Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Ο «Τσώρτσιλ» οξύνει τα πνεύματα - Επιτροπή για την καταπολέμηση φυλετικών ανισοτήτων

Βρετανία: Ο «Τσώρτσιλ» οξύνει τα πνεύματα – Επιτροπή για την καταπολέμηση φυλετικών ανισοτήτων

Στο πλαίσιο των διαδηλώσεων για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, διαδηλωτές βεβήλωσαν το άγαλμα του Τσώρτσιλ, γράφοντας πάνω του με σπρέι «ήταν ρατσιστής».

Τη δημιουργία μιας επιτροπής η οποία θα εξετάσει τον ρατσισμό και τις ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι μειονοτικές ομάδες ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον εν μέσω αντιδράσεων με αφορμή το άγαλμα του σερ Ουίνστον Τσώρτσιλ και τις διαδηλώσεις ακροδεξιών στο Λονδίνο.

Στο πλαίσιο των διαδηλώσεων για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, διαδηλωτές βεβήλωσαν το άγαλμα του Τσώρτσιλ, γράφοντας πάνω του με σπρέι «ήταν ρατσιστής».

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Χαν δεσμεύτηκε για την προστασία του αγάλματος όπως και ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον λίγες ώρες μετά την βεβήλωση του αγάλματος.

Το άγαλμα έχει πλέον τοποθετηθεί σε ένα μεταλλικό κουτί.

Η Daily Mail ξεκίνησε μάλιστα εκστρατεία με σύνθημα «Σώστε τον σερ Τσώρτσιλ».

«Καλούμε τον πρωθυπουργό να εγγυηθεί δημοσίως ότι το άγαλμα δεν θα αφαιρεθεί ποτέ από το νόμιμο σπίτι του στην πλατεία του Κοινοβουλίου», αναφέρει σε καμπάνια που ξεκίνησε η βρετανική εφημερίδα συγκεντρώνοντας υπογραφές πολιτών.

Τζόνσον: Πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα

«Πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα» για να αντιμετωπίσουμε τον ρατσισμό τόνισε ο Μπόρις Τζόνσον, καθώς ανακοίνωσε μια νέα επιτροπή η οποία καλείται να εξετάσει τον ρατσισμό και τις ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι μειονοτικές ομάδες στην παιδεία, την υγεία και το δικαστικό σύστημα μετά τις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Telegraph, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε πως όποιος ενδιαφέρεται για τη χώρα δεν μπορεί να αγνοήσει τις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις, που πυροδότησε η δολοφονία του Αμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

«Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ουσία του προβλήματος, όχι στα σύμβολα. Πρέπει να ασχοληθούμε με το παρόν, όχι να προσπαθήσουμε να ξαναγράψουμε το παρελθόν και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε και δεν θα πρέπει να συρθούμε σε μια ατέρμονη συζήτηση για το ποια ιστορική προσωπικότητα είναι αρκετά αγνή ή πολιτικά ορθή για να παραμείνει σε δημόσια θέα».

«Αυτό που θέλω πραγματικά να κάνω ως πρωθυπουργός είναι να αλλάξω τη ρητορική, ώστε να σταματήσουμε το αίσθημα της θυματοποίησης και των διακρίσεων», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο ίδιος καταδίκασε τα επεισόδια του Σαββάτου κατά τη διάρκεια διαδήλωσης ακροδεξιών στο Λονδίνο, χαρακτηρίζοντάς τους «τραμπούκους», ενώ επικρότησε τις 113 συλλήψεις που έγιναν.
«Ήταν προφανώς ρατσιστές. Τίποτα δε δικαιολογεί τις πράξεις τους», σχολιάζει ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Οι δηλώσεις Τζόνσον προκάλεσαν και αντιδράσεις. Ο Σάιμον Γούλεϊ, της κυβερνητικής υπηρεσίας «Race Disparity Unit», εκτίμησε ότι κάποια από τη φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός, όπως για παράδειγμα «το αίσθημα θυματοποίησης» ειλικρινά δεν βοηθά.

«Το «μεγάλη» στο Μεγάλη Βρετανία στηρίχθηκε στη σκλαβιά και την αποικιοκρατία. Και πρέπει ακόμη και σήμερα να ζούμε με αυτή την κληρονομιά», τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC.

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024