Μορατόριουμ ενός έτους έβαλε η Amazon στην αστυνομία για τη χρήση του λογισμικού αναγνώρισης προσώπου.

Μετά το κύμα διαδηλώσεων που ξέσπασαν με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, ο κολοσσός ανακοίνωσε ότι η προσωρινή απαγόρευση της χρήσης του λογισμικού Rekognition αποβλέπει στο να δώσει χρόνο στη Βουλή να συντάξει νόμους που θα ρυθμίζουν την «ηθική» χρήση της εν λόγω τεχνολογίας.

«Ελπίζουμε αυτό το μορατόριουμ ενός έτους να δώσει στο Κογκρέσο αρκετό χρόνο για την εφαρμογή κατάλληλων κανόνων και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε αν ζητηθεί», είπε η Amazon.

H εταιρεία δε θα εγκαταλείψει ολοσχερώς την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σ’ αυτή οργανισμοί που χρησιμοποιούν το λογισμικό για τον εντοπισμό αγνοούμενων παιδιών ή εκείνων που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Η εταιρεία IBM ανακοίνωσε επίσης πως θα σταματήσει να προσφέρει την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου.

Συγκεκριμένα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της IBM, Αrvind Krishna, ανέφερε τη Δευτέρα σε σχετική επιστολή του στο Κογκρέσο ότι η IBM είναι εντελώς αντίθετη με τη χρήση οποιασδήποτε τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, που προσφέρεται από άλλους προμηθευτές και προορίζεται για μαζική παρακολούθηση, δημιουργία φυλετικών προφίλ και γενικότερα για παραβιάσεις των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, ή για την εξυπηρέτηση οποιουδήποτε σκοπού που δεν συνάδει με τις αξίες και τις αρχές (εμπιστοσύνη και διαφάνεια) της εταιρείας.

Πρόσθεσε ακόμη πως η εταιρεία θεωρεί ότι τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος να ξεκινήσει ένας εθνικός διάλογος σχετικά με το εάν αλλά και το πώς πρέπει να χρησιμοποιείται η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου από τις εγχώριες υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr