Μόσιαλος: Αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων
Η ποιοτική ανάλυση των νέων κρουσμάτων, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι έχουν μάθει να παίρνουν τα μέτρα τους και προστατεύονται περισσότερο.
Για αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού κάνει λόγο ο Ηλίας Μόσιαλος με νέα ανάρτηση στο facebook αναλύοντας τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας μετά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στις περισσότερες χώρες.
Αυτό που επισημαίνει ως θετικό στοιχείο είναι ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν συνοδεύθηκε από σημαντική αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ.
Η ανάρτηση Μόσιαλου
Αναλυτικά όσα επισημαίνει ο Ηλίας Μόσιαλός για την πανδημία:
«Μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, στο Ισραήλ αλλά και σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας παρατηρήθηκε μια αύξηση των κρουσμάτων, που δεν συνοδεύθηκε από σημαντική αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ και αυξημένη θνητότητα ώστε να δημιουργείται ανησυχία.
Η αύξηση των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη. Το ότι είναι μικρή εξηγείται, ως ένα βαθμό, από την μεταβολή της συμπεριφοράς των πολιτών. Η πλειοψηφία των πολιτών, στις περισσότερες χώρες, τηρούν κάποια από τα μέτρα.
Ένα μεγάλο μέρος των κοινωνικών συναναστροφών γίνονται πλέον σε ανοιχτούς χώρους, που δεν ευνοούν τη διασπορά της νόσου, ενώ δεν επιτρέπονται οι μεγάλες συναθροίσεις που μπορούν να καταστούν εστίες για γρήγορη μετάδοση της νόσου.
Αυτό που έχει όμως μεγαλύτερη σημασία είναι η ποιοτική ανάλυση των νέων κρουσμάτων. Η μέση ηλικία των ασθενών και η μέση ηλικία όσων νοσηλεύονται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ είναι πλέον χαμηλότερες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες στατιστικές τον Απρίλιο και το Μάιο. Αυτό δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι έχουν μάθει να παίρνουν τα μέτρα τους και προστατεύονται περισσότερο.
Η αποκλιμάκωση των μέτρων, το άνοιγμα των συνόρων και η έναρξη της τουριστικής περιόδου είναι πιθανόν να έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων. Σημασία όμως έχει να μην έχουμε μεγάλη αύξηση στις ευπαθείς ομάδες και στους τουριστικούς προορισμούς αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Αν αυτό το καταφέρουμε τότε η πίεση στο σύστημα υγείας δεν θα είναι σημαντική. Αυτό θα εξαρτηθεί από την τήρηση των μέτρων τους επόμενους μήνες αλλά και από τη συστηματική καταγραφή των νέων κρουσμάτων και την ιχνηλάτηση των επαφών τους. Είναι επίσης πολύ πιθανό να μην έχουμε φέτος πολλούς τουρίστες που να είναι ηλικιωμένοι η που να ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Οι περισσότεροι θα προτιμήσουν να μείνουν στις χώρες τους.
Συμπερασματικά: α) η επάνοδος στην κανονικότητα δεν μπορεί να γίνει χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως ρίσκο. β) το ρίσκο θα είναι μικρό αν όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες προστατεύονται. γ) το ρίσκο θα είναι μεγάλο αν υπάρχει κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας. Θα αυξηθεί ο αριθμός των ανέργων και τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη μακροχρόνια ανεργία. Θα υπάρχει επίπτωση στα δημόσια οικονομικά και υποχρηματοδότηση ζωτικών δημοσίων υπηρεσιών και του συστήματος υγείας. Επομένως θα ενταθούν τα προβλήματα υγείας που δεν σχετίζονται με τον ιό. δ) το ρίσκο μπορεί να μετριαστεί αρκετά αν συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα φυσικής απόστασης και αν φοράμε μάσκες όταν χρειάζεται και ειδικά σε κλειστούς χώρους. Και να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής παντού και πάντοτε».
- Τα δεδομένα για την επόμενη ομάδα του Ντιαλό
- «Μάρτυρας» ο Γρηγόρης Δημητριάδης για την ΝΔ, την ΕΥΠ και την πατρίδα, «μαρτυρά» την ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη
- Από τους ναζί μέχρι τα κολαστήρια της ICE: Πότε τα κέντρα κράτησης γίνονται «στρατόπεδα συγκέντρωσης»
- Θέλει τρόπο, όχι κόπο: Απλοί κανόνες που απογειώνουν την άσκηση
- Χανταϊός: Έπιασε στεριά το κρουαζιερόπλοιο Hondius – Σε «σφραγισμένα» οχήματα η μεταφορά των επιβατών
- Super League: Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ κοντράρονται στο Καραϊσκάκη – Η ΑΕΚ υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής, αφιερωμένη στη γιορτή της μητέρας
- Οι «Εκκλησιάζουσες» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου ετοιμάζονται για την καλοκαιρινή περιοδεία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακη 10.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/guillermo-suarez-ngYaz4_SFqk-unsplash-315x220.jpg)





























































![Πιτσιρικάς γλιτώνει από ημιφορτηγό και ιπτάμενα συντρίμμια λίγο πριν ανέβει στο σχολικό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/hug-315x220.jpg)














Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442