Η απάντηση της Ευρώπης αναζωογονεί τις ελπίδες όλων για το μέλλον της Ευρώπης, είπε ο πρώην Επίτροπος, ο οποίος όμως παράλληλα επισήμανε πως Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτά τα χρήματα για να αλλάξουν το παραγωγικό τους μοντέλο.

Ο πρώην Επίτροπος της Κύπρου Χρήστος Στυλιανίδης μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών νωρίτερα για το μέλλον της Ευρώπης εμφανίστηκε αισιόδοξος και είπε πως το σχέδιο της Κομισιόν για το πακέτο βοήθειας  προς τα κράτη – μέλη ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την αμοιβαιοποίηση του χρέους και αυτό κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει ούτε μπορεί το ποτάμι να γυρίσει πίσω.  Ο Χρήστος Στυλιανίδης εκτίμησε πως το πακέτο θα περάσει περίπου ως έχει με 500 δις επιχορηγήσεις και 250 δισ δάνεια.

Η απάντηση της Ευρώπης αναζωογονεί τις ελπίδες όλων για το μέλλον της Ευρώπης, είπε ο πρώην Επίτροπος, ο οποίος όμως παράλληλα επισήμανε πως Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτά τα χρήματα για να αλλάξουν το παραγωγικό τους μοντέλο. Η Ελλάδα να μη στηρίζεται μόνο στον Tουρισμό και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επιστροφή του ανθρώπινου δυναμικού της που έφυγε κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2010 και η Κύπρος να μην βασίζεται  στην πώληση των διαβατηρίων της, τόνισε.

Η πρώην Επίτροπος της Ελλάδας και πρόεδρος του Δικτύου Άννα Διαμαντοπούλου  επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας κοινής εξωτερική πολιτικής και άμυνας. Και εξήγησε πως αν η ΕΕ καταφέρει κάποια στιγμή να έχει κοινή άμυνα και εξωτερική πολιτική αυτά θα αποτελέσουν την καλύτερη ασπίδα προστασίας χωρών όπως η Ελλάδα που αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις και κινδύνους τους οποίους δύσκολα μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της. Όπως εξήγησε, βέβαια αυτό συνοδεύεται με την παραδοχή πως πλέον δεν θα υπάρχει η δυνατότητα του βέτο και οι χώρες θα υποχρεούνται να τηρούν και αποφάσεις  με τις οποίες δεν θα συμφωνούν. Σε μία χρονική συγκυρία όπου οι ΗΠΑ είναι ένα καζάνι που βράζει και δεν είναι αυτό που ξέραμε, η Κίνα είναι μια δύναμη αυταρχική και δεν μπορεί να δημιουργήσει μοντέλο αλα ΗΠΑ γιατί δεν την ενδιαφέρει η στρατιωτική επέμβαση αλλά άλλου είδους επέμβαση, η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να φυλάξει τα σύνορα της, επισήμανε η κ. Διαμαντοπούλου.

Το μεταναστευτικό/ προσφυγικό

Στο ερώτημα του συντονιστή της συζήτησης δημοσιογράφου Γιώργου Κουβαρά για το αν η Ευρώπη χρειάζεται τελικά μετανάστες η Άννα Διαμαντοπούλου απάντησε πως η Ευρώπη δεν μπορεί να συγκριθεί με τον Καναδά και τις ΗΠΑ μια που το ζήτημα είναι αν μπορεί να θέσει κανόνες και να τους τηρήσει.

Η Γερμανία, είπε η Άννα Διαμαντοπούλου,  χρειαζόταν 10.000 εργάτες για τα σπαράγγια της και δεν μπορούσε να τους έχει από την Πολωνία και έβαλε τους φοιτητές να τα μαζέψουν. Το μείζον θέμα είναι πως ενσωματώνονται οι πρόσφυγες και μετανάστες στο εσωτερικό των χωρών. Χρειαζόμαστε, είπε, μια καινούργια ανάγνωση της πολυπολιτισμικότητας. Όσοι έρχονται, και είναι κυρίως μουσουλμανικοί πληθυσμοί,  θα πρέπει να σέβονται τα ήθη και έθιμα των χωρών στις οποίες πάνε.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης επισήμανε πως η Ευρώπη είναι διχασμένη σε αυτό το θέμα, Δυστυχώς δεν καταφέραμε να πάμε στο επόμενο βήμα μετά το Δουβλίνο, είπε ο πρώην Επίτροπος και εξέφρασε την ελπίδα πως η νέα επιτροπή θα βρει λύση. Ο Χρήστος Στυλιανίδης είπε πως στόχος πρέπει να είναι η άσκηση πολιτικής διαχείρισης του προσφυγικού στις χώρες από όπου φεύγουν οι άνθρωποι. Αν δεν αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της Αφρικής και των χωρών της Ασίας δεν θα σταματήσουν ποτέ οι ροές. Πρέπει να βάλουμε στο παιχνίδι Ρωσία , ΗΠΑ , Κίνα. Να κάνουν μεγάλες επενδύσεις γιατί ο κόσμος θέλει να παραμείνει στο σπίτι του αν μπορεί να ζήσει εκεί, είπε ο πρώην Επίτροπος.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr