Δοκιμή σε χοίρους του πειραματικού εμβολίου της AstraZeneca για την Covid-19 έδειξε ότι δύο δόσεις του προκαλούν μεγαλύτερη απόκριση αντισωμάτων απ’ ό,τι μία.

Η έρευνα αυτή, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το βρετανικό Pirbright Institute, έδειξε ότι η χορήγηση μιας αρχικής πρώτης δόσης, που ακολουθήθηκε από μια ενισχυτική δεύτερη δόση του πειραματικού εμβολίου, προκάλεσε ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση απ’ό,τι μία μόνο δόση. Αυτό δείχνει ότι μια προσέγγιση δύο δόσεων μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική στην απόκτηση προστασίας κατά της Covid-19, της νόσου που προκαλεί ο νέος κοροναϊός.

Τι διαπίστωσαν οι ερευνητές

«Οι ερευνητές βλέπουν μια αξιοσημείωτη αύξηση σε αντισώματα που εξουδετερώνουν τον ιό, καθώς προσκολλώνται σ’ αυτόν με τρόπο που αποκλείει τη λοίμωξη», αναφέρει το Pirbright σε ανακοίνωσή του. Ωστόσο οι ίδιοι προσθέτουν ότι ακόμη δεν είναι γνωστό ποιο επίπεδο ανοσολογικής απόκρισης χρειάζεται για να προστατευθούν οι άνθρωποι από τον SARS-CoV-2.

Το εμβόλιο ChAdOx1 nCoV-19, γνωστό επίσης ως AZD1222, αναπτύχθηκε αρχικά από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι εργάζονται τώρα μαζί με την AstraZeneca για την ανάπτυξη και την παραγωγή του.

Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα

«Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ενθαρρυντικά καθώς οι δύο ενέσεις (…) ενισχύουν αποκρίσεις αντισωμάτων που μπορούν να εξουδετερώσουν τον ιό, αλλά το σημαντικό είναι η απόκριση πόυ θα έχουν στους ανθρώπους», δήλωσε ο διευθυντής της Pirbright Μπράιαν Τσάρλεστον.

Με το AZD1222 γίνονται ήδη δοκιμές σε ανθρώπους και η AstraZeneca δηλώνει ότι ελπίζει να έχει στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του αργότερα φέτος.

Τα πρώτα αποτελέσματα από δοκιμή του σε έξι πιθήκους έδειξαν ότι κάποιοι από αυτούς, στους οποίους είχε χορηγηθεί μια δόση, ανέπτυξαν αντισώματα κατά του ιού εντός 14 ημερών, ενώ όλοι ανέπτυξαν προστατευτικά αντισώματα εντός 28 ημερών.

Στην κούρσα ακόμη 100 εμβόλια

Περισσότερα από 100 πειραματικά εμβόλια αναπτύσσονται αυτήν την στιγμή στον κόσμο σε μια προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία του νέου κορονοϊού, η οποία έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Ο Στίβεν Γκρίφιν, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λιντς, ο οποίος δεν έχει εμπλακεί άμεσα σε αυτή την εργασία, δήλωσε ότι πρόκειται για «ενθαρρυντική πρόοδο» και δείχνει ότι η στρατηγική αυτή ενίσχυσης της πρώτης δόσης «οδηγεί σε πολύ καλύτερη απόκριση» από ό,τι μια μόνο δόση.

«Μολονότι οι μελέτες αυτές θα χρειαστεί να επαναληφθούν σε ανθρώπους (…) πρόκειται για μια ενθαρρυντική μελέτη», σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr