Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δέκα χρόνια Μαρινάκης: Οι μεγάλες νίκες του Ολυμπιακού

Δέκα χρόνια Μαρινάκης: Οι μεγάλες νίκες του Ολυμπιακού

Βρήκε τον Ολυμπιακό στο χείλος του γκρεμού, υπό διάλυση. Και τον επανέφερε στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου! Στις 18 Ιουνίου 2010 ανέλαβε τα ηνία της ομάδας ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ξεκινώντας μία εποχή «μαγείας» και ιστορικών επιτυχιών. Οι σπουδαιότερες «ερυθρόλευκες» νίκες της δεκαετίας Μαρινάκη!

Πριν από 10 χρόνια ακριβώς, γράφτηκε ιστορία! Ο Ολυμπιακός των χιλίων προβλημάτων και της απαξίωσης, άλλαξε ριζικά σελίδα. Και είδε ένα ελπιδοφόρο μέλλον να ανατέλλει!

Στις 18 Ιουνίου 2010 έγινε αλλαγή σκυτάλης στον μεγαλύτερο πολυαθλητικό σύλλογο της Ελλάδας. Και αυτή η αλλαγή σκυτάλης έμελλε να οδηγήσει τον Ολυμπιακό σε αμέτρητους θριάμβους. Αμέτρητες επιτυχίες και ιστορικές νίκες που δεν θα ξεχαστούν ποτέ από τους «ερυθρόλευκους» οπαδούς.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης παρέδωσε την προεδρία και τις μετοχές της ΠΑΕ Ολυμπιακός στον Βαγγέλη Μαρινάκη. Σε έναν γέννημα θρέμμα Πειραιώτη! Αυτό ήταν. Έκτοτε ξεκίνησε μία «μαγική» πορεία, η οποία συνεχίζεται 10 χρόνια μετά. Μέχρι σήμερα. Με 7 πρωταθλήματα και το 8ο φέτος. Με 3 κύπελλα Ελλάδας. Αλλά και με βραδιές οι οποίες έχουν μείνει στην ιστορία. Βραδιές οι οποίες ανάγκασαν εκατομμύρια οπαδούς του Ολυμπιακού να κάνουν… κύκλους στα μάτια από τα ξενύχτια!

Ακολουθούν οι σπουδαιότερες επιτυχίες επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη στον Ολυμπιακό. Νίκες που άφησαν το στίγμα τους. Από τη Μαρσέιγ, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την Ατλέτικο Μαδρίτης και τη Γιουβέντους, μέχρι τη Μίλαν και την Άρσεναλ (δις στο Λονδίνο!)! Και φυσικά το εν Ελλάδι ρεκόρ κόντρα στους… πελάτες ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ! Παρά την «εξυγίανση» που ζούμε τα τελευταία χρόνια…

23/11/2011: ΜΑΡΣΕΙΓ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-1

Ήταν η πρώτη σπουδαία εκτός έδρας ευρωπαϊκή νίκη επί Μαρινάκη! Μία επιτυχία η οποία έδειξε τις προθέσεις του ισχυρού άντρα του συλλόγου και ουσιαστικά ξεκίνησε την ασταμάτητη πορεία εκτός συνόρων. Ο Ολυμπιακός επικράτησε 1-0 της Μαρσέιγ στο «Βελοντρόμ» χάρη στο γκολ του Γιάννη Φετφατζίδη στο 82′, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής των ομίλων του Champions League. Βάζοντας με αυτόν τον τρόπο τον Ολυμπιακό στο κόλπο της πρόκρισης στους «16» της διοργάνωσης. Την τελευταία αγωνιστική οι Πειραιώτες έκαναν τη δουλειά τους (3-1 την Άρσεναλ), αλλά Ντόρτμουντ και Μαρσέιγ το… έφτιαξαν μια χαρά για να περάσει η γαλλική ομάδα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ερνέστο Βαλβέρδε): Μέγιερι, Τοροσίδης, Μέλμπεργκ, Α. Παπαδόπουλος, Μαρκάνο, Μοδέστο, Μανιάτης, Μιραλάς, Φουστέρ (54′ Γέστε), Χολέμπας (75′ Φετφατζίδης), Τζιμπούρ (89′ Ποτουρίδης)

25/2/2014: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ 2-0

Είχε προηγηθεί η σπουδαία πρόκριση σε όμιλο με Παρί, Μπενφίκα, Άντερλεχτ και στον δρόμο για τα προημιτελικά ο Ολυμπιακός θα έβρισκε μπροστά του τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Κανείς δεν πίστεψε στο θαύμα. Μονάχα οι παίκτες του Μίτσελ το πίστεψαν και αν δεν ήταν αυτός ο ανεκδιήγητος, Μπιόρν Κάιπερς, στο «Ολντ Τράφορντ», ο Ολυμπιακός θα είχε προκριθεί στα προημιτελικά του Champions League. Στο Καραϊσκάκη… κατηφόρα, με τους «ερυθρόλευκους» να επικρατούν 2-0 χάρη στα γκολ των Ντομίνγκες και Κάμπελ. Σε μία «μαγική» βραδιά, με 30.000 οπαδούς να δημιουργούν τεράστια προβλήματα στους ποδοσφαιριστές του Ντέιβιντ Μόγιες!

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μίτσελ): Ρομπέρτο, Σαλίνο, Μανωλάς, Μαρκάνο, Χολέμπας, Εντινγκά, Μανιάτης, Κάμπελ (67′ Φουστέρ), Πέρες (86′ Βαλντές), Ντομίνγκες (76′ Μασάντο), Ολαϊτάν

16/9/2014: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ 3-2

Οι φιναλίστ του Champions League, μόλις 4 μήνες πριν, έρχονται στην Ελλάδα και το Φάληρο. Η Ατλέτικο Μαδρίτης του Ντιέγκο Σιμεόνε, μαζί με τη Γιουβέντους, είναι τα μεγάλα φαβορί για να περάσουν εύκολα από τον όμιλο. Έτσι πίστευαν πολλοί, αλλά φρόντισε ο Ολυμπιακός να τους το… ξεκόψει τη βραδιά της 16ης Σεπτεμβρίου 2014. Με τα γκολ των Μαζουάκου, Αφελάι και Μήτρογλου, ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε το καλύτερο ξεκίνημα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, πλάι στους οπαδούς του!

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μίτσελ): Ρομπέρτο, Ελαμπντελαουί, Μποτία, Αμπιντάλ, Μαζουακού, Μιλιβόγεβιτς, Μανιάτης, Κασάμι (84′ Γιαννούλης), Ντομίνγκες (57′ Φουστέρ), Αφελάι (69′ Εντινγκά), Μήτρογλου

22/10/2014: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ 1-0

Έναν μήνα και 6 μέρες αργότερα έρχεται στο «Γ. Καραϊσκάκης» μία ακόμη υπερδύναμη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η μετέπειτα δευτεραθλήτρια Ευρώπης, Γιουβέντους. Και ο Ολυμπιακός την… καθαρίζει κι αυτή. Το γκολ του Παϊτίμ Κασάμι στο 35′ είναι αρκετό για να προκαλέσει φρενίτιδα, για μία ακόμη φορά, στους πολυπληθείς οπαδούς του συλλόγου! Η Γιουβέντους του Αλέγκρι φεύγει με σκυμμένο κεφάλι από την Ελλάδα…

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μίτσελ): Ρομπέρτο, Ελαμπντελαουί, Μποτία, Αμπιντάλ, Μαζουακού, Εντινγκά, Μιλιβόγεβιτς, Κασάμι (91′ Γιαννούλης), Ντομίνγκες (85′ Φουστέρ), Μανιάτης, Μήτρογλου (69′ Αφελάι)

29/9/2015: ΑΡΣΕΝΑΛ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-3

Το πρώτο «διπλό» με την… πελάτισσα πλέον, Άρσεναλ. Στις 29 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής των ομίλων του Champions League, γράφεται ιστορία στο Λονδίνο. Ο Ολυμπιακός φεύγει νικητής με σκορ 3-2 από το «Έμιρεϊτς» χάρη στα γκολ των Πάρντο, Φινμπόγκασον και το αυτογκόλ του Οσπίνα και οι χιλιάδες οπαδοί της ομάδας που ταξίδεψαν μέχρι την Αγγλία, φεύγουν με μία ανεπανάληπτη συγκίνηση και ικανοποίηση από το γήπεδο. Ήταν η πρώτη… Λονδρέζικη εποποιϊα. 4,5 χρόνια μετά θα ακολουθούσε το απόλυτο έπος!

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μάρκο Σίλβα): Ρομπέρτο, Ομάρ, Σιόβας, Μποτία, Σαλίνο, Καμπιάσο, Κασάμι, Σεμπά (72 Ερνάνι), Πάρντο, Φορτούνης (86′ Βούρος), Ιντέγιε (46 Φινμπόγκασον)

13/12/2018: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΜΙΛΑΝ 3-1

Νέο σπουδαίο κεφάλαιο στην ιστορία του Ολυμπιακού. Πέδρο Μαρτίνς. Άκουσε πολλά, πάρα πολλά, ο Πορτογάλος τεχνικός. Και βρέθηκε κοντά στην έξοδο. Αλλά ο Βαγγέλης Μαρινάκης τον εμπιστεύτηκε. Του έδωσε τα κλειδιά. Και μεγαλύτερη δικαίωση από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Ολυμπιακός, δεν υπάρχει για τον Μαρινάκη! 13 Δεκεμβρίου 2018 και ο Ολυμπιακός χρειάζεται νίκη με 2-0, 3-1 ή μεγαλύτερο σκορ για να προκριθεί στη φάση των «32» του Europa League. Και την πετυχαίνει, στην ιστορικότερη ευρωπαϊκή πρόκριση (μέχρι τότε) στην πλούσια ιστορία του συλλόγου!

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Ελαμπντελαουί, Σισέ, Βούκοβιτς, Κούτρης, Γκιλιέρμε, Καμαρά (79′ Τοροσίδης), Φορτούνης, Ποντένσε (85′ Μπουχαλάκης), Φετφατζίδης (69′ Νάτχο), Γκερέρο

27/2/2020: ΑΡΣΕΝΑΛ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-1 (1-2 παράταση)

Φτάσαμε στο 2020. Μία ακόμη χρονιά Μαρινάκη, μία ακόμη χρονιά δόξας και επιτυχιών! Το 45ο πρωτάθλημα σε λίγο καιρό θα είναι γεγονός, στο Κύπελλο υπάρχουν βάσιμες ελπίδες πρόκρισης στον τελικό. Καλά όλα αυτά. Αλλά όσα έχουν γίνει στην Ευρώπη φέτος, είναι άνευ προηγουμένου. Πρόκριση στους ομίλους του Champions League από το δύσκολο μονοπάτι των μη πρωταθλητών (πρώτη ελληνική ομάδα που το καταφέρνει), πρόκριση στους «32» του Europa League με τη νίκη (1-0) κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα και μετά το Έπος!

Τι και αν έχει χάσει στο πρώτο ματς 1-0 στο Καραϊσκάκη. Τι και αν έχει απέναντί του την Άρσεναλ στο Λονδίνο. Ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς δεν… μασάει, στέλνει το ματς στην παράταση, δεν τον πτοεί ούτε η ισοφάριση από τον Ομπαμεγιάνγκ στο 113′ και στο 119′ γράφει ιστορία! Ο Μασούρας σεντράρει, ο Ελ Αραμπί βάζει το πόδι του και υπογράφει την σπουδαιότερη πρόκριση στην ευρωπαϊκή ιστορία του Ολυμπιακού! Από όλες τις απόψεις!

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Ελαμπντελαουί, Σισέ, Μπα, Τσιμίκας (114’ Λοβέρα), Γκιγιέρμε (117’ Αβραάμ), Μπουχαλάκης, Καμαρά, Ραντζέλοβιτς (77’ Μασούρας), Βαλμπουενά (86’ Γκασπάρ), Ελ Αραμπί

Είναι πολλές ακόμη οι επιτυχίες εκτός συνόρων, αλλά το Ολυμπιακό μεγαλείο δεν χωρά σε ένα μονάχα κείμενο.

Όσον αφορά τα εν Ελλάδι, γνωστά. Απόλυτη κυριαρχία όσο το ποδόσφαιρο παίζεται σωστά. 8/10 πρωταθλήματα ο ηγέτης Βαγγέλης Μαρινάκης, με τα άλλα δύο να είναι προϊόν… εξυγίανσης. Του 2018 και του 2019. Φέτος όμως δεν έχει τέτοια. Ο Ολυμπιακός ανεβαίνει εκ νέου στον θρόνο του και ετοιμάζεται για νέο σερί. Όπως τα 7 συνεχόμενα (2011-2017). Ίσως και μεγαλύτερο…

Ας αναφέρουμε για κλείσιμο το ρεκόρ που έχει ο Ολυμπιακός κόντρα σε ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ επί εποχής Μαρινάκη. Με τον ΠΑΟΚ 14 νίκες, 5 ισοπαλίες, 9 ήττες. Με τον Παναθηναϊκό 9 νίκες, 6 ισοπαλίες, 5 ήττες. Με την ΑΕΚ 10 νίκες, 5 ισοπαλίες, 8 ήττες. Και όλα αυτά με την «εξυγίανση» των τελευταίων χρόνων μέσα. Και πάλι ο Ολυμπιακός είναι πρώτος στην Ελλάδα!

Μία δεκαετία μόνο επιτυχίες. Αμέτρητες χαρές. Από αύριο ξεκινά μία νέα δεκαετία Μαρινάκη στον Ολυμπιακό. Που θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Όποιος προσέξει τα σημεία των καιρών, θα καταλάβει τι εννοούμε…

Sports in

Ολυμπιακός: Οι 11 του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τον Άρη (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024