Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μελέτη Χάρβαρντ: «Είδαν» τον κοροναϊό πέρυσι τον Αύγουστο!

Μελέτη Χάρβαρντ: «Είδαν» τον κοροναϊό πέρυσι τον Αύγουστο!

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, του Πανεπιστημίου Δημόσιας Υγείας της Βοστώνης και του νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης.

Ο κορωνοϊός ίσως ήταν παρών στην Ουχάν από τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με μελέτη του Χάρβαρντ που ανέλυσε δορυφορικές φωτογραφίες των χώρων στάθμευσης έξω από τα μεγάλα νοσοκομεία καθώς και στοιχεία δημοφιλών μηχανών αναζήτησης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, του Πανεπιστημίου Δημόσιας Υγείας της Βοστώνης και του νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης. Οι ερευνητές μελέτησαν δορυφορικές φωτογραφίες από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Απρίλιο του 2020 και εντόπισαν «μεγάλη αύξηση» του αριθμού των οχημάτων από τον Αύγουστο του 2019, που έφθασε στην κορύφωσή της τον Δεκέμβριο. Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, σε πέντε από τα έξι νοσοκομεία που παρακολουθούνταν σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των αυτοκινήτων απ’ όλη την περίοδο που αναλύθηκε.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Χουά Τσουνγίνγκ απέρριψε την έρευνα, αποκαλώντας την «εξαιρετικά παράλογη». «Δεν έχω δει την έρευνα, αλλά το βρίσκω παράλογο να καταλήγει κάποιος σε συμπεράσματα βάσει επιφανειακών παρατηρήσεων όπως η κίνηση», ανέφερε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αύξηση του αριθμού των αυτοκινήτων – άρα και των ασθενών που προσέρχονταν στα νοσοκομεία – συνέπεσε με αύξηση στις αναζητήσεις στην κινεζική δημοφιλή μηχανή αναζήτησης Baidu των λέξεων «βήχας» και «διάρροια», περίπου τρεις εβδομάδες πριν από την επιβεβαιωμένη αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στις αρχές του 2020. Οι ερευνητές σημειώνουν πως παρότι οι αναζητήσεις για τον βήχα συνέπεσαν με την περίοδο της γρίπης, η διάρροια είναι σύμπτωμα του Covid-19. «Η αυξημένη κίνηση στα νοσοκομεία και οι διαδικτυακές αναζητήσεις για τα συμπτώματα στην Ουχάν προηγήθηκαν χρονικά της ημερομηνίας εμφάνισης, σύμφωνα με τις Αρχές, της πανδημίας», αναφέρεται στο πόρισμα. «Τον Αύγουστο εντοπίζουμε μια ιδιαίτερη αύξηση των αναζητήσεων για τη διάρροια, η οποία δεν είχε εμφανισθεί ποτέ σε προηγούμενες περιόδους γρίπης».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024