Βρετανία: Διαδηλωτές γκρέμισαν άγαλμα δουλεμπόρου του 17ου αιώνα
Το χάλκινο άγαλμα των 5μιση μέτρων, που ανεγέρθηκε το 1895, υπήρξε εδώ και πολύ καιρό το θέμα αντιπαράθεσης για τον ρόλο της πόλης στο δουλεμπόριο.
Οι διαδηλωτές του Black Lives Matters στο Μπρίστολ γκρέμισαν ένα άγαλμα του δουλεμπόρου Έντουαρντ Κόλστον, μετά από πορεία που πραγματοποιήθηκε για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.
Οι διαδηλωτές έδεσαν ένα σχοινί στο άγαλμα που βρισκόταν στην λεωφόρο Colston με αποτέλεσμα να το γκρεμίσουν, με το πλήθος να επευφημεί ξέφρενα.
Στη συνέχεια πάνω του και έπειτα το έριξαν τον ποταμό Avon, όπως μεταδίδει ο Guardian.
Οι τοπικές αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα διενεργήσουν έρευνα σχετικά με την αποκαθήλωση και τον βανδαλισμό του αμφιλεγόμενου αγάλματος από τους διαδηλωτές.
Το χάλκινο άγαλμα των 5μιση μέτρων, που ανεγέρθηκε το 1895, υπήρξε εδώ και πολύ καιρό το θέμα αντιπαράθεσης για τον ρόλο της πόλης στο δουλεμπόριο.
Η Βρετανία εξάλειψε το δουλεμπόριο το 1807, ενώ το Μπρίστολ, ένα διεθνές λιμάνι, ήταν μεγάλο κέντρο για δουλεμπόρους.
Ο Κόλστον είχε σημαντικό ρόλο στη μοναδική επίσημη εταιρεία δουλεμπορίου της εποχής, τη λεγόμενη Βασιλική Αφρικανική Εταιρεία, που μετέφερε δεκάδες χιλιάδες Αφρικανούς κυρίως στην Καραϊβική.
Λίγο πριν τον θάνατο του, το 1721, ο Κόλστον δώρισε όλη του την περιουσία σε φιλανθρωπίες, με αποτέλεσμα η φιλανθρωπική του ιδιότητα να κυριαρχήσει στο πέρασμα του χρόνου, και το όνομα του να κοσμεί δρόμους, μνημεία και κτίρια της αγγλικής πόλης.
This happened a few moments ago.
The Edward Colston statue has been pulled down. pic.twitter.com/E0BUxVHonc— BBC Radio Bristol (@bbcrb) June 7, 2020
The moment when Black Lives Matter protesters in Bristol, UK pulled down a statue of the 17th century British slave trader, Edward Colston today.
(Video by @AlAviram / The Bristol Cable) pic.twitter.com/i9SeqtTUMN
— redfish (@redfishstream) June 7, 2020
- Σακελλαρίδης (Νέα Αριστερά): Αποδείχθηκε ότι ο Κ. Μητσοτάκης και το πρωθυπουργικό του γραφείο είναι οι ηθικοί αυτουργοί των υποκλοπών
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (13/3): Δράση με Ευρωλίγκα και Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός στο βόλεϊ
- Έριξε το σύνθημα ο Τσίπρας: Στο +3 το κόμμα – Mε νέα χρώματα το Ινστιτούτου
- UNIC Athens: Η νέα ακαδημαϊκή πρόταση στην καρδιά του Ελληνικού
- Ιράν: Ποιος δικαιούται να βομβαρδιστεί;
- «Η Κάρολιν Μπεσέτ Κένεντι πρόδωσε τον Κάλβιν Κλάιν» – Η αλήθεια για τη σχέση που άλλαξε τη μόδα
- Το κοινοβούλιο της Ταϊβάν εγκρίνει την υπογραφή των συμφωνιών για την προμήθεια όπλων από τις ΗΠΑ
- Ελ Κααμπί, ο έκτος που ανανέωσε με τον Ολυμπιακό μέσα στη σεζόν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 13.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/greg-rakozy-eorb_1PkoB8-unsplash-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442