Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πρώτο κουδούνι μετά από 2,5 μήνες στα δημοτικά - Η πλειοψηφία των μαθητών επέστρεψε στα θρανία

Πρώτο κουδούνι μετά από 2,5 μήνες στα δημοτικά – Η πλειοψηφία των μαθητών επέστρεψε στα θρανία

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών κατά την επιστροφή τους στα θρανία των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, με τα ποσοστά να κυμαίνονται πάνω από το 80% στις περισσότερες περιπτώσεις

Παρά τον προβληματισμό των προηγούμενων ημερών τα περισσότερα παιδιά επέστρεψαν σήμερα στα θρανία.

Η πρώτη μέρα λειτουργίας των δημοτικών και των νηπιαγωγείων κύλησε ομαλά και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας η συμμετοχή των μαθητών ήταν πολύ μεγάλη.

Τα ποσοστά συμμετοχής κυμαίνονται πάνω από το 80% στις περισσότερες περιοχές και στο υπουργείο υπάρχει η αισιοδοξία ότι το ποσοστό θα αυξηθεί τις επόμενες μέρες.

Τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως και εκείνα της Δευτεροβάθμιας που προηγήθηκαν, άνοιξαν με νέα δεδομένα στη σχολική καθημερινότητα, αφού σε κάθε τάξη ο ανώτατος αριθμός μαθητών είναι 15, τα διαλείμματα γίνονται σε διαφορετικές ώρες για κάθε τμήμα, ενώ τα φετινά βιβλία θα αξιοποιηθούν και για την επόμενη σχολική χρονιά. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές, και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία.

Σήμερα, άνοιξαν και τα ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων. Η χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό εντός των σχολικών μονάδων είναι προαιρετική. Στις περιπτώσεις, όμως, που απαιτείται σωματική επαφή ή εκ του σύνεγγυς εκπαιδευτική καθοδήγηση και υποστήριξη των μαθητών, προβλέπεται η χρήση γαντιών, μη ιατρικής μάσκας ή προμετωπίδας για τις περιπτώσεις που απαιτείται να φαίνεται το στόμα του εκπαιδευτικού ή του ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, είναι υποχρεωτική.

«Δεν μπορεί να υπάρχει κανονικότητα, χωρίς ανοιχτά σχολεία», τόνισε νωρίτερα σήμερα η κ. Κεραμέως μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FΜ».

Η υπουργός υπογράμμισε πως, από τη στιγμή που άναψε το «πράσινο φως» από τους ειδικούς, η ηγεσία του υπουργείου όφειλε να επιτρέψει στα παιδιά «να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο που δεν είναι άλλος από το σχολείο». «Αν τα σχολεία δεν άνοιγαν τώρα, τα παιδιά θα ήταν έξι μήνες εκτός σχολικής δομής», σημείωσε η κ. Κεραμέως και πρόσθεσε: «Τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, εκεί όπου μπορούν να τηρούν κανόνες και να ακολουθούν τα μέτρα προστασίας παρά έξω στις πλατείες. Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από το σχολείο για να μάθουν να συμβιώνουν μ’ αυτή τη νέα κανονικότητα, πώς να προστατεύονται στη βάση πάντα των οδηγιών των ειδικών».

Το πρωί, η κ. Κεραμέως, συνόδευσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μαζί με την αρμόδια υφυπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, κατά την επίσκεψή του στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας.

Χωρίς προβλήματα η πρώτη μέρα στην Κεντρική Μακεδονία

Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών στην Κεντρική Μακεδονία, οι οποίοι ήταν στο πρόγραμμα της πρώτης μέρας επαναλειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων, Ειδικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων, επέστρεψαν σήμερα στις σχολικές αίθουσες.

«Η εικόνα που έχουμε είναι εξαιρετική. Το ποσοστό συμμετοχής στα δημοτικά σχολεία κυμαίνεται μεταξύ 85-95%. Όλα κύλησαν ομαλά, δε μας έχει αναφερθεί κανένα πρόβλημα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπσης, γνωστοποιώντας ότι σήμερα επαναλειτούργησαν 1.900 σχολικές μονάδες με 15.000 εκπαιδευτικούς. Από τους συνολικά 140.000 μαθητές της περιφέρειας κάποιοι θα επιστρέψουν αύριο, καθώς η απόσταση μεταξύ των μαθητών πρέπει να είναι ίση με 1,5 μέτρο μήκος και στις περιπτώσεις που κάποια σχολική αίθουσα δεν επαρκεί για την τήρηση αυτής της απόστασης, τότε το τμήμα, ανεξαρτήτως αριθμού μαθητών, χωρίζεται σε υποτμήματα και εφαρμόζεται εκ περιτροπής διδασκαλία.

Σε ό,τι αφορά τις άδειες εκπαιδευτικών, οι οποίοι ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη από τον SARS-CoV-2, ο κ. Κόπτσης διευκρίνισε ότι αφορούν σε ένα ποσοστό της τάξης του 7-8%, αλλά σε κάθε περίπτωση έχει ληφθεί μέριμνα ώστε καμία τάξη να μη μείνει χωρίς δάσκαλο.

Κατά την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των δημοτικών σχολείων έμφαση δόθηκε στην εκπαίδευση των μαθητών για την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό.

Αντίστοιχη εικόνα υψηλής προσέλευσης παρατηρείται, σύμφωνα με τον κ. Κόπτση, και στα νηπιαγωγεία και ειδικά σχολεία. Στα Γυμνάσια, εξάλλου, το ποσοστό των απόντων στην Κεντρική Μακεδονία είναι λίγο μικρότερο του 30% και στα Λύκεια λίγο μεγαλύτερο. Πιο υψηλό ποσοστό απόντων καταγράφεται στη Γ’ τάξη Λυκείου.

Σχεδόν 80% η συμμετοχή στην Καρδίτσα

Σε ποσοστό που ξεπέρασε το 80% επέστρεψαν σήμερα το πρωί στις αίθουσες οι μαθητές των δημοτικών, των νηπιαγωγείων και των ειδικών σχολείων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας Ευαγγελία Χατζηδημητρίου.

Συνεργαστήκαμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ανέφερε η κ. Χατζηδημητρίου, για να προσαρμοστούν οι σχολικές μονάδες στις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με τις εγκυκλίους που εστάλησαν στη διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας. Η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών είναι στις θέσεις τους, εκτός από όσους δικαιολογημένα απουσιάζουν κάνοντας χρήση των αδειών ειδικού σκοπού.

Η πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων και της επιστροφής των μαθητών στη σχολική τάξη κύλησε ομαλά και χωρίς προβλήματα.

Λάρισα: Η πλειοψηφία των μαθητών επέστρεψε

Ομαλά ξεκίνησε σήμερα η λειτουργία των δημοτικών σχολείων στη Λάρισα υπό το νέο καθεστώς εφαρμογής των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Οι μαθητές, από το πρωί, βρέθηκαν στις σχολικές αίθουσες, ενώ σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή, όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Γιώργος Δονδοτσάκης, η παρουσία τους σε επίπεδο νομού ξεπέρασε το 80%.

Αναφορικά με την παρουσία των εκπαιδευτικών στα σχολεία, η πλειονότητα είναι στις θέσεις τους, εκτός από όσους δικαιολογημένα απουσιάζουν.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δονδοτσάκης σημείωσε, ότι η πρώτη μέρα των μαθημάτων ξεκίνησε χωρίς προβλήματα, τονίζοντας ότι εφαρμόζονται όλες οι κατευθύνσεις για την τήρηση των κανόνων υγιεινής στα σχολεία.

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024