Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Νέο lockdown στο Πεκίνο - Κλείνουν σχολεία, απαγορεύτηκαν τα ταξίδια εκτός πρωτεύουσας

Κοροναϊός: Νέο lockdown στο Πεκίνο – Κλείνουν σχολεία, απαγορεύτηκαν τα ταξίδια εκτός πρωτεύουσας

Η πόλη προχώρησε στη διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ σε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους μετά τον εντοπισμό, σε διάστημα 5 ημερών, 106 νέων κρουσμάτων κι ενώ ο νέος κοροναϊός έμοιαζε να έχει πρακτικά εξαλειφθεί στην Κίνα.

Το Πεκίνο θα κλείσει εκ νέου όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμιά του, έπειτα από τη νέα αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στην κινεζική πρωτεύουσα, ανακοίνωσε σήμερα η δημοτική αρχή της πόλης.

Η πόλη προχώρησε στη διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ σε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους μετά τον εντοπισμό, σε διάστημα 5 ημερών, 106 νέων κρουσμάτων κι ενώ ο νέος κοροναϊός έμοιαζε να έχει πρακτικά εξαλειφθεί στην Κίνα.

Την ίδια ώρα, το Πεκίνο προτρέπει τους κατοίκους του να αποφεύγουν τα «μη αναγκαία» ταξίδια εκτός της πόλης, ενώ απαγορεύει στους κατοίκους των πληγεισών συνοικιών να φεύγουν εκτός της κινεζικής πρωτεύουσας.

«Κάθε άνθρωπος που πρέπει πραγματικά να φύγει από το Πεκίνο θα πρέπει να παράσχει ένα πιστοποιητικό που να αποδεικνύει ότι υποβλήθηκε σε διαγνωστικό τεστ τις τελευταίες επτά ημέρες και βγήκε αρνητικός», επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Τσεν Μπέι, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της δημοτικής αρχής.

Εξαιρετικά σοβαρή η κατάσταση

«Η επιδημική κατάσταση στην πρωτεύουσα είναι εξαιρετικά σοβαρή», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της πόλη του Πεκίνου Χου Χετζιάν. «Αυτή τη στιγμή πρέπει να πάρουμε αυστηρά μέτρα για να σταματήσουμε τη μετάδοση του Covid-19».

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της δημαρχίας της κινεζικής πρωτεύουσας «έχει ξεκινήσει μια κούρσα ενάντια στον χρόνο».

Η κρατική εφημερίδα αναφέρει ότι ο ιός ξεκίνησε από επιφάνειες κοπής που χρησιμοποιούνται για εισαγόμενο σολομό στην αγορά τροφίμων Σινφάντι.

Σύμφωνα με τον Guardian ολόκληρες περιοχές της κινεζικής πρωτεύουσας περιφράχθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και δημιουργήθηκαν σημεία ελεγχόμενης εισόδου σε συγκροτήματα κατοικιών, ενώ πολίτες υψηλού κινδύνου, όπως οι συγγενείς ατόμων που διαγνώστηκαν θετικά στον κοροναϊό απαγορεύεται να φύγουν από την πόλη.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γουχάν, Γιανγκ Ζανκιού, γίνεται από ένα πιο επιθετικό στέλεχος του ιού σε σχέση με εκείνον που έπληξε τη Γουχάν.

Όπως μεταδίδει το Reuters, περισσότερες από 20 γειτονιές του Πεκίνου έχουν χαρακτηριστεί μεσαίου κινδύνου και οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι σφράγισαν κατοικίες και έχουν παραδώσει τρόφιμα και φάρμακα στους πολίτες που θα μείνουν σε καραντίνα.

Περισσότεροι από 8.000 εργάτες από την αγορά έχουν υποβληθεί σε τεστ και μεταφέρονται σε κεντρικές εγκαταστάσεις καραντίνας, ενώ σε άλλες αγορές του Πεκίνου και σε περισσότερα από 30.000 εστιατόρια έχουν γίνει απολυμάνσεις.

Από την αρχή της βδομάδας μπήκε «λουκέτο» σε όλα τα κέντρα άθλησης ενώ οι προπονητές και οι παίκτες της ποδοσφαιρικής ομάδας Γκουοάν της Σούπερ Λιγκ του Πεκίνου, υπεβλήθησαν σε τεστ επειδή το γήπεδο προπόνησης βρίσκεται στην ίδια περιφέρεια με την πηγή του νέου κύματος της πανδημίας, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα.

Την ώρα που η αναζωπύρωση της επιδημίας εγείρει ανησυχίες για ένα “δεύτερο κύμα” της covid-19, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι παρακολουθεί “πολύ στενά” την κατάσταση στο Πεκίνο και έκανε λόγο για το ενδεχόμενο αποστολής επιπλέον ειδικών τις επόμενες ημέρες.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε σήμερα το πρωί 27 νέα κρούσματα της covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας σε 106 τον συνολικό αριθμό των νέων μολύνσεων που καταγράφηκαν στην πόλη τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Η αναζωπύρωση αυτή της επιδημίας του νέου κοροναϊού ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα από το τεράστιο παζάρι τροφίμων Σινφάντι, αγορά χονδρικής στο νοτιοδυτικό τμήμα του Πεκίνου όπου χιλιάδες τόνοι λαχανικών, φρούτων και κρέατος αλλάζουν χέρια καθημερινά.

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024