Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συνάντηση Μπακογιάννη με ΕΣΑμεΑ : Παρεμβάσεις για «Αθήνα προσβάσιμη σε όλους»

Συνάντηση Μπακογιάννη με ΕΣΑμεΑ : Παρεμβάσεις για «Αθήνα προσβάσιμη σε όλους»

Η αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ, επέδωσε έγγραφο στον δήμαρχο με τα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος για να καταστεί ο Δήμος της Αθήνας ένας σύγχρονος μητροπολιτικός δήμος, πλήρως προσβάσιμος και φιλικός στα άτομα με αναπηρία.

Με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη συναντήθηκε αντιπροσωπεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη

Η αντιπροσωπεία επέδωσε έγγραφο στον δήμαρχο με τα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος για να καταστεί ο Δήμος της Αθήνας ένας σύγχρονος μητροπολιτικός δήμος, πλήρως προσβάσιμος και φιλικός στα άτομα με αναπηρία.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε ότι θα υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Δήμου Αθηναίων και ΕΣΑμεΑ και θα συγκροτηθεί ομάδα εργασίας υπό την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως ζητούσε η ΕΣΑμεΑ, για την κατάρτιση Επιχειρησιακού Σχεδίου, με αντικείμενο τη μεθόδευση της διάχυσης της διάστασης της αναπηρίας σε όλες τις πολιτικές, διαδικασίες και προγράμματα του Δήμου και την εξειδίκευση της προσβασιμότητας στις υπηρεσίες και τα έργα του Δήμου και των εποπτευόμενων από αυτό Φορέων του.

Τα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος

Ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε ότι «η Αθήνα αυτή τη στιγμή διαθέτει τις περισσότερες υποδομές προσβασιμότητας από κάθε άλλη πόλη της χώρας, κληρονομιά των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004 , οι οποίες δυστυχώς στα χρόνια που μεσολάβησαν αφέθηκαν χωρίς καμία συντήρηση, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν σήμερα, σε καμία περίπτωση, να θεωρηθεί η Αθήνα πόλη προσβάσιμη στους πολίτες και στους επισκέπτες της με αναπηρία».

«Πεζοδρομήσεις με κυβόλιθους ανισόπεδης επιφάνειας που εμποδίζουν τις μετακινήσεις των πολιτών που είναι χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων, έλλειψη δημόσιων wc προσβάσιμων στους πολίτες με αναπηρία, ανυπαρξία κοινόχρηστων θέσεων στάθμευσης για πολίτες με αναπηρία σε κεντρικά σημεία της πόλης, πεζοδρόμια ακατάλληλα για τη μετακίνηση ατόμων με αναπηρία ή με μειωμένη κινητικότητα εν γένει, κτιριακές υποδομές και υπηρεσίες – συμβατικές και ηλεκτρονικές – μη προσβάσιμες, διαδικασίες, πολιτικές και προγράμματα ασύμβατα με τις ανάγκες των δημοτών με αναπηρία, συνθέτουν το σημερινό τοπίο του Δήμου.Το γεγονός όμως αυτό- τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ-δεν εμποδίζει το αναπηρικό κίνημα να θέλει να δει την πρωτεύουσα της χώρας να βελτιώνεται με στόχο να καταστεί πόλη-παράδειγμα, η δε συνεργασία με το Δήμο της Αθήνας να λειτουργήσει υποδειγματικά για τους άλλους Δήμους στο πλαίσιο των επιταγών της Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία».

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. θεωρεί ότι οι αρμοδιότητες που έχουν πλέον μεταβιβαστεί στους Δήμους, όπως ενδεικτικά η αδειοδότηση λειτουργίας επιχειρήσεων, η αδειοδότηση λειτουργίας νηπιακών και βρεφονηπιακών σταθμών, η μίσθωση, ανέγερση και συντήρηση σχολικών μονάδων, η σύνταξη προδιαγραφών στάσεων και στεγάστρων αναμονής επιβατών, η ευθύνη για τη συντήρηση και βελτίωση του οδικού δικτύου και των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων κλπ., πρέπει να ενσωματώνουν οριζόντια και πλήρως τη διάσταση της αναπηρίας,

Με αφορμή την πρωτοβουλία του Δήμου για τη δημιουργία του «Μεγάλου Περίπατου της Αθήνας», τονίστηκε από την ΕΣΑμεΑ ότι πρέπει να είναι προτεραιότητα του Δήμου η ανεμπόδιστη πρόσβαση των πολιτών με αναπηρία, καθώς και η σταδιακή επέκταση του σκεπτικού των συνεχών προσβάσιμων διαδρομών σε όλες τις γειτονιές της πόλης και δόθηκε η διαβεβαίωση ότι η ΕΣΑμεΑ θέτει στη διάθεση του Δήμου όλη την τεχνογνωσία που διαθέτει για την επίτευξη των παραπάνω.

Μπακογιάννης : Ήδη έχουν ξεκινήσει οι παρεμβάσεις για μια Αθήνα προσβάσιμη σε όλους

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί η συνεργασία των δύο πλευρών συμφωνήθηκε να  είναι εντατική το επόμενο διάστημα προς όφελος της πόλης και όλων όσοι ζουν κι εργάζονται σε αυτήν ή την επισκέπτονται, τόνισε:   «Ήταν μία ουσιαστική συνάντηση, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με τους εκπροσώπους των ατόμων με κινητικά προβλήματα. Είναι μία συνεργασία που θέλουμε για να έχει πρακτικά αποτελέσματα η προσπάθεια που κάνουμε.  Ήδη, στην Αθήνα, έχουν ξεκινήσει οι παρεμβάσεις και οι αλλαγές που έχουμε ανάγκη, για μία πόλη προσβάσιμη από όλους. Αλλαγές που έχουν σχεδιαστεί στον Μεγάλο Περίπατο, αλλαγές που γίνονται με την συντήρηση, την επισκευή και την κατασκευή πεζοδρομίων αλλά και με την σήμανση. Αυτές και όλες οι αλλαγές που θα γίνουν, χρειάζονται  τους ανθρώπους που βιώνουν το πρόβλημα, που ζουν τις δυσκολίες της πόλης και μπορούν να προτείνουν λύσεις. Μαζί τους εγκαινιάζουμε μία νέα εποχή συνεργασίας για να γίνει η πρωτεύουσα, ανοιχτή για όλους, φιλική προς όλους. Αθήνα για όλους».

Στη συνάντηση εκ μέρους της ΕΣΑμεΑ, συμμετείχαν επίσης, ο γενικός γραμματέας Γιάννης Λυμβαίος, το στέλεχος της ΕΣΑμεΑ Δημήτρης Λογαράς και η συνεργάτιδα της ΕΣΑμεΑ για θέματα Προσβασιμότητας Μαρίλυ Χριστοφή.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024