Αποτελεί μια από τις πιο επίπονες παθήσεις και πολλές φορές προσβάλλει ξαφνικά τον ασθενή προκαλώντας ισχυρό πόνο. Η φλεγμονή από γαστρίτιδα μπορεί να προκληθεί λόγω μόλυνσης από το βακτήριο που προκαλεί τα περισσότερα έλκη του στομάχου, καθώς επίσης από έναν τραυματισμό, από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή και λόγω της τακτικής χρήσης ορισμένων αναλγητικών.

Όπως αναφέρει το iatropedia.gr, η γαστρίτιδα μπορεί να συμβεί ξαφνικά (οξεία γαστρίτιδα), ή μπορεί να εξελιχθεί σταδιακά και να είναι πολυετής (χρόνια γαστρίτιδα). Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε έλκη και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου. Για τους περισσότερους ανθρώπους, όμως, δεν αποτελεί σοβαρή ασθένεια και βελτιώνεται γρήγορα με την κατάλληλη θεραπεία.

Συμπτώματα

Αίσθημα καύσου και πόνος (δυσπεψία) στην άνω κοιλιακή χώρα, που μπορεί να μειώνεται ή να επιδεινώνεται, όταν τρώτε, ναυτία, εμετός, αίσθημα πληρότητας στο επάνω στην κοιλιά σας μετά το φαγητό.

Σχεδόν ο καθένας μπορεί να έχει δυσπεψία και ερεθισμό του στομάχου. Οι περισσότερες περιπτώσεις δυσπεψίας είναι βραχύβιες και δεν απαιτούν ιατρική φροντίδα. Δείτε το γιατρό σας εάν έχετε συμπτώματα γαστρίτιδας για μια εβδομάδα ή και περισσότερο. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν η δυσφορία στο στομάχι σας γίνεται μετά την λήψη φαρμάκων, ιδιαίτερα ασπιρίνης, ή άλλων αναλγητικών.

Επίσης πρέπει να πάτε άμεσα στον γιατρό αν έχετε εμετό με αίμα, ή αν έχετε αίμα στα κόπρανα, ή αν γενικά έχετε κενώσεις με μαύρα κόπρανα.

Μπορείτε να βρείτε κάποια ανακούφιση από τα συμπτώματα κάνοντας τα παρακάτω:

Τρώτε μικρότερα, πιο-συχνά γεύματα. Εάν αντιμετωπίζετε συχνά δυσπεψία, δοκιμάστε να τρώτε πολλά μικρά γεύματα αντί για τρία μεγάλα, όποτε μπορείτε.

Αποφεύγετε τα τρόφιμα που ερεθίζουν το στομάχι σας. Αποφεύγετε ειδικά εκείνα που είναι πικάντικα, όξινα, τηγανητά, ή λιπαρά.

Αποφεύγετε το αλκοόλ. Το αλκοόλ μπορεί να ερεθίσει την βλεννογόνο επένδυση του στομαχιού σας.

Ρωτήστε το γιατρό σας για να αλλάξετε αναλγητικά. Εάν χρησιμοποιείτε παυσίπονα τακτικά, ρωτήστε το γιατρό σας εάν η ακεταμινοφαίνη μπορεί να είναι μια νέα επιλογή για εσάς. Αυτό το φάρμακο είναι λιγότερο πιθανό να επιδεινώσει το πρόβλημα στο στομάχι σας.

Διαχειριστείτε το άγχος. Το στρες μπορεί να κάνει τα συμπτώματα της γαστρίτιδας χειρότερα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in. gr