Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη για την ιστορική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών που υπεγράφη την Τρίτη (9/6) μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του ομολόγου του Λουίτζι ντι Μάιο.

Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ελλάδα συνάπτει τέτοια διμερή συμφωνία με γειτονική χώρα. Σύμφωνα με την κυρία Πελώνη, όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία μπορεί κανείς να ασκήσει πλήρως τα κυριαρχικά του δικαιώματα. Διασφαλίζονται τα δικαιώματα των Ελλήνων αλιέων, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνονται το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, καθώς και η μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ Ελλάδας- Ιταλίας.

Η συμφωνία αυτή έχει και πολιτικό μήνυμα, καθώς εφαρμόζει στην πράξη τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της θάλασσας και δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να διαπραγματεύεται με τους γείτονές της σε καλό κλίμα.

Επόμενο βήμα τώρα, είναι η σύναψη μιας ανάλογης συμφωνίας με την Αίγυπτο.

Όσον αφορά την Τουρκία και το τουρκολιβυκό σύμφωνο, η κυρία Πελώνη υποστήριξε πως η Ελλάδα έχει πει εξαρχής ότι δεν αναγνωρίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο το οποίο μονομερώς αποκόπτει δικαιώματα ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ με το επιχείρημα ότι δεν έχουν δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες. Ακριβώς αυτή την αποκοπή των δικαιωμάτων καταρρίπτει η συμφωνία με την Ιταλία.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο