας», τονίζει ο Λορέντσο Μπατσάνα,οικονομικός σύμβουλος του Coldiretti. «Οικογένειες που ίσως δεν αντιμετώπιζαν δυσκολίες προηγουμένως, πλέον σηκώνουν ένα τεράστιο οικονομικό βάρος και στρέφονται στις τράπεζες τροφίμων για βοήθεια».

Όχι πολύ μακριά από το συσσίτιο του Τραστέβερε βρίσκεται το Casino del Bel Respiro, ένα παλάτι του 17ου αιώνα, από όπου απεύθυνε τις ομιλίες του κατά τη διάρκεια του μήνα ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε. Στόχος του η διάσωση της οικονομίας της χώρας, καθώς όπως είπε η Ιταλία ήταν πιθανό να ξεπεράσει το εκτιμώμενο έλλειμμα του 10% στην εθνική παραγωγή, ενώ τα μέτρα για την αποφυγή των απολύσεων και την ενίσχυση τομέων που πλήττονται – όπως ο τουρισμός – δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι το Σεπτέμβρη, όταν η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα ενιαίο σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας.

Δεν εμπιστεύονται τον Κόντε οι Ιταλοί

Όμως για τις επιχειρήσεις και τα άτομα που βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση και χρειάζονται άμεση οικονομική υποστήριξη, οι υποσχέσεις του Κόντε ακούγονται κενές.

Το αργό και παρακωλυτικό γραφειοκρατικό σύστημα της Ιταλίας συνεπάγεται ότι μόλις το 30% των επιχειρήσεων έχουν λάβει τη χρηματοδότηση που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του lockdown, ενώ πολλοί ιδιοκτήτες βρίσκονται σε αναμονή και για τα κρατικά δάνεια. Ταυτόχρονα, χιλιάδες εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει ακόμη τα επιδόματα που τους οφείλονται για το διάστημα που έμειναν χωρίς απασχόληση.

«Υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις στις πληρωμές επιχειρήσεων και ιδιωτών», τονίζει ο Βολφάνγκο Πικόλι, ένας εκ των προέδρων της ερευνητικής εταιρείας Teneo με έδρα το Λονδίνο. «Και ενώ όλοι επικεντρώνονται στα μεγάλα νούμερα, στο τέλος της μέρας αυτό που έχει σημασία, ιδιαίτερα για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, είναι η ικανότητα του κράτους να διανείμει χρήματα. Στην Ιταλία αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα».

Στις φιλανθρωπικές οργανώσεις στρέφονται οι πολίτες

Καθώς οι ηγέτες παλεύουν με την οικονομία, μεγάλο μέρος της ευθύνης έχει πέσει στις φιλανθρωπικές οργανώσεις και τις κοινοτικές ομάδες που υποστηρίζουν εκείνους που βιώνουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες. Στη Ρώμη, πολλά σούπερ μάρκετ έχουν υιοθετήσει την πρωτοβουλία «spesa sospesa», στο πλαίσιο της οποίας οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν προμήθειες για τις φιλανθρωπικές οργανώσεις, οι οποίες στη συνέχεια τις μοιράζουν στους φτωχούς.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πάπας Φραγκίσκος δημιούργησε ένα αποθεματικό με στόχο την ενίσχυση οικογενειών της πόλης που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Εθελοντές της Nonna Roma, μιας κοινοτικής ομάδας, διανέμουν τακτικά τρόφιμα σε 7,500 οικογένειες. Πριν την πανδημία, ο αριθμός τους κυμαινόταν στις 200.

«Είναι νεόπτωχοι», τονίζει ο Αλμπέρτο Καμπάιλα, ένας από τους εθελοντές. «Ανάμεσά τους βρίσκονται οικιακοί βοηθοί που έχασαν τις δουλειές τους ή άνθρωποι που έκαναν επισφαλή επαγγέλματα… αλλά και νεαροί επαγγελματίες που είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται δραστικά.

Κίνδυνος χιλιάδες Ιταλοί να μείνουν στο δρόμο

Ο Καμπάιλα τονίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να επεκτείνει το σχέδιο βασικού εισοδήματος που εισήγαγε την περασμένη χρονιά και να συνεισφέρει στην καταβολή των ενοικίων.

«Υπάρχει κίνδυνος πολλοί άνθρωποι να μην καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις πληρωμές των ενοικίων και να χάσουν τα σπίτια τους», τονίζει.

Αν εγκριθεί το πακέτο στήριξης της ΕΕ, τα χρήματα δεν θα διανεμηθούν πριν την 1η Ιανουαρίου. Ως αντάλλαγμα, τα κράτη – μέλη πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα χρήματα δεν θα σπαταληθούν, ενώ παράλληλα θα δεσμευθούν πως θα πραγματοποιήσουν αλλαγές και θα επενδύσουν σε προγράμματα που θα φέρουν ανάπτυξη.

Μέχρι τότε, η μόνη πρόσβαση σε χρηματοδότηση των Βρυξελλών είναι το πρόγραμμα Sure, το οποίο ουσιαστικά προσφέρει μόνο επιπλέον χρήματα στα σχέδια επιδομάτων.

Πολλά καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις της χώρας παραμένουν κλειστά παρά την άρση των μέτρων. Ακόμη κι εκείνα που έχουν ανοίξει, όμως, δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.

«Μεγάλο μέρος των εισοδημάτων μας προέρχονται από ξενοδοχεία ή εκδηλώσεις, όπως οι γάμοι, που έχουν ακυρωθεί», τονίζει ο Ένζο Ρούσο, ιδιοκτήτης ανθοπωλείου στη Ρώμη. «Χρειαζόμαστε μια ισχυρή επέμβαση του κράτους. Αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι, μπορούν να γίνουν επικίνδυνα».

Το φθινόπωρο θα φανεί το πραγματικό μέγεθος της κρίσης

Ο Τζιανπάολο Γκρίλι, ο οποίος διατηρεί οικογενειακή επιχείρηση επίπλων, δηλώνει στον Guardian: «Δεν πιστεύω και πολύ στις συζητήσεις που γίνονται. Η Ιταλία είναι γεμάτη μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν αποτελούν μόνο την ραχοκοκαλιά της οικονομίας της, αλλά είναι και παράγοντας κοινωνικής συνοχής. Οι πολιτικοί δεν το αντιλαμβάνονται. Δεν θέλουμε επιδόματα, θέλουμε σχέδια που θα μας βοηθήσουν να σχεδιάσουμε και να επενδύσουμε».

Αν και το οικονομικό πλήγμα της πανδημίας είναι ήδη εμφανές, ο Πικόλι πιστεύει ότι η πραγματική καταστροφή δεν θα γίνει αισθητή πριν το φθινόπωρο. Η Ιταλία αναμένεται να χάσει δισεκατομμύρια αναγκαίων εισοδημάτων από τον τουρισμό. Έως και το 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προβλέπεται να βάλουν λουκέτο. Στα τέλη Αυγούστου, όταν αρθεί η σχετική απαγόρευση, αναμένεται κύμα απολύσεων, ενώ το επιδοματικό πλάνο λήγει τον Οκτώβριο.

«Ανεξάρτητα από τα ποσά που θα φτάσουν από τις Βρυξέλλες, οι προοπτικές είναι εξαιρετικά σκοτεινές», σημειώνει ο Πικόλι. «Και δεν πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα ολιστικό, ενιαίο, αξιόπιστο και αποτελεσματικό σχέδιο».

Πηγή: www.theguardian.com

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024