«Με 15 λεπτά από τον χρόνο σου, σώζεις 3 ζωές» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και ιατρός παθολόγος, Παναγιώτης Κατσίβελας, που με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στις 14 Ιουνίου κάθε χρόνο τιμώνται οι άνθρωποι που προσφέροντας αίμα χαρίζουν ζωή. Η Ελλάδα είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στην αιμοδοσία.

Ωστόσο, ο χρόνος ζωής του αίματος, που κυμαίνεται από 35 έως 42 ημέρες, σε συνδυασμό με την ασταθή ροή αιμοδοτών συνεπάγεται ελλείψεις, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που τόσο οι ανάγκες είναι αυξημένες, όσο και η συμμετοχή μειωμένη.

«Η λύση είναι μία και μοναδική: να δημιουργήσουμε σταθερούς εθελοντές αιμοδότες και να κάνουμε κεντρική διαχείριση του αίματος» εξηγεί ο κ. Κατσίβελας.

Φέτος το ΕΚΕΑ προσθέτει στην φαρέτρα του, προκειμένου να φέρει κοντά του περισσότερους νέους ανθρώπους, την ψηφιακή εφαρμογή «Δίνουμε Αίμα» ενώ, με στόχο να δημιουργήσει και να ενισχύσει την κουλτούρα αιμοδοσίας ήδη από τις παιδικές ηλικίες, δημιούργησε το εκπαιδευτικό υλικό «Τι ζητούσε μια φορά η αλεπού στη ρεματιά».

Η πανδημία του κοροναϊού είχε στην Ελλάδα, όπως και διεθνώς, αρνητικές επιπτώσεις για τα αποθέματα αίματος.

Η επόμενη αιμοδοσία που διοργανώνει το ΕΚΕΑ θα γίνει στις 27 Ιουνίου (12.00-20.00) στο Σεράφειο Αθλητικό Κέντρο στην Αθήνα και ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη Σοφία Μανδηλαρά προσκαλεί όλους «να μην αφήσουμε καμία ζωή να κινδυνέψει από έλλειψη αίματος».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο