Ούτε με την απόκτηση ασύλου δεν τελειώνει ο Γολγοθάς των προσφύγων καθώς στην πλατεία Βικτωρίας βρίσκονται από το βράδυ της Πέμπτη οικογένειες, που κατέφτασαν στην Αθήνα από τη Μόρια.

Πρόκειται για πρόσφυγες οι οποίοι έχουν λάβει την μπλε σφραγίδα στο τρίπτυχο τους, που τους έχει δηλαδή αναγνωρισθεί το δικαίωμα ασύλου και έχουν άρση γεωγραφικού περιορισμού.

Όπως είχε μεταδώσει η ιστοσελίδα stonisi.gr, οι πρόσφυγες από τη Λέσβο αναχώρησαν με δικά τους έξοδα και δικό τους προορισμό.

Δε μετακινήθηκαν δηλαδή στα πλαίσια οργανωμένης μετακίνησης Οργανισμών όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ούτε έχουν προορισμό κάποια δομή στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρόσφυγες βρέθηκαν στην πλατεία Βικτωρίας καθώς αδυνατούν να βρουν στέγη μέσω του προγράμματος «ΗΛΙΟΣ», το οποίο προβλέπει την επιδότηση ενοικίου για αναγνωρισμένους πρόσφυγες για 6 μήνες.

Ανάμεσα τους ενδέχεται να είναι και οικογένειες οι οποίες έπρεπε να εγκαταλείψουν τα σπίτια στα οποία διέμεναν, στο πλαίσιο εξώσεων χιλιάδων προσφύγων.

Το παράδοξο ωστόσο, όπως καταγγέλλουν κάποιοι από τους πρόσφυγες, είναι ότι στα έγγραφα τα οποία απαιτούνται ώστε να ενταχθούν τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας ζητούν διεύθυνση κατοικίας με αποτέλεσμα να δημιουργείται φαύλος κύκλος.

Έλλειψη σχεδίου και συντονισμού

Αποδεικνύεται έτσι για ακόμα μια φορά το φιάσκο της κυβέρνησης στο προσφυγικό καθώς όπως φαίνεται για άλλη μια φορά δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός.

Ακόμα και στις υπηρεσίες ασύλου, το υπουργείο Μετανάστευσης περίμενε τρεις ημέρες χάους και ταλαιπωρίας ώστε να πάρει την απόφαση να πάρουν παραταθεί η ισχύς όλων των δελτίων αιτούντων διεθνούς προστασίας που λήγουν από 01/06/2020 έως και 30/09/2020 και δεν έχουν ανανεωθεί.

Εκατοντάδες ήταν οι πρόσφυγες τις προηγούμενες μέρες που είχαν διανυκτερεύσει έξω από τα γραφεία της υπηρεσίας ώστε να κρατήσουν τη σειρά τους, με τον υπουργό, Νότη Μηταράκη, να αποδίδει την μαζική προσέλευση των προσφύγων στην υπηρεσία στην «ανασφάλειά» τους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δυστυχώς παρά τις προσπάθειες έχουν αυτή την προσωπική ανασφάλεια και θέλουν αν έρθουν οι ίδιοι εδώ, για να τους δώσουμε μια πληροφορία η οποία είναι ήδη διαθέσιμη στο διαδίκτυο».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr