Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ακίνητα : Σε πτωτική τροχιά τα ενοίκια - Νέα εικόνα στο Airbnb [πίνακες]

Ακίνητα : Σε πτωτική τροχιά τα ενοίκια – Νέα εικόνα στο Airbnb [πίνακες]

Ανατροπές στην αγορά των ακινήτων έφερε ο κοροναϊός, με σημαντικότερη εκείνη της πτώσης των ενοικίων.

Ανατροπές στην αγορά των ακινήτων έφερε ο κοροναϊός, με σημαντικότερη εκείνη της πτώσης των ενοικίων.

Παράλληλα, οι αγοραπωλησίες που είχαν δρομολογηθεί πάγωσαν και πλέον ακολουθούν σκληρά παζάρια για τις νέες συμφωνίες, ενώ οι μισθώσεις τύπου Airbnb κατέρρευσαν.

Η έξοδος από το lockdown αποκάλυψε τις νέες τάσεις που διαμορφώνονται στο εγχώριο real estate στην εποχή του κορωνοϊού.

Σκληρά παζάρια στις αγοραπωλησίες

Ιδιοκτήτες και αγοραστές που πριν από την κρίση του κορωνοϊού είχαν δώσει τα χέρια και συμφώνησαν στην αγοραπωλησία κάποιου ακινήτου η οποία όμως δεν προχώρησε λόγω της πανδημίας μπαίνουν τώρα στο παιχνίδι του παζαριού. Οι υποψήφιοι αγοραστές διαπραγματεύονται ξανά την τιμή πώλησής του για να το αποκτήσουν φθηνότερα.

Πολλοί το πετυχαίνουν, ενώ άλλοι ακυρώνουν τη συμφωνία με τους ιδιοκτήτες να φθάνουν στο σημείο να αποσύρουν το ακίνητό τους από την πώληση. Τα παζάρια έχουν προκαλέσει ντόμινο μειώσεων στην κτηματαγορά.

Για παράδειγμα διαμέρισμα 110 τ.μ.  στην περιοχή του Ζωγράφου με συμφωνημένη τιμή πώλησης 140.000 ευρώ και με κατάθεση προκαταβολής αξίας 10.000 ευρώ από τον αγοραστή τον Φεβρουάριο, εν μέσω κορωνοϊού ο ενδιαφερόμενος αγοραστής ζήτησε μείωση της τιμής κατά 20% από τον πωλητή για να ολοκληρώσει την αγοραπωλησία. Μετά από διαπραγμάτευση η τιμή μειώθηκε κατά 10,7% με το νέο τίμημα να διαμορφώνεται πλέον σε 125.000 ευρώ και την αγοραπωλησία να ολοκληρώνεται.

Ο ιδιοκτήτης ενός αυτοτελούς κτιρίου 620 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας πλησίον της Ερμού πωλούσε το ακίνητο πριν ξεσπάσει η πανδημία 1.600.000 ευρώ. Εν μέσω καραντίνας ο ιδιοκτήτης δέχθηκε πρόταση αγοράς από ξένο επενδυτή στην τιμή του 1.200.000 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης δέχθηκε να πουλήσει το ακίνητο με μείωση της τιμής κατά 25%.

Οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι οι ανατροπές στις τιμές πώλησης των ακινήτων θα φανούν μετά την καλοκαιρινή σεζόν και σταδιακά έως και το πρώτο τρίμηνο του 2021. Πολλά θα κριθούν από το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, την εγχώρια δυναμική της μεσαίας τάξης, η οποία σήμερα είναι σχεδόν ανύπαρκτη, τη στάση των αλλοδαπών επενδυτών, τον αριθμό των διαθέσιμων προς πώληση ακινήτων αλλά και τη ζητούμενη τιμή τους.

«Θεωρούμε ότι πολλοί ιδιοκτήτες που δεν επιθυμούν να προβούν σε μείωση των ζητούμενων τιμών πώλησης, θα αναγκαστούν να αποσύρουν τα ακίνητά τους από την αγορά κρατώντας στάση αναμονής» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του  Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates.

Σε πτωτική τροχιά τα ενοίκια

Τα σημάδια της πανδημίας στην ελληνική κτηματαγορά άρχισαν να φαίνονται από νωρίς στις τιμές των ενοικίων, οι οποίες ξεκίνησαν να ξεφουσκώνουν ιδιαίτερα σε περιοχές που οι τιμές είχαν εκτιναχθεί στα ύψη τους τελευταίους μήνες.

Μια έρευνα στις ζητούμενες τιμές των ενοικίων στην εποχή του κορωνοϊού δείχνει μειώσεις που αγγίζουν ακόμα και το 30%. Στην Ανω Κυψέλη η ζητούμενη τιμή ενοικίασης μιας κατοικίας 100 τ.μ. από 8,4 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο που ήταν τον Φεβρουάριο προσγειώθηκε ακόμα και στα 5,9 ευρώ το τετραγωνικό στις αρχές Ιουνίου καταγράφοντας μείωση της τάξης του 29,3%.

Στην Ανω Γλυφάδα πριν ξεσπάσει η πανδημία η ζητούμενη τιμή ενοικίου ενός διαμερίσματος έφθανε τα 7,5 ευρώ το τετραγωνικό. Τώρα το ενοίκιο που ζητούν κατά μέσο όρο οι ιδιοκτήτες έχει μειωθεί στα 6,52 ευρώ το τετραγωνικό. Ιδια εικόνα παρατηρείται και σε άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου αλλά και στη Θεσσαλονίκη όπου τα ενοίκια σημειώνουν μείωση ακόμα και πάνω από 10% καθώς και στις μεγάλες πόλεις της χώρας – την Πάτρα, το Ηράκλειο, τα Ιωάννινα.

Ξεπαγώνουν τα ακίνητα Airbnb

Η πανδημία και το lockdown «χτύπησαν» την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Σύμφωνα με την πλατφόρμα ερευνών για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις Airbnb, τους τελευταίους μήνες καταγράφηκε μείωση στις νέες κρατήσεις πάνω από 80% και μπαράζ ακυρώσεων σε κρατήσεις που είχαν γίνει, σε ποσοστό 90%.

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων τύπου Airbnb βλέποντας τη φετινή σεζόν να χάνεται στράφηκαν σε άλλες λύσεις για να περιορίσουν τη χασούρα. Επιλέγουν τις μισθώσεις μεγαλύτερης διάρκειας για 3 ή 6 μήνες ή ακόμα και για 1 έτος, μέχρι να δουν τα νέα δεδομένα – τις εξελίξεις στο μέτωπο τα πανδημίας και του τουρισμού.

Σύμφωνα με τον Θεμιστοκλή Μπάκα, πολλοί ιδιοκτήτες που σήμερα διαθέτουν τα ακίνητά τους προς μίσθωση μεγαλύτερης διάρκειας μέσω site αγγελιών, ταυτόχρονα διατηρούν την εγγραφή των ακινήτων τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, προσδοκώντας είτε το ακίνητο να μισθωθεί για μεγαλύτερη διάρκεια στο ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα, είτε να πραγματοποιηθεί κάποια ικανοποιητική εισοδηματικά κράτηση μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Γενικότερα οι ιδιοκτήτες στις top συνοικίες των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Πλάκα, Θησείο, Κουκάκι, εμπορικό τρίγωνο) που διαθέτουν 1-2 ακίνητα, κρατούν ακόμη στάση αναμονής και δεν επιστρέφουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις.

Οι ξένοι ψάχνουν ευκαιρίες

Με την Ελλάδα να αποτελεί έναν από τους ασφαλείς προορισμούς το ενδιαφέρον των ξένων για αγορά ακινήτων στη χώρα μας αναζωπυρώθηκε όπως διαπιστώνουν οι άνθρωποι του real estate. Κάτοικοι του εξωτερικού αναζητούν ευκαιρίες για την αγορά ακινήτων στη χώρα μας στη Γλυφάδα, το Κολωνάκι, τη Μύκονο, την Πάρο, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο, τη Χαλκιδική.

Πολλοί επενδυτές που επένδυαν κεφάλαια σε ακίνητα με ζητούμενη απόδοση 5%-6% – και σε περιπτώσεις πολύ καλών ακινήτων ακόμη και 4,8% – σήμερα αναζητούν επενδύσεις με αποδόσεις στο 8%. Αυτή η διαφορά, όπως εξηγεί ο Θεμιστοκλής Μπάκας, έχει αντίκτυπο στην τιμή πώλησης του ακινήτου μεταξύ -20% και -30%.

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024