Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σουηδία : Επικίνδυνα αργή η πορεία προς την ανοσία της αγέλης

Σουηδία : Επικίνδυνα αργή η πορεία προς την ανοσία της αγέλης

Παρά την αμφιλεγόμενη στρατηγική που ακολούθησε για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού, η Σουηδία φαίνεται πως εξακολουθεί να απέχει πολύ από την ανάπτυξη υψηλών ποσοστών ανοσίας του πληθυσμού της

Η Σουηδία έχει σημειώσει μικρότερη από την αναμενόμενη πρόοδο στην πορεία της προς την επίτευξη ανοσίας της αγέλης, όπως παραδέχτηκε ο επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας.

Έχοντας αφήσει ανοιχτά τα σχολεία, τα καταστήματα και τα εστιατόρια σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, η Σουηδία έχει βιώσει πολύ περισσότερες λοιμώξεις σε σχέση με τις υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες. Ο δείκτης θνητότητας του κοροναϊού στη χώρα είναι ένα από τους χειρότερους στον κόσμο. Οι επιστήμονες, όμως, ενδιαφέρονταν και για την θετική πλευρά του υψηλού ρυθμού μετάδοσης: την πιθανότητα υψηλότερων επιπέδων ανοσίας εντός του πληθυσμού.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Άντερς Τέγκνελ, τον επικεφαλής επιδημιολόγο της Σουηδίας «τα ποσοστά ανοσίας παραμένουν αναπάντεχα χαμηλά», ενώ όπως συμπληρώνει «είναι δύσκολο να εξηγήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό».

Στο πλαίσιο συνέντευξής του στο Swedish Radio την Τετάρτη, ο Τέγκνελ ανέφερε ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι «υπάρχει χρονοκαθυστέρηση σε κάθε τέτοιου είδους μέτρηση».

Ανησυχητικά τα αποτελέσματα νέας μελέτης

Μια ανάλυση 50,000 τεστ που πραγματοποιήθηκε από την ιδιωτική εταιρεία Werlabs AB έδειξε ότι περίπου το 14% των ατόμων που εξετάστηκαν στη διάρκεια των τελευταίων έξι εβδομάδων στη Στοκχόλμη είχαν αναπτύξει αντισώματα απέναντι στον νέο κοροναϊό. Συγκριτικά, αντίστοιχη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Μπέργκαμο – το οποίο υπήρξε επίκεντρο του κοροναϊού στην Ιταλία – έδειξε ότι το 57% των κατοίκων είχαν αναπτύξει αντισώματα.

Στη Σουηδία, «ο αριθμός των ατόμων που έχουν αναπτύξει ανοσία σήμερα είναι πολύ πιο κοντά στις προβλέψεις μας από ό,τι ήταν στο παρελθόν», δήλωσε ο Τεγκνέλ στη συνέντευξή του. «Το 14% αντανακλά την εικόνα των συμμετεχόντων δύο εβδομάδες πριν, πράγμα που σημαίνει ότι τα επίπεδα ανοσίας είναι υψηλότερα σήμερα».

Το ιδιόρρυθμο σουηδικό μοντέλο

Η προσέγγιση της Σουηδίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανήκει στις πλέον αμφιλεγόμενες στον κόσμο. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες, οι κυβερνήσεις των οποίων εφάρμοσαν γρήγορα αυστηρά lockdown, η Σουηδία περιορίστηκε στο να συμβουλεύσει τους πολίτες της να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, αφήνοντας όμως το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας να λειτουργεί κανονικά.

Ορισμένοι αναλυτές έχουν προβλέψει ότι το ηπιότερο lockdown συνεπάγεται ότι η οικονομία της Σουηδίας θα ανταπεξέλθει στις πρωτόγνωρες συνθήκες καλύτερα από άλλες. Όμως ο υψηλός δείκτης θνητότητας της χώρας έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις, με πρόσφατη δημοσκόπηση να δείχνει ότι οι περισσότεροι Σουηδοί έχουν χάσει την πίστη τους στη στρατηγική της χώρας τους για την καταπολέμηση του ιού.

Ο Τέγκνελ και ο πρωθυπουργός της χώρας Στεφάν Λόφβεν εξακολουθούν να υποστηρίζουν τη στρατηγική της Σουηδίας. Η στάση τους στηρίζεται στην υπόθεση ότι η ασθένεια θα επιβιώσει για πολύ καιρό ακόμη, πράγμα που με τη σειρά του συνεπάγεται ότι τα βραχυπρόθεσμα lockdown είναι ανώφελα και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ανακαλύψουν πιο βιώσιμες μεθόδους για την αντιμετώπισή της.

Την Τετάρτη, ο αριθμός των νεκρών στη Σουηδία ξεπέρασε τους 5,000 και οι βουλευτές κράτησαν ενός λεπτού σιγή εις μνήμην των θυμάτων στο κοινοβούλιο της χώρας.

«Αυτό το λεπτό ανήκει σε όλους εκείνους που έχασαν τη δουλειά τους, την υγεία τους, τη ζωή τους», δήλωσε ο πρόεδρος της βουλής, Αντρέας Νόρλεν. «Το κοινοβούλιο θρηνεί. Η Σουηδία θρηνεί».

Πηγή: www.bloomberg.com

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024