Μεγάλη ήττα υπέστη ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ ότι δεν μπορεί να προχωρήσει στην καράργηση του προγράμματος DACA.

Το πρόγραμμα για τις αφίξεις παιδιών μεταναστών το οποίο εισήγαγε ο Μπαράκ Ομπάμα to 2012, είχε βρεθεί στο στόχαστρο του Τραμπ, προσπαθώντας να το ακυρώσει άμεσα.

Ωστόσο το δικαστήριο απεφάνθη ότι η κυβέρνηση απέτυχε να δώσει επαρκή δικαιολογία για τον τερματισμό του ομοσπονδιακού προγράμματος.

Το πρόγραμμα προσφέρει προστασία σε νεαρούς μετανάστες, οι οποίοι είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα όταν ήταν παιδιά και με το DACA μπορούσαν να αποφύγουν την απέλαση, ενώ αποκτούσαν και δικαίωμα σε εργασία και σπουδές.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ωστόσο δεν αποτρέπει τον Λευκό Οίκο από το να προσπαθήσει εκ νέου, με μια πιο λεπτομερή εξήγηση, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, οπότε ένα σημείο κλειδί της καμπάνιας του Τραμπ έχει πλέον «καταρριφθεί» νομικά.

Η απόφαση σημαίνει ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, που γεννήθηκαν στο Μεξικό και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, και είναι εγγεγραμμένοι στο DACA θα παραμείνουν προστατευμένοι από την απέλαση και θα είναι επιλέξιμοι να λάβουν ανανεώσιμες διετείς άδειες παραμονής και εργασίας.

Η αντίδραση του Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε σήμερα τις «φρικτές» και «πολιτικά κατευθυνόμενες» αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, το οποίο του κατάφερε δύο πλήγματα σε διάστημα λίγων ημερών, με τις αποφάσεις του σχετικά με τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και διεμφυλικών εργαζομένων και το καθεστώς των εκατοντάδων χιλιάδων νεαρών μεταναστών.

«Αυτές οι φρικτές και πολιτικά κατευθυνόμενες αποφάσεις που έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο φτύνουν κατάμουτρα τους ανθρώπους που είναι περήφανοι που αποκαλούνται Ρεπουμπλικανοί ή Συντηρητικοί…. Ψηφίστε Τραμπ 2020», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος σε μήνυμά του στο Twitter.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη σήμερα κατά της σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, εμποδίζοντας την προσπάθειά του να τερματίσει το πρόγραμμα που προστατεύει από την απέλαση εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, τους επονομαζόμενους Dreamers, που εισήλθαν στις ΗΠΑ παράνομα όταν ήταν παιδιά.

«Έχετε την εντύπωση πως το Ανώτατο Δικαστήριο δεν με συμπαθεί;», διερωτήθηκε ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος σε ένα άλλο tweet.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο