Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Die Zeit για τα σχέδια του Βερολίνου : Μια Μόρια σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα;

Die Zeit για τα σχέδια του Βερολίνου : Μια Μόρια σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα;

Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει σήμερα τις προτάσεις του Βερολίνου για τη μεταρρύθμιση της κοινής πολιτικής ασύλου στην ΕΕ, αλλά και την τακτική της Τουρκίας να αντλεί πόρους προκειμένου να τηρεί την προσφυγική συμφωνία.

Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει σήμερα τις προτάσεις του Βερολίνου για τη μεταρρύθμιση της κοινής πολιτικής ασύλου στην ΕΕ, αλλά και την τακτική της Τουρκίας να αντλεί πόρους προκειμένου να τηρεί την προσφυγική συμφωνία.

«Η μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου»

«Η Γερμανία έχει θέσει υψηλούς στόχους για την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία της ΕΕ που αναλαμβάνει την 1η Ιουλίου», γράφει σε διαδικτυακό της άρθρο με τίτλο «Μια Μόρια σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα;» η Die Zeit, στο οποίο σημειώνει:

«Στις προτεραιότητες του Βερολίνου βρίσκεται η μεταρρύθμιση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, όπως είχε προαναγγείλει τον Ιανουάριο ο χριστιανοκοινωνιστής υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.

»Τόσο ο υπουργός, όσο και οι συγκυβερνώντες σοσιαλδημοκράτες, ακόμα και οργανώσεις υπέρ του ασύλου, όπως η γερμανική Pro Asyl, συμφωνούν ότι η μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής στο ζήτημα αυτό επείγει. Διαφωνούν ωστόσο στο πως.

»Ηδη η Κ.Ο. των σοσιαλδημοκρατών έχει εκφράσει αντιρρήσεις στα σχέδια του μεγάλου συνασπισμού, στα οποία συμφώνησαν τον Φεβρουάριο συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες. Βασικό σημείο διαφωνίας της Κ.Ο. των σοσιαλδημοκρατών είναι η πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία πριν από κάθε διαδικασία ασύλου θα πρέπει να γίνεται μια, όπως αποκαλείται, “προεξέταση”.

»Σε περίπτωση που σε αυτήν διαπιστωθεί εύκολα ότι ο αιτών δεν χρήζει προστασίας, τότε δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στην ΕΕ και θα ακολουθεί η απέλαση ή επαναπροώθηση. Μόνο πρόσφυγες με πολλές πιθανότητες χορήγησης ασύλου θα διανέμονται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Υπέρ μιας «χαλαρής αλληλεγγύης»

«Προεξέταση» προσφύγων προτείνει ο Χορστ Ζεεχόφερ

»Η Κ.Ο. των σοσιαλδημοκρατών απορρίπτει την “προεξέταση” σημειώνοντας ότι “οι αιτούντες άσυλο έχουν δικαίωμα σε μια δίκαιη διαδικασία“.

»Την αντίθεσή τους εκφράζουν οι σοσιαλδημοκράτες βουλευτές και στα σχέδια Ζεεχόφερ για υποχρεωτική παραμονή των προσφύγων στα κέντρα υποδοχής όσο διαρκεί η “προεξέταση”.

»Οι βουλευτές προτίθενται να συμφωνήσουν σε ανοιχτά κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, τα οποία δεν πρέπει να βρίσκονται οπωσδήποτε στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αλλά θα μπορούσαν π.χ. να βρίσκονται και στη Γερμανία.

»Με άλλα λόγια οι σοσιαλδημοκράτες βουλευτές επιθυμούν την κατανομή όλων των προσφύγων αμέσως μετά την άφιξή τους σε προσφυγικά κέντρα παντού στην ΕΕ, όπου και θα εξετάζεται το αίτημα για άσυλο.

»Ανοιχτό παραμένει επίσης το ερώτημα πώς θα διασφαλιστεί η κατανομή προσφύγων στις χώρες της ΕΕ. Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών δηλώνει έτοιμος για διάλογο και κάνει λόγο για “χαλαρή αλληλεγγύη”, σύμφωνα με την οποία οι χώρες που δεν θέλουν πρόσφυγες θα πληρώνουν κάποιο ποσό ή θα αναλαμβάνουν υποχρεώσεις στη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

»Καθοριστικές για τα επόμενα βήματα της σχεδιαζόμενης μεταρρύθμισης θα είναι ωστόσο οι προτάσεις της Κομισιόν, οι οποίες εκκρεμούν απόν τον Μάρτιο, όταν αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας».

Handelsblatt: Απάνθρωπη προσφυγική συμφωνία

Πρόσφυγες στο Εντιρνέ της Τουρκίας

«Για μια ακόμα φορά η Τουρκία θα λάβει χρήματα για να συγκρατήσει τις προσφυγικές ροές πριν χτυπήσουν την πόρτα της ΕΕ. Ενα ακόμα πλήγμα στην ανθρωπιά», σχολιάζει ο ανταποκριτής της Handelsblatt Οζάν Ντεμιρκάν από τη Κων/πολη με τίτλο «Απάνθρωπη πολιτική»:

«Η νοοτροπία ‘πληρώνω για να γλυτώσω’ δεν βοηθά. Οι κρίσεις δεν απομακρύνονται από την Ευρώπη. Το αντίθετο συμβαίνει. Με χρήματα, οι κρίσεις αυτές μετατίθενται στην καλύτερη περίπτωση στο μέλλον. Ομως δεν επιλύονται.

»Το πρόβλημα δεν το έχει η Αγκυρα, αλλά η ΕΕ, η οποία χρειάζεται επειγόντως μια νέα πολιτική ασύλου, ώστε να μπορεί να διαχειριστεί προσφυγικές ροές αντί να παρακολουθεί άπραγη υπερπλήρεις βάρκες και να τις αφήνει στη συνέχεια στην Ελλάδα και την Ιταλία.

»Εδώ θα βοηθούσαν προγράμματα στήριξης στις χώρες προέλευσης και όχι εμβάσματα σε φύλακες προσφύγων. Η Αγκυρα έχει τη νοοτροπία ‘κάνουμε κάτι μόνο αν έχουμε ανταλλάγματα’. Είναι επομένως ζήτημα χρόνου έως ότου η τουρκική κυβέρνηση αρχίσει και πάλι να ζητά κάτι καινούργιο».

Πηγή: Deutche Welle

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024