Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έκθεση: Στην ΕΕ δεν κυνηγούν τους πολιτικούς για διαφθορά - Τι γίνεται στην Ελλάδα

Έκθεση: Στην ΕΕ δεν κυνηγούν τους πολιτικούς για διαφθορά – Τι γίνεται στην Ελλάδα

Έκκληση προς τις κυβερνήσεις να σέβονται τα μέτρα κατά της διαφθοράς

Την ετήσια έκθεση της για την πρόοδο που έχουν σημειώσει τα κράτη στην καταπολέμηση της διαφθοράς, παρουσίασε σήμερα η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO). H Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς κάλεσε τις κυβερνήσεις να ενεργούν με υποδειγματικό τρόπο σεβόμενοι τα μέτρα κατά της διαφθοράς και τα πρότυπα διαφάνειας.

Η έκθεση, που παρουσιάστηκε σήμερα σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, εξετάζει κατά πόσο έχουν ληφθεί μέτρα από τα κράτη και έχουν εφαρμοστεί οι συστάσεις που έχει κάνει η GRECO για να καταπολεμηθεί η διαφθορά σχετικά με τους βουλευτές, δικαστές και εισαγγελείς, καθώς επίσης και τις κεντρικές κυβερνήσεις, αλλά και τις αρχές επιβολής του νόμου.

Σύμφωνα με την έκθεση, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019, η Ελλάδα είχε εφαρμόσει πλήρως 6 από τις 25 συστάσεις (το 24% δηλαδή) που είχαν εκδοθεί από την Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς. Εννέα συστάσεις έχουν εφαρμοστεί μερικώς (36%), ενώ 10 δεν έχουν εφαρμοστεί καθόλου (40%). Για το λόγο αυτό συγκαταλέγεται στις χώρες εκείνες που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό συστάσεων που δεν έχουν εφαρμοστεί καθόλου ή έχουν εφαρμοστεί μερικώς.

Η Τουρκία είναι η χώρα με τις περισσότερες συστάσεις που δεν έχουν εφαρμοστεί ή έχουν εφαρμοστεί μερικώς (33). Ακολουθεί η Βοσνία και Ερζεγοβίνη(23), η Αυστρία (19), η Ελλάδα (19), η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας (17), η Σερβία (17), το Βέλγιο (16), η Αρμενία (15), η Κύπρος (14), η Τσεχία (14), η Πορτογαλία (14) και η Ουγγαρία (13).

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019, η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις χώρες για τις οποίες η GRECO είχε εκδώσει υψηλό αριθμό συστάσεων. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Τουρκία είναι η χώρα με τις περισσότερες συστάσεις (37), ενώ ακολουθεί η Ελλάδα (25), η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας (25), η Αρμενία (24), η Βοσνία και Ερζεγοβίνη (23), η Πολωνία (22), το Αζερμπαϊτζάν (21), η Σλοβενία (21), η Αυστρία (20), το Βέλγιο (19), η Βουλγαρία (19) και η Εσθονία (19).

Αναλυτικότερα, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2019, η Αυστρία και η Τουρκία ήταν οι χώρες με το υψηλότερο ποσοστό μη εφαρμοσμένων συστάσεων σχετικά με τα μέλη του Κοινοβουλίου τους, τους δικαστές και τους εισαγγελείς (70%). Ακολουθούν η Ουγγαρία (56%), η Τσεχία (50%), η Σερβία (41%), η Πολωνία (41%), η Ελλάδα (40%), η Πορτογαλία (40%), η Κύπρος (38%) και η Ρουμανία (38%).

Ακόμη, μέχρι τις 31/12/2019, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Τσεχία και η Σερβία ήταν οι τρεις χώρες που δεν έχουν εφαρμόσει πλήρως καμία από τις συστάσεις σχετικά με τους βουλευτές, τους δικαστές και τους εισαγγελείς.

Παράλληλα, σύμφωνα με την έκθεση, η Αυστρία (95%), η Πορτογαλία (93%), η Τουρκία (89%), η Κύπρος (88%), το Βέλγιο (84%), η Δανία (83%), η Ισπανία (82%), η Μολδαβία (78%), η Ελλάδα (76%), η Ιρλανδία (73%) και η Ουγγαρία (72%), συγκαταλέγονται στις χώρες εκείνες που σε μεγάλο ποσοστό δεν έχουν εφαρμόσει ή έχουν εφαρμόσει μερικώς τις συστάσεις που έχει κάνει η Ομάδα Κρατών Κατά της Διαφθοράς.

Επιπλέον, όπως τονίζεται στην έκθεση, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019, η Ελλάδα ήταν μεταξύ των έντεκα χωρών που δεν είχαν ακόμη συμμορφωθεί πλήρως με καμία από τις συστάσεις της GRECO σχετικά με τους δικαστές (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Ελλάδα, Ισλανδία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Σερβία και Ελβετία). Συγκεκριμένα, η Ιρλανδία ήταν η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό μη εφαρμοσμένων συστάσεων σχετικά με την δικαστική εξουσία (80%). Ακολουθεί η Ελβετία (75%), η Τουρκία (73%), η Αυστρία (67%), η Γαλλία (67%), η Ελλάδα (67%) και το Μαυροβούνιο (67%).

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Greco, Marin Mrčela, το 2019 η συμμόρφωση με τις συστάσεις της GRΕCO, στο πλαίσιο του 4ου γύρου αξιολόγησης, αυξήθηκε ελαφρώς, ωστόσο μόνο το 35% των συστάσεων είχε εφαρμοστεί πλήρως έως το τέλος του έτους. Οι συστάσεις με το χαμηλότερο επίπεδο συμμόρφωσης συνέχισαν να είναι εκείνες που εκδόθηκαν για τους δουλευτές (26%), ενώ ήταν υψηλότερες για τους δικαστές (36%) και για τους εισαγγελείς (47%).

«Αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική είναι πολύ χαμηλή και θα είναι ακόμη χαμηλότερη εάν οι πολιτικοί δεν επιταχύνουν τη συμμόρφωσή τους με τα πρότυπα ακεραιότητας», δήλωσε ο πρόεδρος της GRECO.

Παράλληλα, ο κ. Mrčela εξέφρασε την ανησυχία του για τις διαδεδομένες κατηγορίες περί διαφθοράς σε πολλές χώρες, σχετικά με άτομα που είναι επικεφαλής σε δημόσια ιδρύματα τα τελευταία χρόνια, ενώ ανέφερε ότι οι πολιτικοί πρέπει να δίνουν το παράδειγμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024