Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ηλεκτρονικές αποδείξεις : Πόσες χρειάζεστε για να «χτίσετε» το αφορολόγητο όριο

Ηλεκτρονικές αποδείξεις : Πόσες χρειάζεστε για να «χτίσετε» το αφορολόγητο όριο

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα ποσά των αποδείξεων που θα συμπληρώσουν για να καλύψουν το αφορολόγητο όριο. 

Με εντατικούς ρυθμούς κινείται η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μετά την παράταση της προθεσμίας μέχρι τις 29 Ιουλίου που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα ποσά των αποδείξεων που θα συμπληρώσουν για να καλύψουν το αφορολόγητο όριο.

Υπενθυμίζεται ότι «παγίδα» για χιλιάδες φορολογούμενους παραμένει και η δαπάνη συγκεκριμένου ποσού μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Σε αντίθετη περίπτωση θα έρθει αντιμέτωπος με επιπλέον φόρο 22% επί του ποσού που δεν κάλυψαν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές του.

Διαβάστε επίσης : Φορολοταρία – Δείτε αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ

Κάθε μισθωτός, συνταξιούχος και κατ′ επάγγελμα αγρότης, για να δικαιούται έκπτωσης φόρου έως 1.900-2.100 ευρώ, η οποία ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο εισοδήματος έως 8.636-9.545 ευρώ, θα πρέπει κατά τη διάρκεια του 2019 να έχει εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή μέσω e-banking) δαπάνες για αγορές αγαθών ή παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με ποσοστό:

– 10% του ετησίου εισοδήματός του, πραγματικού ή τεκμαρτού, εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,

– 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ και 15% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο – πραγματικό ή τεκμαρτό – ατομικό του εισόδημα ανέρχεται σε 10.001 έως και 30.000 ευρώ

– 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ, 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο – πραγματικό ή τεκμαρτό – εισόδημά του ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.

Οι δόσεις

Τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τον φόρο εισοδήματος σε 8 μηνιαίες δόσεις (Ιούλιο έως και Φεβρουάριο) αντί των 3 διμηνιαίων αποφάσισε η κυβέρνηση με στόχο να διευκολύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μάλιστα όσα νοικοκυριά πληρώσουν εφάπαξ το φόρο που τους αναλογεί θα έχουν έκπτωση 2% επί του λογαριασμού.

Εκτός από το φόρο εισοδήματος οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να εξοφλήσουν τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων σε 6 μηνιαίες δόσεις αντί για 5 που ισχύουν σήμερα με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στο τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2021.

Σημειώνεται ότι από τα 6,5 εκατομμύρια δηλώσεις που θα υποβληθούν εφέτος, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα πρέπει να εκδώσει 9 εκατομμύρια εκκαθαριστικά, εκ των οποίων 1 στα 10 είναι πιστωτικό και 1 στα 3 χρεωστικό (ενώ 1 στα 2 βγαίνει μηδενικό και ούτε πληρώνει ούτε παίρνει επιστροφή ο φορολογούμενος).

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024