Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - Βραζιλία : Ύποπτες «θεραπείες» διασπείρονται μαζί με τον ιό

Κοροναϊός – Βραζιλία : Ύποπτες «θεραπείες» διασπείρονται μαζί με τον ιό

Οι προτάσεις για αμέτρητες αυτοσχέδιες θεραπείες μεταδίδονται μέσω του WhatsApp, του Facebook ή του παραδοσιακού τρόπου, «από στόμα σε στόμα».

Στη Βραζιλία, τη δεύτερη πλέον πληγείσα χώρα από την πανδημία του νέου κορονοϊού μετά τις ΗΠΑ, ένα πράγμα φαίνεται να διασπείρεται ταχύτερα από τον ιό: οι ύποπτες και σε ορισμένες περιπτώσεις περίεργες στρατηγικές αντιμετώπισής του.

Οι προτάσεις για αμέτρητες αυτοσχέδιες θεραπείες μεταδίδονται μέσω του WhatsApp, του Facebook ή του παραδοσιακού τρόπου, «από στόμα σε στόμα».

Κάποιες φορές, μηνύματα ενθαρρύνουν τη χρήση φαρμάκων, όπως της υδροξυχλωροκίνης κατά της ελονοσίας, το οποίο ο πρόεδρος Μπολσονάρου προωθεί, παρά τις ελάχιστες αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά του εναντίον της Covid-19.

Φασόλια με… μαγικές δυνάμεις

Όμως, το ίδιο συχνά, οι προτάσεις είναι μάλλον εκκεντρικές: από φασόλια με μαγικές δυνάμεις σε ασπιρίνη διαλυμένη σε ζεστό μέλι.

«Νόσησα από τον νέο κοροναϊό, όμως παρείχαν μόνη μου φροντίδα στον εαυτό μου χρησιμοποιώντας θεραπευτικά βότανα», λέει η Μπετς Τσεϊροσίνα, μια πωλήτρια σε υπαίθριες αγορές, στην πόλη Μπέλεμ.

«Πήρα μερικά φύλλα από βαμβάκι και επαζότε. Τα πολτοποίησα σε ένα μίξερ, πρόσθεσα μέλι και έπινα μισό φλιτζάνι τρεις φορές την ημέρα», εξηγεί, ενώ στέκεται στον πάγκο της στην υπαίθρια αγορά, όπου πουλάει το μείγμα.

Σύμφωνα με την ίδια, η δουλειά πηγαίνει όλο και καλύτερα.

Άκρως επικίνδυνη η κατάσταση

Το μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής γνωρίζει τι εστί παραπληροφόρηση, όμως επαγγελματίες υγείας προειδοποιούν ότι η κατάσταση ήταν σπάνια τόσο επικίνδυνη όσο σήμερα, καθώς θεραπείες αναπόδεικτης αποτελεσματικότητας κυκλοφορούν μεσούσης της πανδημίας.

Δεν είναι σαφές από πού προήλθαν οι «κομπογιαννίτικες» θεραπείες, αν και ειδικοί τονίζουν πως το άγχος που επικρατεί αποτελεί βασικό συστατικό τους, όταν οι πολιτικοί στέλνουν αντικρουόμενα μηνύματα ή απορρίπτουν τις συστάσεις των επαγγελματιών υγείας.

Και ο Μπολσονάρου μιλάει για «γριπούλα»

Στη Βραζιλία, ο πρόεδρος Μπολσονάρου έχει απορρίψει τον κοροναϊό χαρακτηρίζοντάς τον «γριπούλα», ενώ υποστηρίζει πως η εμπειρία του ως αθλητής του προσφέρει ανοσία από τις χειρότερες επιπτώσεις της νόσου.

Η Covid-19 έχει ήδη σκοτώσει περισσότερους από 45.000 ανθρώπους στη Βραζιλία, με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να προσεγγίζει το 1 εκατομμύριο.

Αβοκάντο, ανανάς και τσάι προτείνονται ως θεραπείες

Μεταξύ των ασυνήθιστων «θεραπειών» που προτείνονται εναντίον του νέου κοροναϊού και έλαβαν δημοσιογράφοι του Ρόιτερς με μηνύματα στο WhatsApp τις τελευταίες εβδομάδες είναι η κατανάλωση φρούτων, όπως αβοκάντο και ανανά.

Στον Αμαζόνιο, οι ντόπιοι βασίζονται σε φυτικές θεραπείες, όπως το τσάι jambu, που χρησιμοποιείται συνήθως για την αντιμετώπιση του πονόδοντου.

Η Νατάλια Λεάλ, διευθύντρια περιεχομένου του Agencia Lupa, ενός ιστότοπου διασταύρωσης πληροφοριών, λέει πως η Βραζιλία ηγείται παγκοσμίως στην παραπληροφόρηση σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Σε ανάλυση που έκανε ο ιστότοπος καταδεικνύεται ότι η Βραζιλία παρήγαγε μακράν τις πλέον ανακριβείς αναρτήσεις σχετικά με τον αριθμό των θανάτων από την Covid-19 και των κρουσμάτων από οποιαδήποτε άλλη χώρα παγκοσμίως.

Το Reuters δεν βρήκε καταγραφές περιστατικών με ασθενείς να αρρωσταίνουν σοβαρότερα από τις «φανταστικές» αυτές θεραπείες, όμως γιατροί τονίζουν ότι υπάρχουν Βραζιλιάνοι που αψηφούν τις ιατρικές συστάσεις σχετικά με την κοινωνική αποστασιοποίηση και βασίζονται σε αναπόδεικτες θεραπείες.

Και σε όλο αυτό δεν βοηθάει, λέει η Νατάλια Παστερνάκ, βιολόγος και επικεφαλής του Question of Science Institute, ενός think-tank στο Σάο Πάολο, που ο Μπολσονάρου προκρίνει μη αποδεδειγμένες θεραπείες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024