Σε υπόγειο καταφύγιο μεταφέρθηκε το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος των ΗΠΑ για ένα χρονικό διάστημα, την ώρα που διαδηλωτές συγκρούονταν με τις αρχές έηω από τον Λευκό Οίκο.

Την αποκάλυψη έκανε το τηλεοπτικό καλωδιακό δίκτυο CNN, ενώ παρόμοιες πληροφορίες έδωσε και η εφημερίδα New York Times.

Ο Τραμπ έμεινε εκεί για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα, πριν μεταφερθεί ξανά στον επάνω όροφο.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, μιλώντας στο δίκτυο CNN, αποκάλυψε ότι η πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ και ο γιος τους, Μπάρον, μεταφέρθηκαν επίσης στο καταφύγιο.

Η ίδια πηγή είπε ότι όταν οι αρχές μετακινούν τον πρόεδρο Τραμπ σε καταφύγιο, μετακινούν όλους τους συγγενείς του στο Λευκό Οίκο.

Μέσα στο τεράστιο καταφύγιο του Λευκού Οίκου

Πώς είναι όμως αυτό το καταφύγιο το οποίο βρίσκεται κάτω από την ανατολική πτέρυγα του Λευκού Οίκου; Μοιάζει σαν αυτά που βλέπουμε στις ταινίες ή είναι σαν ένα σπίτι που απλώς βρίσκεται κάτω από την γη;

Το καταφύγιο ή όπως επίσημα λέγεται το «Προεδρικό Κέντρο Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης» χτίστηκε στις αρχές του 1940 από τον τότε Πρόεδρος Φράκλιν Ντελάνο Ρουσβελτ.

Εκείνη την εποχή οι ΗΠΑ συμμετείχαν στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και έτσι αποφασίστηκε πως είναι αναγκαίο να χτιστεί ένα καταφύγιο ώστε να φυγαδευτεί εκεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ σε περίπτωση εισβολής ή έκρηξης.

Τότε λοιπόν ο διάδοχος του Χάρι Τρούμαν έδωσε έγκριση για να χτιστεί το καταφύγιο, το οπότε αποτέλεσε μέρος μιας μαζικής ανακαίνισης του συγκροτήματος του Λευκού Οίκου.

Έκτοτε σπάνια  χρησιμοποιήθηκε  το καταφύγιο από μεταγενέστερες διοικήσεις.

Όταν η Πρώτη Κυρία Λόρα Μπους οδηγήθηκε στο καταφύγιο την 11η Σεπτεμβρίου

Το καταφύγιο «άνοιξε» την πύλη του την 11η Σεπτεμβρίου 2001, όταν ανώτεροι  αξιωματούχοι της κυβέρνησης  οδήγησαν εκεί τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Νικ Τσένι, αλλά και την πρώτη Κυρία του Λευκού Οίκου, επειδή υπήρχε φόβος ότι ένα αεροπλάνο με αεροπειρατές είχε κατευθυνθεί προς τον Λευκό Οίκο.

Στο αυτοβιογραφικό βιβλίο που κυκλοφόρησε του 2010  από την Λόρα Μπους, η πρώην πρώτη Κυρία διηγήθηκε πως είναι να μπαίνει κανείς στο καταφύγιο.

Οι χαλύβδινες πόρτες και το δωμάτιο επικοινωνίας

«Πέρασα κάτι μεγάλες χαλύβδινες πόρτες που έκλεισαν πίσω μου με ένα δυνατό σφύριγμα», είχε γράψει.

«Πλέον βρισκόμουν σε έναν διάδρομο κάτω από τον Λευκό Οίκο και κατευθυνόμουν προς το καταφύγιο που χτίστηκε για τον Πρόεδρο Φράνκλιν Ρούσβελτ κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Λόρα Μπους και Ντικ Τσένι στην αίθουσα συσκέψεων του καταφυγίου το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου 2011

Περπατήσαμε σε έναν παλιό διάδρομο γεμάτο με κάθε λογής μηχανολογικό εξοπλισμό. Το καταφύγιο έχει σχεδιαστεί για να είναι ένα κέντρο διοίκησης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα σε αυτόν να έχουν εγκατασταθεί τηλεοράσεις, τηλέφωνα και άλλα μέσα επικοινωνίας».

Η Λόρα Μπους αναφέρει πως μετά τον «εξοπλισμένο» διάδρομο οδηγήθηκε σε μία μικρή αίθουσα συνεδριάσεων με ένα μεγάλο τραπέζι στη μέση.

Όλα αυτά βρίσκονται αρκετά μέτρα κάτω από την γη.

Ωστόσο αυτό δεν είναι το μόνο καταφύγιο στον Λευκό Οίκο, καθώς έχουν σχεδιαστεί και άλλα μυστικά δωμάτια κάτω από την γη, τα οποία μάλιστα ενώνονται και μεταξύ τους.

Το καταφύγιο χτίστηκε για πρώτη φορά στην προεδρία του Franklin Delano Roosevelt στις αρχές της δεκαετίας του 1940. Εκείνη την εποχή, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετείχαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Το 1950 κατασκευάστηκε ένα υπόγειο σύστημα σήραγγας του Λευκού Οίκου που συνδέει τη Δυτική Πτέρυγα και την Ανατολική Πτέρυγα, επιτρέποντας την πρόσβαση στο μυστικό καταφύγιο για την προστασία από πυρηνικό ατύχημα.

Μια άλλη μυστική σήραγγα στην οποία μπορεί να έχει κανείς πρόσβαση μέσω μιας μυστικής σκάλας δημιουργήθηκε το 1987.

«Το καταφύγιο τελικά ολοκληρώθηκε προς το τέλος της θητείας του Ομπάμα. Μπορεί να στεγάσει το προσωπικό ολόκληρης της Δυτικής Πτέρυγας σε περίπτωση επίθεσης με όπλα μαζικής καταστροφής», γράφει ο συγγραφέας Ρόναλντ Κέσλερ στο βιβλίο που κυκλοφορεί ήδη, υπό τον τίτλο:
«Ο Λευκός Οίκος του Τραμπ: Αλλάζοντας τους Κανόνες του Παιχνιδιού».

Στα τέλη της δεκαετίας του 1940, όταν ο Χάρι Τρούμαν ήταν πρόεδρος, ο Λευκός Οίκος υποβλήθηκε σε μαζική ανακαίνιση που περιλάμβανε κατεδαφίσεις μεγάλης κλίμακας και μια αναμόρφωση του συγκροτήματος. Η παραπάνω εικόνα δείχνει το ισόγειο του Λευκού Οίκου καθώς κατεδαφίστηκε τον Απρίλιο του 1950

Όλες οι πτέρυγες του καταφύγιου κόστισαν συνολικά για να κατασκευαστούν 376 εκατομμύρια δολάρια.

Πριν μάλιστα μεταφερθεί στο καταφύγιο ο Ντόναλντ Τραμπ περιηγήθηκε στο καταφύγιο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες έχει διάφορες εξόδους.

Εάν ο πρόεδρος χρειαζόταν ποτέ να εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο, θα μπορούσε να περάσει τουλάχιστον από δύο τούνελ.

Το καταφύγιο επεκτάθηκε ως μέρος της ανακαίνισης, αν και δεν υπάρχουν διαθέσιμες φωτογραφίες του. Οι παραπάνω εικόνες δείχνουν την κατεδάφιση του ισογείου του Λευκού Οίκου τον Απρίλιο του 1950

Ένα από αυτά οδηγεί στο κτίριο  Treasury, ενώ υπάρχει και μία άλλη μυστική έξοδο στην οδό H Street.

Μία άλλη σήραγγα οδηγεί στη South Lawn, όπου ο πρόεδρος μπορεί γρήγορα να επιβιβαστεί στη βάση των προεδρικών αεροσκάφων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr