Πιστός στη θεωρία του ότι τα γενικευμένα lockdown ήταν λάθος παραμένει ο σουηδός επιδημιολόγος Άντερς Τένελ.

Παρ’ όλη την σκληρή κριτική που δέχθηκε για τους χειρισμούς της Σουηδίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και την παραδοχή του ότι τα θύματα από κοροναϊό στη χώρα του ήταν παραπάνω από ότι και ο ίδιος περίμενε ο Τένελ εξακολουθεί να υποστηρίζει τη δική του θεωρία.

Όπως εξήγησε σε συνέντευξή του στη Σουηδική Ραδιοφωνία ήταν και είναι κατά των αυστηρών περιορισμών στις μετακινήσεις εξαιτίας των παρενεργειών που έχουν στην κοινωνία, αλλά και καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν αντιμετωπίστηκαν έτσι επιδημίες.

«Ήταν σαν ξαφνικά ο κόσμος να τρελάθηκε και όλα όσα είχαμε συζητήσει ξεχάστηκαν. Τα κρούσματα έγιναν υπερβολικά πολλά και η πολιτική πίεση υπερβολικά ισχυρή. Και τότε η Σουηδία βρέθηκε να στέκεται εκεί μόνη» είπε ο ίδιος.

Ο Τένελ παραδέχθηκε εκ νέου ότι υποτίμησε αρχικά το πόσο φονικός είναι ο νέος κορωνοϊός, αλλά αρνήθηκε να εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τη στρατηγική του. Προειδοποιεί δε πως οι περιορισμοί σε τόσο γενικευμένη κλίμακα όσο αυτή που επιβλήθηκε ανά την υφήλιο δημιουργεί άλλα προβλήματα, όπως η ενδοοικογενειακή βία, η απομόνωση και η μαζική ανεργία.

«Κατά τον ίδιο τρόπο που όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, τα μέτρα κατά της πανδημίας έχουν επίσης αρνητικές επιπτώσεις. Σε μία αρχή όπως η δική μας, η οποία έχει να αντιμετωπίσει μία ευρεία γκάμα ζητημάτων της δημόσιας υγείας είναι φυσικό να λαμβάνουμε αυτές τις παρενέργειες υπόψη» σημείωσε.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr