Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το σκάφος Mare Jonio ξεκινά πάλι διάσωσης προσφύγων στη Μεσόγειο

Το σκάφος Mare Jonio ξεκινά πάλι διάσωσης προσφύγων στη Μεσόγειο

H Mediterranea επιστρέφει στη θάλασσα, σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανονισμούς κατά της Covid-19, για να παρακολουθεί και να αναφέρει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εξακολουθούν να σημειώνονται στη Μεσόγειο

H ιταλική ανθρωπιστική οργάνωση Mediterranea ανακοίνωσε σήμερα ότι επανέλαβε τις επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στην κεντρική Μεσόγειο με το σκάφος της, το Mare Jonio.

«H Mediterranea επιστρέφει στη θάλασσα, σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανονισμούς κατά της Covid-19, για να παρακολουθεί και να αναφέρει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εξακολουθούν να σημειώνονται στη Μεσόγειο», έγραψε η οργάνωση στο Twitter.

Πέρυσι, το Mare Jonio είχε ακινητοποιηθεί για πολλούς μήνες στο πλαίσιο των αυστηρών αντιμεταναστευτικών νόμων που είχαν θεσπιστεί υπό την ηγεσία του ακροδεξιού πρώην υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι.

Η γερμανική Sea Watch είναι αυτή την ώρα η μοναδική άλλη ΜΚΟ που πραγματοποιεί επιχειρήσεις διάσωσης στο Μεσόγειο, έχοντας επαναλάβει τις δραστηριότητές της μόλις πριν από μερικές ημέρες.

«Έπειτα από τρεις και πλέον μήνες στο λιμάνι της #Μεσίνα, κατευθυνόμαστε τελικά στη ζώνη έρευνας και διάσωσης βόρεια των λιβυκών ακτών και πάλι, όπου μας έχουν επειγόντως ανάγκη», ανέφερε σε ένα τουίτ η ΜΚΟ το Σάββατο.

Κλειστά τα λιμάνι λόγω κοροναϊού

Λόγω της πανδημίας του νέου κοροναϊού, η Ιταλία και η Μάλτα έκλεισαν τα λιμάνια τους στους μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα, βάζοντάς τους σε καραντίνα στα ανοικτά σε ναυλωμένα για την περίσταση σκάφη.

Τους τελευταίους μήνες πολλοί άλλοι μετανάστες αναχαιτίστηκαν και επιστράφηκαν παράνομα στη Λιβύη, και ορισμένοι πνίγηκαν, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αργά χθες, Τρίτη, η Sea-Watch ανέφερε πως το drone της εντόπισε τρία σκάφη που κινδύνευαν να βυθιστούν στα διεθνή ύδατα μεταξύ Μάλτας και Λιβύης, στα οποία επέβαιναν περίπου 200 μετανάστες.

Όμως η ΜΚΟ είπε πως «φοβάται» ότι αναχαιτίστηκαν και επέστρεψαν στη Λιβύη επειδή «ένα περιπολικό σκάφος της Λιβύης βρισκόταν επίσης στην περιοχή».

Χθες η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέους κανονισμούς ασφαλείας για τα γερμανικά σκάφη διάσωσης μεταναστών, όπως το Alan Kurdi το οποίο διαχειρίζεται η γερμανική ΜΚΟ Sea-Eye.

Οι νέοι κανόνες

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, τα σκάφη διάσωσης υπόκεινται τώρα στους ίδιους κανόνες όπως και τα εμπορικά πλοία, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να πληρούν επιπλέον απαιτήσεις ασφαλείας.

Μέχρι τώρα τα σκάφη κατατάσσονταν στην κατηγορία των ιδιωτικών σκαφών. Οι μετατροπές στα σκάφη προκειμένου να πληρούν τις νέες απαιτήσεις πυρασφάλειας και άλλες προϋποθέσεις θα είναι πιθανόν κοστοβόρες και χρονοβόρες.

Τα σκάφη διάσωσης δεν θα επιτρέπεται να ανοίξουν και πάλι πανιά αν δεν πληρούν τους όρους αυτούς.

ΜΚΟ χαρακτήρισαν τους νέους κανονισμούς δυσανάλογους και υποστήριξαν πως η γερμανική κυβέρνηση παίρνει τα μέτρα αυτά με σκοπό να σταματήσει τις αποστολές διάσωσης.

Ωστόσο, το γερμανικό υπουργείο Μεταφορών απέρριψε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως μοναδικός σκοπός του μέτρου είναι η ασφάλεια των επιβαινόντων στα σκάφη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024