Τηλεδιάσκεψη  μετά την αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, πραγματοποιεί αυτή την ώρα ο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον καθηγητή λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Χαρδαλιάς συμμετέχει στην τηλεδιάσκεψη από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης όπου νωρίτερα συναντήθηκε με τον δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα αλλά και με τους επικεφαλής της δημοτικής αστυνομίας.

Τα αυξημένα κρούσματα κοροναϊού των τελευταίων ημερών και τα περιστατικά συγχρωτισμού προκαλούν ανησυχία και εγρήγορση στην κυβέρνηση.

Ένα σαφές δείγμα εγρήγορσης είναι η απόφαση να επανέλθει η γραπτή ενημέρωση σε καθημερινή βάση για τα νέα κρούσματα, ενώ οι έλεγχοι που έγιναν το τριήμερο και οι ποινές που επιβλήθηκαν στη Μύκονο είναι ένα δείγμα της νοοτροπίας που θέλει να περάσει η κυβέρνηση: κανένας εφησυχασμός, καμία έκπτωση στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και τη διατήρηση των κεκτημένων από το lockdown του Μαρτίου και Απριλίου. «Όποιος νομίζει ότι έχουμε απαλλαγεί από τον κοροναϊό, κάνει λάθος», δήλωσε δίνοντας τον τόνο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

97 νέα κρούσματα

Μετά την ανακοίνωση των 97 κρουσμάτων, υπάρχουν αρκετές περιοχές- εστίες που έχουν μπει στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών, καθώς τα κρούσματα προήλθαν από το εξωτερικό αλλά και από περιοχές που μας έχουν απασχολήσει αρκετά στο παρελθόν.

Ειδικότερα από τα 97 κρούσματα, τα 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό, και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.

Πλέον στο «στόχαστρο» των ειδικών βρίσκεται η Ξάνθη με ισχυρή εστία επιδημίας, και άλλες περιοχές με μικρό αριθμό κρουσμάτων, όπως η Κοζάνη, η Πτολεμαίδα, η Φθιώτιδα, η Μαγνησία και η Αρκαδία.

Ωστόσο εκτός από τις παραπάνω πόλεις που προβληματίζουν τους ειδικούς και όπου τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ συνεχίζουν συστηματικά την ιχνηλάτηση κρουσμάτων και τους ελέγχους, ένα νησί έχει γίνει θέμα συζήτησης τις τελευταίες μέρες.

Οι φόβοι των ειδικών για ένα δεύτερο κύμα

Φόβους για ένα νέο δεύτερο κύμα κοροναϊού εξέφρασαν με δηλώσεις καθηγητές επιδημιολογίας κάνοντας λόγω για τοπικά lockdown.

Tην ανησυχία του από την αύξηση των κρουσμάτων εξέφρασε και ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Φοβάμαι ότι δεν θα χρειαστούμε τουρίστες για να έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, θα τα καταφέρουμε και μόνοι μας», τόνισε και πρόσθεσε πως την εικόνα από το beach bar στη Μύκονο θα τη χρησιμοποιεί στα μαθήματά του για να διδάξει «τι σημαίνει ευκαιρία υπερμετάδοσης».

Από την πλευρά του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής, Νίκος Σύψας, ανέφερε πως δεν αποκλείεται να επανακάμψει μέσα στο καλοκαίρι το πρώτο κύμα κοροναϊού στη χώρα μας, πράγμα και το οποίο θα είναι σκέτη αποτυχία.

«Αν η αυξητική τάση των κρουσμάτων συνεχιστεί ενδεχομένως να μιλήσουμε μέσα στο καλοκαίρι για επανάκαμψη του πρώτου κύματος και αυτό θα είναι μια αποτυχία» είπε μετά την εμφάνιση 97 νέων κρουσμάτων μέσα σε 4 μέρες.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού φοβάται για μία μεγάλη έκρηξη του κοροναϊού.

Η μη τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και προστασίας και συμπεριφορές ανεύθυνες, ενισχύουν την αλυσίδα μετάδοσης του ιού, δείχνουν τα τελευταία στοιχεία που καταγράφουν «ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων και μάλιστα σχετικά νωρίς», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Αθηνά Λινού.

Γράψτε το σχόλιό σας