Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης: Η ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας αποτελεί υπόδειγμα συνεργασίας στη Μεσόγειο

Μητσοτάκης: Η ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας αποτελεί υπόδειγμα συνεργασίας στη Μεσόγειο

Για μία καλή μέρα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την υπογραφή Συμφωνίας οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών μεταξύ Ελλάδας - Ιταλίας. Τονίζει ότι η Συμφωνία για την ΑΟΖ αποτελεί υπόδειγμα συνεργασίας και αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα σε ηπειρωτικά και νησιωτικά εδάφη

Για μία καλή μέρα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την υπογραφή Συμφωνίας οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας.

Κυριαρχικά δικαιώματα σε ηπειρωτικά και νησιωτικά εδάφη

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε με νόημα ότι Ελλάδα και Ιταλία έκλεισαν μια εκκρεμότητα 40 χρονών και καθόρισαν τις ΑΟΖ «στα νερά που ενώνουν τις δύο γειτονικές χώρες».

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι η Συμφωνία Δένδια – Ντι Μάιο αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα σε νησιωτικά και χερσαία εδάφη και επισημαίνει πως αποτελεί υπόδειγμα σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασίας και καθοριστική συμβολή στην ειρήνη και σταθερότητα της Μεσογείου.

Μάλιστα με σαφή υπονοούμενα για την στάση της Τουρκίας στην περιοχή ο κ. Μητσοτάκης καταλήγει στη δήλωση του πως «Ελλάδα και Ιταλία απέδειξαν, σήμερα, πώς δύο γείτονες μπορούν να μετατρέπουν τη θάλασσα που τις περιβάλλει σε ήρεμα νερά προόδου και ανάπτυξης. Εύχομαι ανάλογες συμφωνίες να υπάρξουν και μεταξύ άλλων χωρών της περιοχής».

Αναλυτικά η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Σήμερα, είναι μία καλή ημέρα για την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ευρώπη και ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Αθήνα και Ρώμη καθόρισαν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες στα νερά που ενώνουν τις δύο γειτονικές μας χώρες, αίροντας, έτσι, με γόνιμο τρόπο μία εκκρεμότητα 40 ετών.

Η συμφωνία ανταποκρίνεται πλήρως στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου αλλά και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Περιγράφει την έκταση των θαλασσίων περιοχών που αξιοποιούνται. Και, βεβαίως, αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα σε όλα τα εδάφη -χερσαία και νησιωτικά. Πρόκειται για υπόδειγμα συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας. Και για μία καθοριστική συμβολή στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή μας.

Ελλάδα και Ιταλία απέδειξαν, σήμερα, πώς δύο γείτονες μπορούν να μετατρέπουν τη θάλασσα που τις περιβάλλει σε ήρεμα νερά προόδου και ανάπτυξης. Εύχομαι ανάλογες συμφωνίες να υπάρξουν και μεταξύ άλλων χωρών της περιοχής.

Sports in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024