Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Super League 1 : Οι αριθμοί των πλέι οφ και οι φετινές αλλαγές

Super League 1 : Οι αριθμοί των πλέι οφ και οι φετινές αλλαγές

Οι κορυφαίες επιδόσεις που έχουν καταγραφεί στα πλέι οφ της Super League 1 και τι αλλάζει στη φετινή διοργάνωση

Για τις… βαριές φανέλες του ελληνικού ποδοσφαίρου η συμμετοχή στα πλέι οφ της Super League 1 ήταν σαν παρηγοριά στον άρρωστο επί μία δεκαετία (από το 2007-08 μέχρι και το 2016-17). Το δεύτερο εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League μπορούσε απλώς να χρυσώσει το χάπι για την αδυναμία κατάκτησης του πρωταθλήματος.

Με το νέο, διευρυμένο φορμάτ -πάντως- διακυβεύεται και ο τίτλος, αφού μεταξύ των έξι ομάδων που μετέχουν (αντί τεσσάρων κατά το παρελθόν) συγκαταλέγεται πλέον και ο πρώτος της κανονικής περιόδου. Αυτή τη φορά δε η βαθμολογία στην αφετηρία των πλέι οφ δεν προκύπτει από διαιρέσεις με συγκεκριμένο συντελεστή. Οι σύλλογοι μεταφέρουν αυτούσια τη συγκομιδή της κανονικής περιόδου.

Ως εκ τούτου βέβαια οι φετινοί βαθμολογικοί συσχετισμοί έχουν διαμορφώσει μία κατάσταση που μοιάζει μη αναστρέψιμη. Ο Ολυμπιακός συγκέντρωσε επτά περισσότερους πόντους από τον ΠΑΟΚ και έφτασε εν τέλει στο +14, μετά την ποινή -7 που επιβλήθηκε στον Δικέφαλο για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο πολυϊδιοκτησίας με την Ξάνθη.

Ύστερα από 97 μέρες

Στις φετινές διαφοροποιήσεις θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η διακοπή-ρεκόρ των 97 ημερών (λόγω κοροναϊού) που απορρύθμισε τις ομάδες και τις οδηγεί μέσα στο καλοκαίρι σε μίνι πρωτάθλημα 10 αγωνιστικών. Εξ και ο νέος κανονισμός των πέντε αλλαγών και των cooling breaks στη διάρκεια των αγώνων, κατόπιν οδηγίας της FIFA που ισχύει για όλες τις χώρες.

Επιπλέον τα παιχνίδια της πρεμιέρας θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών (βάσει υγειονομικού πρωτοκόλλου), ενώ ακολούθως θα επανεξεταστεί το θέμα με ανοικτό το ενδεχόμενο να επιτραπεί η διάθεση περιορισμένου ποσοστού εισιτηρίων στις επόμενες αναμετρήσεις.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΛΕΪ ΟΦ: Ολυμπιακός 66, ΠΑΟΚ 52, ΑΕΚ 51, Παναθηναϊκός 44, ΟΦΗ 34, Άρης 34.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ: Άρης – ΟΦΗ (6/6, 21:30), ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός (7/6, 19:30), ΑΕΚ – Παναθηναϊκός (7/6, 21:30).

Τα ευρωπαϊκά εισιτήρια

Να σημειωθεί επίσης ότι η τιμωρία του Παναθηναϊκού από την UEFA (θα εκτίσει την τελευταία σεζόν της ποινής του το 2020-21) σε συνάρτηση με τη σύνθεση των ημιτελικών του Κυπέλλου (Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ, Άρης – ΑΕΚ) προεξοφλεί ότι οι υπόλοιπες πέντε ομάδες των πλέι οφ -πλην του Τριφυλλιού δηλαδή- έχουν καπαρωμένη την ευρωπαϊκή έξοδο. Θα απολέσουν το εισιτήριο, μόνο αν δεν εξασφαλίσουν άδεια για συμμετοχή στις διοργανώσεις της UEFA.

Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από δύο ομάδες στα προκριματικά του Champions League και από τρεις στα προκριματικά του Europa League το 2020-21.

Αναδρομή μέσα από αριθμούς

Τα ευρωπαϊκά εισιτήρια βέβαια ήταν εξ αρχής ταυτισμένα με τα πλέι οφ. Και μέσα από αυτή τη διαδικασία προέκυψαν αξιομνημόνευτες επιδόσεις. Ας επιχειρήσουμε λοιπόν μία αναδρομή μέσω αριθμών:

1

…συμμετοχή είχε ο Ολυμπιακός στις 10 προηγούμενες διοργανώσεις των πλέι οφ. Εμφανίστηκε το 2009-10 και τερμάτισε τελευταίος, παρ’ ότι εκκίνησε μπροστά από ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Άρη. Ακολούθως καταγράφηκε η αλλαγή ιδιοκτησίας στην ερυθρόλευκη ΠΑΕ, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να διαδέχεται τον Σωκράτη Κόκκαλη.

3

…προπονητές μετρούν από 18 αγώνες στα πλέι οφ: Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς (με Άρη, ΑΕΚ), ο Μαρίνος Ουζουνίδης (με Λάρισα, Πανιώνιο, Παναθηναϊκό) και ο Γιώργος Γεωγιάδης (με ΠΑΟΚ). Μόνο ο Βλάνταν Ιβιτς πάντως συμμετείχε στο μίνι πρωτάθλημα και ως παίκτης (με Άρη, ΠΑΟΚ) και ως κόουτς (με τον Δικέφαλο).

5

…γκολ διαφορά συνθέτουν την πιο ευρεία νίκη στην ιστορία των πλέι οφ. Την πέτυχε η ΑΕΚ στις 23/4/2008 απέναντι στον Πανιώνιο στο ΟΑΚΑ (28’ Εντίνιο, 39’, 77’ Ριβάλντο, 74’ Μπλάνκο , 90+1’ Καλόν). Στις 25/5/2011 ο ΠΑΟΚ επιβλήθηκε 5-1 του Ολυμπιακού Βόλου στην Τούμπα.

6

…πρωτιές έχει ο Παναθηναϊκός στα πλέι οφ (σε οκτώ συμμετοχές) και έπονται ΠΑΟΚ (τρεις σε εννιά παρουσίες) και ΑΕΚ (μία σε επτά). Συνολικά έχουν παίξει στο μίνι πρωτάθλημα 11 ομάδες με τον ΟΦΗ να αποτελεί φέτος new entry (ο 12ος σύλλογος).

6

…φορές (σε σύνολο 10 διοργανώσεων) καταγράφηκε ανατροπή σκηνικού στην κορυφή. Ποτέ όμως στο παρελθόν η διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο δεν ήταν μεγαλύτερη των δύο βαθμών στην εκκίνηση των πλέι οφ. Φέτος ο Ολυμπιακός έχει το πρωτόγνωρο αβαντάζ +14.

16

…ετών, 7 μηνών και 28 ημερών αγωνίστηκε στα πλέι οφ o Ταξιάρχης Φούντας (με την ΑΕΚ στην ήττα 1-0 από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα στις 2/5/2012) και έγινε ο νεότερος παίκτης στην ιστορία του μίνι πρωταθλήματος.

39

…ετών, 3 μηνών και 28 ημερών ήταν ο γηραιότερος παίκτης που συμμετείχε στα πλέι οφ. Το ρεκόρ πιστώθηκε ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού Αντώνης Νικοπολίδης στις 12/5/2010 στην εντός έδρας ήττα 0-1 από τον ΠΑΟΚ.

91

…βαθμούς (ή 88 αν συνυπολογιστεί μία ποινή -3) έχει κατακτήσει ο Παναθηναϊκός με επίδοση 26 νίκες, 13 ισοπαλίες και 9 ήττες σε 48 αγώνες στα πλέι οφ. Κατέχει την κορυφαία συγκομιδή μεταξύ των 11 ομάδων που έχουν λάβει μέρος στο μίνι πρωτάθλημα κατά το παρελθόν. Τους περισσότερους αγώνες έχει ο ΠΑΟΚ (54) με απολογισμό 24-9-21.

11

…γκολ σημείωσε ο τοπ σκόρερ των πλέι οφ Δημήτρης Σαλπιγγίδης σε 29 αγώνες με τις φανέλες του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ. Έδρασε σε πέντε σεζόν.

34

…συμμετοχές κατέγραψε σε αγώνες πλέι οφ με τη φανέλα του ΠΑΟΚ ο Στέφανος Αθανασιάδης (πέτυχε και έξι γκολ) και είναι ο ρέκορντμαν της συγκεκριμένης στατιστικής κατηγορίας.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024