Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ευρωκοινοβούλιο : Καταδικάζει τον ρατσισμό, την αστυνομική βία και την «εμπρηστική ρητορική» Τραμπ

Ευρωκοινοβούλιο : Καταδικάζει τον ρατσισμό, την αστυνομική βία και την «εμπρηστική ρητορική» Τραμπ

«Οι Ζωές των Μαύρων Μετρούν» διακήρυξε το Ευρωκοινοβούλιο σε ψήφισμά του, καταδικάζοντας την αστυνομική επέμβαση εναντίον «ειρηνικών αμερικανών διαδηλωτών και δημοσιογράφων» και την «εμπρηστική ρητορική» του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι Ζωές των Μαύρων Μετρούν» διακήρυξε το Ευρωκοινοβούλιο σε ψήφισμα που εγκρίθηκε χθες Παρασκευή, υιοθετώντας το σύνθημα «Black Lives Matter» του ιστορικού κινήματος ενάντια στον ρατσισμό και την αστυνομική βία που συγκλονίζει τις ΗΠΑ και έχει εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο.

«Εγκλημα κατά της ανθρωπότητας»

Οι ευρωβουλευτές δηλώνουν σε αυτό το ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε με 493 ψήφους υπέρ, 104 κατά και 67 αποχές, ότι το δουλεμπόριο είναι «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Αυτό το ψήφισμα συνιστά άμεση απάντηση στις διαδηλώσεις που έχουν πολλαπλασιαστεί μετά τη δολοφονία στις 25 Μαΐου, στη Μινεάπολη (Μινεσότα) του Τζορτζ Φλόιντ, του 46χρονου Αφροαμερικανού που πέθανε από ασφυξία την οποία του προκάλεσε λευκός αστυνομικός πατώντας επί σχεδόν εννέα λεπτά με το γόνατό του στον λαιμό του.

Στο κείμενό του, το Ευρωκοινοβούλιο «καταδικάζει απερίφραστα τον αποκρουστικό θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ, καθώς και παρόμοιους θανάτους αλλού στον κόσμο».

Εκφράζει την υποστήριξή του στις πρόσφατες διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων και καταδικάζει τον «λευκό εθνικισμό σε όλες τις μορφές του».

«Εμπρηστική ρητορική»

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν την αστυνομική επέμβαση εναντίον «ειρηνικών αμερικανών διαδηλωτών και δημοσιογράφων» και την «εμπρηστική ρητορική» του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Η υπερβολική χρήση βίας κατά του πλήθους έρχεται σε αντίθετη με την αρχή της αναλογικότητας», υπογραμμίζουν.

Το ψήφισμα τονίζει επίσης ότι η ρατσιστική και ξενοφοβική ρητορική δεν εμπίπτει στην ελευθερία έκφρασης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια την Τετάρτη, η Πιερέτ Χερζμπέργκερ-Φοφανά, η πρώτη γερμανίδα ευρωβουλευτής αφρικανικής καταγωγής, κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα την προηγούμενη μέρα αστυνομικής βίας στις Βρυξέλλες, ενώ φωτογράφιζε επέμβαση της αστυνομίας την οποία θεώρησε καταχρηστική, ισχυρισμό που αμφισβήτησε η βελγική αστυνομία.

Αφαίρεσε… τις ΗΠΑ ο ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ενέκρινε επίσης ομόφωνα ψήφισμα την Παρασκευή που καταδικάζει τον συστημικό ρατσισμό και την αστυνομική βία, αλλά αφού αφαίρεσε αναφορά που στόχευε συγκεκριμένα τις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Παίκτης της Ντόρτμουντ έγραψε χθες τεστ στα μαθηματικά και σήμερα παίζει στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ

Ο Κιελ Βέτιεν της Μπόρουσια Ντόρτμουντ δεν είχε καταφέρει να ταξιδέψει τη Δευτέρα με την υπόλοιπη ομάδα για το Παρίσι, αφού πρώτα έπρεπε να δώσει εξετάσεις για το σχολείο!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024