Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρόδος : Η άνεργη μητέρα της 9χρονης ξύπνησε μνημονιακές μνήμες

Ρόδος : Η άνεργη μητέρα της 9χρονης ξύπνησε μνημονιακές μνήμες

Μνημονιακές μνήμες ξύπνησε η είδηση ότι ένα 9χρονο κορίτσι στη Ρόδο λιποθύμησε από πείνα

Μνημονιακές μνήμες ξύπνησε η είδηση ότι ένα 9χρονο κορίτσι στη Ρόδο λιποθύμησε από πείνα.

Και μπορεί η χώρα να μην βρίσκεται στο πλαίσιο της οικονομικής ασφυξίας που δημιουργούσαν τα μνημόνια, αλλά η ύφεση στην οικονομία και οι χειροπιαστές επιπτώσεις στο πορτοφόλι μεγάλης μερίδας εργαζομένων στη χώρα της λόγω της πανδημίας του κοροναϊού είναι ξανά εδώ.

Η ιστορία που συγκλόνισε το πανελλήνιο την Τετάρτη δεν αποτελεί ένα περιστατικό – εξαίρεση. Κι αυτό το καθιστά ακόμη πιο ανησυχητικό.

Η μητέρα του 9χρονου κοριτσιού στη Ρόδο που λιποθύμησε μέσα σε ένα φούρνο από την πείνα είναι ξενοδοχοϋπάλληλος. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η ίδια στο MEGA δεν εργάζεται από τον Οκτώβριο.

Κι αυτό διότι είναι μια από τις εποχικά εργαζόμενες σε ξενοδοχείο που έκλεισε με το πέρας της περασμένης θερινής σεζόν και επρόκειτο να ανοίξει ξανά το Πάσχα, όπως οι περισσότερες επιχειρήσεις που συνδέονται με τον τουριστικό κλάδο.

Η μητέρα της 9χρονης είναι με λίγα λόγια μια από τις εργαζόμενες σε μια από τις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω της πανδημίας και είτε δεν έχουν καταφέρει να ανοίξουν, είτε δεν προσλαμβάνουν ξανά το προσωπικό που είχαν.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι η νεαρή μητέρα εργαζόταν σε ένα ξενοδοχείο στη Ρόδο, δηλαδή σε μια ιδιαίτερα τουριστική περιοχή της χώρας, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις προσδοκίες που μπορεί να έχει η χώρα και η οικονομία από τη βαριά βιομηχανία της προκειμένου να συγκρατηθεί η ύφεση.

Περίπου 50.000 άνθρωποι ζουν από τον τουρισμό στη Ρόδο. Οι περισσότεροι έχουν βρεθεί μετέωροι χωρίς κανένα έσοδο, καμία προοπτική. Στην καλύτερη περίπτωση ελπίζουν σε ένα δεύτερο επίδομα το οποίο ακόμα δεν έχουν πάρει.

Άνθρωποι που περίμεναν το καλοκαίρι να εργαστούν σε τουριστικές επιχειρήσεις έχουν βρεθεί σε απελπισία κι έφθασαν να πουλάνε ακόμη και προσωπικά τους αντικείμενα για να ζήσουν.

H 40χρονη άνεργη μητέρα των δίδυμων κοριτσιών στηρίζεται από την τοπική κοινωνία, εκείνο που θέλει όμως είναι μια δουλειά για να σταθεί στα πόδια της ξανά. Και αυτό ζητούν χιλιάδες άνθρωποι που βρέθηκαν στην εποχή της πανδημίας ανυπεράσπιστοι.

Συγκλονίζει η ιστορία της 9χρονης

Το εννιάχρονο κορίτσι ζαλίστηκε και λιποθύμησε τη στιγμή που βρισκόταν δίπλα στη μητέρα του σε φούρνο της Ρόδου περιμένοντας να αγοράσουν λίγο ψωμί.

Ευτυχώς το παιδί συνήλθε γρήγορα. Η πιθανή αιτία της εξάντλησης του που ήταν η στέρηση τροφής αποκάλυψε την πικρή αλήθεια. Η μητέρα που είναι άνεργη ξενοδοχοϋπάλληλος και μεγαλώνει μόνη της δίδυμα κορίτσια προσπαθούσε από αξιοπρέπεια να την κρύψει.

Το περιστατικό κινητοποίησε τον φιλανθρωπικό σύλλογο «Αγία Σοφία» που έσπευσε να βοηθήσει τη μητέρα. Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA μίλησε και η πρόεδρος του φιλανθρωπικού συλλόγου «Αγία Σοφία», Σοφία Μανιά.

Αναφορικά με το αν γνώριζε καιρό την περίπτωση της γυναίκας με τα δίδυμα κορίτσια, η κ. Μανιά απάντησε ότι «όχι το είδα στο ίντερνετ ότι μία κοπέλα έπαθε αυτό με το παιδί της, έγραψα να επικοινωνήσει με το σύλλογο και να έρθει να τη βοηθήσουμε. Με πήρε η κοπέλα τηλέφωνο, ήρθε στο σύλλογο, της δώσαμε τα τρόφιμα και την γράψαμε στο σύλλογο. Σε καθημερινή βάση θα παίρνει τα τρόφιμά της και ό,τι άλλο χρειάζεται. Για το ρεύμα που της έκοψαν σήμερα ενδιαφέρθηκε ένας επιχειρηματίας, θα πληρωθεί το πρωί. Τώρα προσπαθούμε να βρούμε μία δουλειά. Έχω μιλήσει σε δύο ανθρώπους και περιμένω μια απάντηση».

«Είναι μονογονεϊκή οικογένεια με δύο παιδιά. Έμεινε άνεργη γιατί είναι ξενοδοχοϋπάλληλος. Και δεν είναι η μοναδική. Η μισή Ρόδος κάθεται αυτή τη στιγμή γιατί όλοι ασχολούνται με τον τουρισμό. Δεν άνοιξαν εστιατόρια, ξενοδοχεία. Σε λίγο πολύς κόσμος δεν θα έχει φαγητό», πρόσθεσε η ίδια.

«Όταν από Οκτώβριο κάθονται και δεν έχουν οι άνθρωποι δουλειά. Οι δομές του Δήμου, η περιφέρεια, οι πάντες βοηθούν. Αλλά τι να σου κάνουν όταν υπάρχει τόσος πολύς κόσμος που κάθεται», κατέληξε η κ. Μανιά.

Σοκάρει η μητέρα της 9χρονης

Στην εκπομπή LIVE NEWS μίλησε η μητέρα της 9χρονης που λιποθύμησε από την πείνα στη Ρόδο, περιγράφοντας τις τραγικές στιγμές που περνάει η οικογένειά της, καθώς λόγω κοροναϊού η ίδια που είναι ξενοδοχοϋπάλληλος έχει μείνει χωρίς δουλειά.

«Λόγω των συνθηκών που ζούμε δεν είχα χρήματα να πάρω στο παιδί αυτό που ζήτησε και το παιδί μου λιποθύμησε. Εργαζόμουν σε ξενοδοχείο στη Ρόδο. Το παιδί λέει “μαμά έπρεπε να λιποθυμήσω για να μας σκεφτούν;”», είπε η κ. Μαρία.

Όπως ανέφερε, έχει λάβει μόνο τα 800 ευρώ που δόθηκαν στους πληγέντες και τίποτα άλλο.

«Είμαι μια εργαζόμενη μητέρα, διαζευγμένη. Δούλευα πέρυσι, έπαιρνα 1000 ευρώ, και μπορούσα και ζούσα τα παιδιά μου μια χαρά. Τα έβλεπα αυτά στην τηλεόραση και θλιβόμουν και να που έφτασα και εγώ σε αυτή την κατάσταση. Ο πατέρας δεν συμπαρίσταται. Το χειρότερο είναι να βλέπει η μάνα να πέφτει το παιδί της. Έχω να κοιμηθώ πέντε μέρες», συνέχισε τη συγκλονιστική της μαρτυρία.

«Απευθύνθηκα στο σωματείο να ρωτήσω πότε θα πάρουμε αυτά τα 533 ευρώ. Μου είπαν ότι πρώτη του μήνα θα ανοίξει η πλατφόρμα. Δεν τα έχω πάρει ακόμα. Πρώτη του μήνα. Και αν θα ενταχθούμε μέσα. Διαφορετικά θα πάρω τα 480 που θα δώσει ο ΟΑΕΔ για τρεις μήνες, και 168 ευρώ που είναι το Α21 που τα περιμένω πώς και πώς», εξήγησε.

Σχετικά με το αν ζήτησε βοήθεια, η ίδια απάντησε ότι «δεν το έκανα. Είπα ότι είναι κάτι παροδικό. Θα περάσει. Σκέφτηκα ότι είναι και άλλες μητέρες σαν και εμένα. Αλλά δεν μπορούσα να σκεφτώ ότι το παιδί μου θα πέσει ξερό κάτι. Είπα είναι κάτι παροδικό. Όλοι οι άνθρωποι περνάμε δυσκολίες και είχα ξαναπεράσει. Αυτή τη φορά ήταν πολύ δυνατό αυτό που συνέβη. Το χειμώνα ήμουν με το επίδομα ανεργίας, περίμενα να ανοίξει η σεζόν».

«Αυτή τη στιγμή βρέθηκε η κ. Μανιά, μου έδωσε κάποια τρόφιμα για τα παιδιά, να είναι καλά ο Σύλλογος. Πραγματικά αξίζει αυτή η γυναίκα. Δεν ήθελε τίποτα, ούτε χαρτιά ούτε εκκαθαριστικά. Η κατάσταση είναι τραγική. Θέλω να κάνω μια ερώτηση στους 300. Αν μπορούν να ζήσουν με 168 ευρώ κάθε δύο μήνες. Μόνο αυτό θέλω να πω. Όλοι είναι βολεμένοι, είναι μια χαρά. Τα δικά τους παιδιά δεν πεινάνε. Του λαού πεινάνε. Και δεν είμαι η μοναδική», ανέφερε με τη φωνή της να λυγίζει.

«Λέω τι έκανα, έφερα στον κόσμο τα παιδιά για να πεινάνε; Το κοριτσάκι να μου ζητάει να φάει και να της λέω κάνε υπομονή να πάρω τα 533 ευρώ», συνέχισε, αποκαλύπτοντας ότι σήμερα της έκοψαν το ρεύμα.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024