Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αποκάλυψη: Η Τουρκία είχε εκπονήσει σχέδιο εισβολής στην Ελλάδα το 2014

Αποκάλυψη: Η Τουρκία είχε εκπονήσει σχέδιο εισβολής στην Ελλάδα το 2014

Αίσθηση έχει προκαλέσει το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας Nordic Monitor, το οποίος φέρνει στο φως απόρρητο σχέδιο εισβολής στην Ελλάδα που είχε εκπονήσει προ εξαετίας το τουρκικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων.

Αίσθηση έχει προκαλέσει το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας Nordic Monitor, το οποίος φέρνει στο φως απόρρητο σχέδιο εισβολής στην Ελλάδα που είχε εκπονήσει προ εξαετίας το τουρκικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων.

Πρόκειται για το σχέδιο με την κωδική ονομασία Τζαχά Μπέης (Çaka Bey) από το όνομα ενός Τούρκου στρατιωτικού διοικητή του 11ου αιώνα ο οποίος την περίοδο 1088-1091 ορμώμενος από τη Σμύρνη κατέλαβε τη Λέσβο, τη Χίο, τη Ρόδο και τη Σάμο, κυριαρχώντας στα μικρασιατικά παράλια.

Το έγγραφο έχει ημερομηνία 13 Ιουνίου 2014, γεγονός που υποδηλώνει ότι ενημερώθηκε και οριστικοποιήθηκε εκείνη την ημέρα και -όπως αναφέρει η ιστοσελίδα- πιθανότατα εξακολουθεί να είναι ενεργό.

Τα έγγραφα ανακαλύφθηκαν κατά λάθος, καθώς βρίσκονταν μέσα σε έναν φάκελο που αφορούσε μία δικαστική υπόθεση την οποία χειριζόταν ο εισαγγελέας Serdar Coşkun, έμπιστος του Ερντογάν. Ο εισαγγελέας προφανώς ξέχασε να αφαιρέσει τα διαβαθμισμένα έγγραφα προτού τα υποβάλει στο δικαστήριο, με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν.

Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αυτά συλλέχθηκαν από τα κεντρικά γραφεία του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια έρευνας για το αποτυχημένο πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 2016 και ανταλλάχθηκαν μεταξύ κορυφαίων διοικητών του Γενικού Επιτελείου οι οποίοι χρησιμοποιούν ένα ασφαλές εσωτερικό σύστημα ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Πώς έγινε η διαρροή

Σύμφωνα με τη Nordic Monitor, την 1η Αυγούστου του 2016 ο Coşkun διέταξε το Γενικό Επιτελείο να προωθήσει αντίγραφα όλων των μηνυμάτων email των δύο προηγούμενων μηνών, ανάμεσα στα οποία ήταν και τα εν λόγω κρυπτογραφημένα έγγραφα.

Όπως αναφέρει ο γνωστός Τούρκος αντιστασιακός Abdullah Bozkurt, ο οποίος υπογράφει το δημοσίευμα της Nordic Monitor, η κωδική ονομασία μόνο τυχαία δεν είναι.

Ο ιστότοπος της τουρκικής ναυτικής διοίκησης (Türk Deniz Kuvvetleri) παραθέτει το 1081 ως την ημερομηνία κατά την οποία ιδρύθηκε το πρώτο σύγχρονο τουρκικό ναυτικό ιδρύθηκε υπό τον Τζαχά Μπέη ο οποίος έχτισε στη Σμύρνη μια αρμάδα 50 σκαφών με τα οποία βγήκε στο Αιγαίο κατατροπώνοντας το βυζαντινό ναυτικό.

Μάλιστα, το τουρκικό Ναυτικό Μουσείο Διοίκησης έχει ένα άγαλμα που απεικονίζει τον Τζαχά Μπέη ως τον πρώτο Τούρκο ναύαρχο στο μουσείο του στην Κωνσταντινούπολη.

Το έγγραφο με το οποίο ο Τούρκος εισαγγελέας διέταξε να σταλούν όλα τα αντίγραφα των email στο γραφείο του

Η κυβέρνηση Ερντογάν προωθεί επίσης την κληρονομιά του εδώ και χρόνια. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο πιο αξιόπιστος συνεργάτης του Ερντογάν που είχε υπηρετήσει 12 χρόνια ως υπουργός ναυτιλιακών υποθέσεων προτού γίνει πρωθυπουργός, οργάνωσε μια σειρά εκδηλώσεων το 2010 για να τιμήσει Τζαχά Μπέη.

Πάντως, το έγγραφο δεν περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο εισβολής καθώς είχαν χαρακτηριστεί άκρως απόρρητες και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να κοινοποιηθούν μέσω του συστήματος intranet που χρησιμοποιείται στους διακομιστές ανταλλαγής email του τουρκικού στρατού.

Η αναφορά στον Τζαχά Μπέη στο Ναυτικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης

Σύμφωνα με οδηγία του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο ευαίσθητα σχέδια επιτρέπεται να μεταδοθούν μόνο μέσω ειδικών συστημάτων επικοινωνίας που ονομάζονται Σύστημα Διανομής Εγγράφων Μηνυμάτων (Mesaj Evrak Dağıtım Sistemi ή MEDAS), ή Σύστημα Αυτόματης Προώθησης Μηνυμάτων (Otomatik Mesaj Aktarma Sistemi ή OMASIS).

Η Nordic Monitor αναφέρει επίσης ότι το εν λόγω έγγραφο φαίνεται να είχε προετοιμαστεί για παρουσίαση στα κεντρικά γραφεία του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, ως σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στη Συρία. Δηλαδή, ο τουρκικός στρατός αξιολογούσε τις επιχειρησιακές δυνατότητές του «στο δυτικό μέτωπο», δηλαδή απέναντι στην Ελλάδα, την ώρα που μετέφερε στρατεύματα και εξοπλισμό στα σύνορα με τη Συρία.

Πανικός στο τουρκικό ΓΕΕΘΑ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οκτώ μήνες μετά τη διαρροή των εγγράφων στο τουρκικό ΓΕΕΘΑ επικράτησε πανικός όταν άρχισαν να αναλογίζονται τις πιθανές επιπτώσεις της αποκάλυψης του απόρρητου σχεδίου. Σήμανε συναγερμός.

Η πρώτη προειδοποιητική επιστολή γράφτηκε στις 8 Μαρτίου 2017 από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Uğur Tarçın, επικεφαλής του Συστήματος Επικοινωνίας, Ηλεκτρονικών και Πληροφοριακών Υπηρεσιών του Γενικού Επιτελείου (Muhabere, Elektronik ve Bilgi Sistemleri, ή MEBS). Προειδοποίησε τη νομική υπηρεσία του Γενικού Επιτελείου ότι τα έγγραφα περιείχαν μυστικά έγγραφα σχετικά με την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, διαβαθμισμένες αναφορές πληροφοριών και επιχειρήσεις στη Συρία και την ανατολική Μεσόγειο. Είπε ότι τα έγγραφα πρέπει να διατηρούνται μυστικά και να μην κοινοποιούνται σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα.

Η προειδοποίηση του στρατηγού Uğur Tarçın σχετικά με τα μυστικά έγγραφα του Γενικού Επιτελείου ήρθε μήνες αργότερα

Τεσσερισήμισι μήνες μετά,  στις 24 Αυγούστου 2017, ο αναπληρωτής νομικός σύμβουλος του Γενικού Επιτελείου, συνταγματάρχης Aydın Seviş, έστειλε επιστολή στο 17ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας, επαναλαμβάνοντας τις ίδιες ανησυχίες σχετικά με τα μυστικά έγγραφα και ζήτησε να συσταθεί επιτροπή που θα εξετάσει την υπόθεση.

Ωστόσο, οι Τούρκοι εισαγγελείς φάνηκε ότι δεν έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στις ανησυχίες και συμπεριέλαβαν όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τα συνημμένα μυστικά έγγραφα στο φάκελο της υπόθεσης, οδηγώντας στην αποκάλυψη των φιαβαθμισμένων πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος του σχεδίου εισβολής στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό της αμεριμνησίας των υπευθύνων για τη διαρροή, είναι το γεγονός ότι στα έγγραφα περιλαμβάνεται και αυτό ενός άλλου απόρρητου σχεδίου. Πρόκειται για το σχέδιο της επιχείρησης με την ονομασία «Altay», που αφορούσε στρατιωτική δράση εναντίον της Αρμενίας, υπόθεση που επίσης είχε αποκαλύψει η Nordic Monitor.

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024