Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεύτερο κύμα κοροναϊού στην Ξάνθη - Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Δεύτερο κύμα κοροναϊού στην Ξάνθη – Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Παγκόσμιος συναγερμός για δεύτερο κύμα του κοροναϊού - Αναζωπύρωση της πανδημίας σε Ξάνθη και Θεσπρωτία - Φόβοι για τη χαλάρωση των πολιτών

Ολοένα και πιο κοντά σε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού βρίσκεται η Ελλάδα, την ίδια ώρα που σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου έχει παρατηρηθεί αναζωπύρωση των κρουσμάτων του ιού.

Μάλιστα, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι o κοροναϊός επέστρεψε σε πολλές από τις χώρες (όπως η Νότια Κορέα, το Ισραήλ και η Γερμανία) που είχαν κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση για την υποδειγματική αντιμετώπιση του κοροναϊού, ακριβώς όπως και η Ελλάδα.

Παράλληλα, έξαρση του κοροναϊού παρατηρείται και στους τρεις βόρειους γείτονές μας (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία) την ώρα που τα χερσαία σύνορά μας με αυτές τις χώρες έχουν ανοίξει και υποδέχονται τουρίστες από όλα τα Βαλκάνια. Δεν είναι τυχαίο ότι από τα 16 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν την Τρίτη, τα δύο ήταν εισαγόμενα από τον Προμαχώνα.

Η Ελλάδα, εξάλλου, αναμένεται να ανοίξει τα σύνορά της για τουρίστες από όλον τον κόσμο σε μία εβδομάδα, την 1η Ιουλίου, ενώ θα γίνονται πλέον μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους ταξιδιώτες. Προς το παρόν, πάντως, τα εισαγόμενα κρούσματα είναι περιορισμένα σε αριθμό.

Αντίθετα, το πρόβλημα εντοπίζεται στις εστίες του κοροναϊού που έχουν δημιουργηθεί στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θράκη (Ξάνθη και Ροδόπη) και στη Θεσπρωτία.

Περιστατικά με συνωστισμό κόσμου σε beach bar, νυχτερινά κέντρα, σε πλοία και στα ΜΜΜ προκαλούν περαιτέρω προβληματισμό σε κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους για τη χαλαρότητα που έχει δημιουργηθεί στους πολίτες, έπειτα από τους δύο «σκληρούς» μήνες της καραντίνας.

Μαγιορκίνης: Στην Ξάνθη έχουμε δεύτερο κύμα

Ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Γκίκας Μαγιορκίνης, εκτίμησε ότι στην Ξάνθη υπάρχει ένα δεύτερο κύμα του ιού.

Καθησύχασε πάντως λέγοντας ότι δεν ισχύει το ίδιο για την υπόλοιπη χώρα. «Τα κρούσματα που παρατηρούμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι από δύο περιοχές, είναι από την Ξάνθη και από τη Θεσπρωτία και τα υπόλοιπα είναι τελείως σποραδικά», είπε ο κ. Μαγιορκίνης στο CNN Greece.

O καθηγητής πρόσθεσε ότι δεν είναι μεγάλη η πιθανότητα για δεύτερο κύμα στη μέση του καλοκαιριού, αλλά κάλεσε τον κόσμο να μην εφησυχάζει.

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση και προσπαθούμε να κρατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα ατομικά μέτρα υγιεινής, τις αποστάσεις και τα πρωτόκολλα υγιεινής» τόνισε.

«Έχω αισιοδοξία ότι θα διατηρηθούμε σε αυτή την πορεία. Θεωρώ όμως ότι, καθώς όσο προχωράει το καλοκαίρι, θα πρέπει να αυξηθεί η επαγρύπνηση να μην υπάρξει χαλάρωση. Διότι η έλευση των τουριστών αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα. Θα έχουμε αρκετά πιθανά κρούσματα, Όχι μεγάλο αριθμό, αλλά έναν αριθμό ο οποίος δεν μας επιτρέπει να είμαστε στην χαλάρωση» ανέφερε.

Σύψας: Δεν τελειώσαμε με τον κοροναϊό

«Καμπανάκι» για τη χαλάρωση των πολιτών έκρουσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο κόσμος δεν ακούει πολύ τον τελευταίο καιρό.

«Ακούνε fake news και νομίζουν πως μπορούν να βγουν έξω… Ο κόσμος αναρωτιέται αν άξιζε τον κόπο και αυτό είναι ανησυχητικό γιατί δεν έχουμε τελειώσει» τόνισε.

Σημείωσε ότι με τα πάρτι αλλά και τον συνωστισμό που παρατηρείται σε αρκετούς χώρους μπορεί να υπάρξει υπερμετάδοση του ιού και ταχεία ανάκαμψή του.

«Ο ιός μεταδίδεται και χωρίς να έχεις συμπτώματα και γι αυτό διασπείρεται ταχύτατα», ανέφερε στον ΣΚΑΪ.

Επίσης, ο κ. Σύψας τόνισε πως θα είναι άσχημο καμπανάκι αν αυξάνονται τα κρούσματα στην χώρα μας.

«Όταν έχουμε πολλά σημεία επανεμφάνισης κρουσμάτων γεωγραφικά και κάθε μέρα έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Δηλαδή μια αυξητική τάση στην καμπύλη. Αυτό θα είναι ένα πολύ άσχημο καμπανάκι».

Οπώς εξήγησε ο ίδιος ο δείκτης μετάδοσης R0 στην Ελλάδα αυτή την στιγμή είναι χαμηλός, γύρω στο μισό όμως έχουμε σκαμπανεβάσματα και υπάρχουν ανησυχίες αυτή την στιγμή ότι κάποια στιγμή μπορεί να πάρει ανοδική πορεία.

Παράλληλα, ανησυχίες προκαλούν και τα αυξημένα κρούσματα στην Γερμανία.

«Μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα αύριο και αν γίνει αυτό θα οδηγηθούμε σε μια πολύ άσχημη κατάσταση που δεν θέλω καν να φαντάζομαι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

«Είμαστε ακόμα στον 1ο κύκλο και μπορεί να ξαναρθεί, ενώ στην Ελλάδα κάτω από το 1% του πληθυσμού έχει αντισώματα δηλαδή κανείς».

Όπως σημείωσε για την Ελλάδα το πρώτο κύμα πέρασε όμως υπάρχει κίνδυνος επανάκαμψης. «Ο ιός είναι γύρω μας, είναι στην κοινωνία, το βλέπουμε με τις εξάρσεις τις τοπικές πχ Θράκη, Θεσπρωτία, έχουμε τα εισαγόμενα κρούσματα που όλο και αυξάνονται».

Αναφορικά με τις εικόνες συνωστισμού στα πλοία, ο ίδιος ανέφερε ότι έτσι ο ιός μπορεί να μεταφερθεί στα νησιά. Μπορεί να υπάρξει συνεπώς μια μεγάλη τοπική επιδημία, ενώ έδωσε ως παράδειγμα μια περίπτωση στην Νότια Κορέα όπου ένα ασυμπτωματικό άνθρωπος κόλλησε 85 άτομα σε ένα μπαρ.

Αναφορικά με το δεύτερο κύμα του κοροναϊού ο κ. Σύψας υπογράμμισε πως «ο στόχος είναι να μην έχουμε το 2ο κύμα το καλοκαίρι γιατί θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα άσχημα. Αν το βγάλουμε χωρίς ατυχήματα τότε το περιμένουμε το φθινόπωρο και αργά το φθινόπωρο δηλαδη Νοέμβριο – Αρχές Δεκεμβρίου».

Πάτησε «γκάζι» ο κοροναϊός – Ένα εκατομμύριο κρούσματα σε 8 ημέρες

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η διασπορά του Covid-19 όχι μόνο δεν έχει περιοριστεί, αλλά εξακολουθεί να επιταχύνεται με ακόμα ταχύτερο ρυθμό, εξαιτίας μεταλλάξεων στο γονιδίωμά του, που τον καθιστούν ακόμα πιο πολύ μολυσματικό.

Τρανή απόδειξη, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, αποτελεί το γεγονός πως ένα ακόμη εκατομμύριο κρούσματα καταγράφηκε σε διάστημα μόλις οκτώ ημερών.

Σήμερα, περισσότερα από 9 εκατ. πολίτες σε όλο τον πλανήτη έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό, ενώ οι θάνατοι ξεπερνούν τις 471.000.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024