Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σαρηγιάννης : Η διάδοση του κοροναϊού μπορεί να γίνει και μέσω αιωρουμένων μικροσωματιδίων

Σαρηγιάννης : Η διάδοση του κοροναϊού μπορεί να γίνει και μέσω αιωρουμένων μικροσωματιδίων

«Δεν είναι μόνο τα σταγονίδια του βήχα και του φτερνίσματος που μεταφέρουν τη νόσο, αλλά και τα λεπτά αιωρούμενα σωματίδια στα οποία έχει εισροφηθεί ο ιός επιφανειακά» ανέφερε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ενημερώνοντας για τον κοροναϊό την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Tα αιωρούμενα μικροσωματίδια μπορεί να διαδώσουν τον covid-19 ανέφερε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ενημερώνοντας την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.

Ο κ. Σαρηγιάννης, διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντής της Ερευνητικής Ομάδας HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του (ΚΕΔΕΚ) του Α.Π.Θ., ως καλεσμένος της επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και στο πλαίσιο των συνεδριάσεων που αφορούσαν τις «περιβαλλοντικές διαστάσεις του COVID-19» ανέφερε χαρακτηριστικά, πως «δεν είναι μόνο τα σταγονίδια του βήχα και του φτερνίσματος που μεταφέρουν τη νόσο, αλλά και τα λεπτά αιωρούμενα σωματίδια στα οποία έχει εισροφηθεί ο ιός επιφανειακά».

Επισήμανε μάλιστα, πως «τα μέτρα της κυβέρνησης για την κοινωνική απόσταση και την προστασία είναι πάρα πολύ σημαντικά», αλλά παράλληλα τόνισε πως «όσο μπορούμε να ελαφρύνουμε τον αέρα που αναπνέουμε από τέτοια λεπτά αιωρούμενα σωματίδια, τόσο καλύτερα προστατεύουμε τον πληθυσμό μας».

COVID-19 και υποβάθμιση περιβάλλοντος

Απαντώντας στην ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Χαράς Καφαντάρη, για την ρύπανση από σωματίδια που παράγονται από την τσιμεντοβιομηχανία και το εάν αυτά επηρεάζουν την ευαλωσιμότητα και τη διάδοση του Covid-19, ο καθηγητής απάντησε λέγοντας πως «υπάρχει και αυτή η δεύτερη διάσταση», καθώς τα μικροσωματίδια του ιού επικάθονται σε αυτά της τσιμεντόσκονης και υπάρχουν «πρόσφατες μελέτες πια, νομίζω, που έχουν αποδείξει ότι ο κορονοϊός είναι αερομεταφερόμενος».

Ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε πως από τις έρευνες που έχουν γίνει από το Χάρβαρντ, έχει υπολογιστεί «ότι υπάρχει πάρα πολύ σημαντική διασύνδεση ανάμεσα στον COVID-19 και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος» καθώς οι μελέτες «δείχνουν τη διασύνδεση ανάμεσα σε χρόνια έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια με την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, ειδικά σε ηλικιωμένους, κάτι το οποίο φυσικά έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα από την νόσηση COVID-19».

COVID-19 και κλιματική αλλαγή

Υπογράμμισε δε, πως «υπάρχει προφανέστατα επίσης διασύνδεση ανάμεσα στην μεταδοσιμότητα του Covid-19 και του κλίματος – και βεβαίως η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει και αυτό».

Ο διευθυντής Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, του ΟΗΕ (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ασίας – Ειρηνικού), Δρ Στέφανος Φωτίου, ανέφερε πως «μερικά από τα ‘μαθήματα από τον κορονοϊό’ που λάβαμε, ήταν ότι σε πάρα πολλές χώρες, τα θύματά του κυρίως ήταν άνθρωποι που δεν είχαν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, που ζούσαν σε πολύ φτωχές γειτονιές, σε γηροκομεία ή σε προσφυγικά στρατόπεδα.»

»Άρα, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις μελλοντικές καταστροφές, και ιδίως την μεγάλη καταστροφή της κλιματικής αλλαγής που πρέπει να αποφύγουμε, θα πρέπει να δούμε και τους ανθρώπους που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη.»

» Για παράδειγμα, οι φτωχοί αγρότες, οι άνθρωποι που δουλεύουν αυτήν τη στιγμή σε ανθρακοβόρους τομείς, είναι αυτοί, οι οποίοι έχουν πραγματική ανάγκη».

Ο κ. Φωτίου επισήμανε, ότι και στην περίπτωση του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, «θα πρέπει η βάση της δημόσιας συζήτησης και της διαβούλευσης να είναι η επιστημονική πληροφόρηση και όχι τα ψευδή νέα, τα fake news» προσθέτοντας πως η θετική πορεία που είχε η χώρα μας στην περίπτωση της πανδημίας, οφείλεται, τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος, όσο και στο ότι η χώρα μας δεν έχει μεγάλα περιβαλλοντολογικά προβλήματα όπως κάποιες άλλες χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024