Στα 724,19 ευρώ διαμορφώνεται η μέση κύρια σύνταξη, σύμφωνα με το Ενιαίο Σύστημα Ελέγχου και Πληρωμών «ΗΛΙΟΣ» μηνός Απριλίου 2020. Η μέση κύρια επικουρική σύνταξη διαμορφώνεται στα 172,03 ευρώ.

«Όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε, συνεχίζουμε την έκδοση και τη σταθερή δημοσιοποίηση των εκθέσεων του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» φωτίζοντας ξανά όλες τις πτυχές του ασφαλιστικού συστήματος που για καιρό είχε μείνει αδικαιολόγητα στο «σκοτάδι» από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας», σημειώνει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Στα 724 ευρώ η μέση κύρια σύνταξη

Με αφορμή τα σημερινά τεκμηριωμένα και ποσοτικοποιημένα δεδομένα του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών «ΗΛΙΟΣ» που αφορούν τον μήνα Απρίλιο 2020, συνεχίζει ο υπουργός «από τα αναλυτικά στοιχεία, αντλήσαμε και παραθέτουμε συνοπτικά πέντε κρίσιμα δεδομένα».

Συγκεκριμένα, ως προς τα στοιχεία για τις συντάξεις:

Πλήθος Συνταξιούχων: 2.498.671
Μηνιαίο Ποσό Εισοδήματος: 2.246.324.816,61€
Μέση Κύρια Σύνταξη: 724,19€
Μέση Επικουρική Σύνταξη: 172,37€
Πλήθος Νέων Συνταξιούχων με Οριστική Απόφαση Σύνταξης: 19.497

Πίνακες

Στον Πίνακα 1 παρουσιάζεται το πλήθος των συνταξιούχων και το μέσο μηνιαίο εισόδημα συνταξιούχου ανά κατηγορία σύνταξης. O αριθμός των συνταξιούχων της χώρας ανέρχεται σε 2.498.671 και το μηνιαίο ποσό εισοδήματος με την προϊσχύουσα μεθοδολογία σε 2.246.324.816,61 € Τα στοιχεία της στήλης “Μέσο Εισόδημα/Διάμεσος” περιλαμβάνουν τις κρατήσεις φόρου, την κράτηση υπέρ υγείας, αφαιρουμένου του ΑΚΑΓΕ.

Αντίστοιχα, τα στοιχεία της στήλης “Μέσο Εισόδημα/Διάμεσος προ φόρου” περιλαμβάνουν τις κρατήσεις φόρου αφαιρουμένης της κράτησης υπέρ υγείας και του ΑΚΑΓΕ.

Συντάξεις ανά φύλο και κατηγορία σύνταξης

Αναλύοντας τα δεδομένα του εισοδήματος από συντάξεις (ανδρών και γυναικών) σε κλίμακες, προκύπτει ότι οι άνδρες συνταξιούχοι είναι περισσότεροι σε σχέση με τις γυναίκες και λαμβάνουν κατά μέσο όρο υψηλότερα ποσά σύνταξης.

Στην κατηγορία γήρατος περιλαμβάνεται και το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων ΟΠΕΚΑ. Επισημαίνεται ότι, τα στοιχεία εισοδήματος των συνταξιούχων περιλαμβάνουν τις κρατήσεις φόρου αφαιρουμένης της κράτησης υπέρ υγείας, ΑΚΑΓΕ.

Κατανομή Συνταξιούχων ανά ηλικία

Παρατηρείται, πως το 28,7% των συνταξιούχων είναι ηλικίας άνω των 81 ετών, το 33,5% κυμαίνεται μεταξύ 71 και 80 ετών, το 34,6% μεταξύ 51 έως 70 ετών ενώ μόλις το 1,2% είναι συνταξιούχοι ηλικίας μικρότερης των 25 ετών.

Συνταξιούχοι ηλικίας μεταξύ 61-70 ετών λαμβάνουν τα υψηλότερα ποσά σύνταξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία παρατηρείται ότι η πλειοψηφία των συνταξιούχων ανδρών είναι ηλικίας μεταξύ 71-75 (σε ποσοστό 20,4%) ενώ των συνταξιούχων γυναικών (σε ποσοστό 17,3% του συνόλου) είναι ηλικίας μεταξύ 71-75 ετών.

Υπενθυμίζεται, ότι για τον υπολογισμό του μέσου εισοδήματος από συντάξεις αθροίζονται οι συντάξεις όλων των κατηγοριών (γήρατος, θανάτου, αναπηρίας) που ενδεχομένως λαμβάνει ένας συνταξιούχος.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο