Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη δεύτερη φάση του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής, μέσω της οποίας υφιστάμενες επιχειρήσεις θα λάβουν χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τα οποία προέκυψαν από το lockdown.

Άλλωστε την εκκίνηση του δεύτερου γύρου της επιστρεπτέας προκαταβολής το αργότερο ως τη Δευτέρα, προανήγγειλε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως εξήγησε, σε αυτόν τον κύκλο θα διανεμηθούν πάνω από 1,4 δισ. ευρώ και επιδιώκεται να γίνονται δεκτές και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους αρκεί να έχουν κάποια χαρακτηριστικά. Ο υπουργός είπε πως εξετάζεται να έχουν δικαίωμα συμμετοχής ατομικές επιχειρήσεις που έχουν ταμειακή μηχανή.

Όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στο Open το ποσό που θα διανεμηθεί στον δεύτερο κύκλο θα είναι υπερδιπλάσιο αυτού που δόθηκε στον πρώτο κύκλο (σ.σ. διανεμήθηκαν περίπου 600 εκατ. ευρώ και εκκρεμούν οι πληρωμές σε περίπου 2.000 δικαιούχους συνδεδεμένων εταιρειών και είχαν δώσει λανθασμένα στοιχεία).

Ο νέος σχεδιασμός που κάνει το υπουργείο Οικονομικών έχει ως στόχο να διερευνηθεί ο κύκλος των επιχειρήσεων οι οποίες δικαιούνται κεφάλαια από το πρόγραμμα, προκειμένου να έχουν πρόσβαση περισσότεροι στο πρόγραμμα ρευστότητας.

Θεωρείται πολύ πιθανό να μην υπάρχει ελάχιστο ποσό δανείου που θα δοθεί στις επιχειρήσεις, ενώ και σε αυτή τη φάση τα οριστικά κριτήρια, θα κριθούν μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων.

Τα κριτήρια

Ο πρώτος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής αφορούσε την μεταβολή των εσόδων του Μαρτίου, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες των τριών τελευταίων ετών.

Ωστόσο, ο δεύτερο γύρος θα αφορά τον Απρίλιο και τον Μάιο, προκειμένου να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις οι οποίες υπέστησαν ζημιά καθ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr