Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Τι πρέπει να προσέχουμε στην τουαλέτα

Κοροναϊός : Τι πρέπει να προσέχουμε στην τουαλέτα

Ένα νέφος αιωρούμενων σταγονιδίων, που μπορεί να είναι μολυσμένα με κοροναϊό, παράγεται όταν κάποιος τραβά το καζανάκι έχοντας ανοικτό το καπάκι της λεκάνης.

Ένα νέφος αιωρούμενων σταγονιδίων, που μπορεί να είναι μολυσμένα με κοροναϊό, παράγεται όταν κάποιος τραβά το καζανάκι έχοντας ανοικτό το καπάκι της λεκάνης.

Τα σταγονίδια φτάνουν σε ύψος έως σχεδόν ενός μέτρου από το καπάκι και αιωρούνται για τουλάχιστον ένα λεπτό, με συνέπεια είτε να τα εισπνεύσει κανείς είτε να καθίσουν πάνω σε επιφάνειες, κάτι που μπορεί να ευνοήσει την εξάπλωση της νόσου του κοροναϊού σύμφωνα με μελέτη Κινέζων επιστημόνων.

Τι δείχνουν οι μελέτες

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα σωματίδια του κοροναϊού μπορούν να παραμείνουν στα κόπρανα μολυσμένων ασθενών με ή χωρίς γαστρεντερικά συμπτώματα, γι’αυτό άλλωστε είναι ανιχνεύσιμα στα λύματα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιανγκτσού, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό φυσικής «Physics of Fluids», έδειξαν ότι τα σωματίδια του ιού μπορεί να αιωρηθούν στον αέρα μέσα στις τουαλέτες, αν το καπάκι δεν είναι κλειστό τη στιγμή που τραβιέται το καζανάκι.

Τι πρέπει να προσέχουμε

«Τα σωματίδια στις τουαλέτες μπορεί να αποτελούν πηγή εξάπλωση της Covid-19», σύμφωνα με τους Κινέζους επιστήμονες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα και προσομοιώσεις στη μελέτη τους.

Οι ίδιοι συμβουλεύουν να κλείνει κανείς το καπάκι της λεκάνης, πριν τραβήξει το καζανάκι, ιδίως σε τουαλέτες, όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης, επειδή γίνεται χρήση από πολλούς ανθρώπους. Μάλιστα, προτείνουν στους κατασκευαστές να φτιάξουν νέου τύπου λεκάνες, στις οποίες το καπάκι θα κλείνει αυτόματα πριν τραβηχτεί το καζανάκι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024