Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιταλία : Μείωση του ΑΕΠ έως 13% βλέπει ο κεντρικός τραπεζίτης - «Ευκαιρία» το Ταμείο ανάκαμψης

Ιταλία : Μείωση του ΑΕΠ έως 13% βλέπει ο κεντρικός τραπεζίτης – «Ευκαιρία» το Ταμείο ανάκαμψης

«Το ΑΕΠ της χώρας μας μπορεί να μειωθεί 13% λόγω της κρίσης», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Ινιάτσιο Βίσκο. Θεωρεί το Ταμείο Ανάκαμψης «σημαντική ευκαιρία»

«Το ΑΕΠ της χώρας μας μπορεί φέτος να μειωθεί μέχρι και 13% λόγω της κρίσης του κοροναϊού», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Ινιάτσιο Βίσκο.

«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, αλλά με ουσιαστική αισιοδοξία, αναλαμβάνοντας όλοι μαζί συγκεκριμένες δεσμεύσεις, πιστεύω οτι μπορούμε να τα καταφέρουμε», πρόσθεσε.

Σημαντική ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ

Σύμφωνα με τον Βίσκο, «οι πόροι που θα διατεθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να χρησιμοποιηθούν με ρεαλιστικό, διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο» ενώ παράλληλα θεωρεί ότι το Ταμείο Ανάκαμψης «είναι μια σημαντική ευκαιρία», την οποία η χώρα πρέπει να εκμεταλλευθεί καλύτερα απ΄ό,τι έκανε τις τελευταίες δεκαετίες με άλλες ευκαιρίες που της δόθηκαν.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας δεν κρύβει ότι «θα χρειαστεί χρόνος για να μπορέσουν να επιστρέψουν, οι Ιταλοί σε μια κατάσταση κανονικότητας, η οποία θα είναι πάντως διαφορετική από εκείνη του παρελθόντος».

Σε ό,τι αφορά την δημόσια οικονομία της χώρας του, προβλέπει ότι φέτος η σχέση ελλείμματος- ΑΕΠ θα αγγίξει το 10,4% και εκείνη του δημόσιου χρέους με το ΑΕΠ το 156%, με αύξηση 21 ποσοστιαίων μονάδων.

Σύμφωνα με το στατιστικό ινστιτούτο της χώρας Istat, το ιταλικό ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 5,3%, που είναι η μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση του τα τελευταία 25 χρόνια, αναθεωρώντας την προκαταρκτική εκτίμηση για μείωση του ΑΕΠ κατά 4,7%.

Ο Βίσκο είπε ότι αναμένει πως η συρρίκνωση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη στο δεύτερο τρίμηνο, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερες ημέρες κατά τις οποίες εφαρμόστηκαν περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό.

Ο Ινιάτσιο Βίσκο υπογράμμισε ότι τα φτωχότερα νοικοκυριά της Ιταλίας θα υποστούν, κατ΄αναλογία, διπλάσιες απώλειες εξαιτίας της κρίσης, σε σύγκριση με τις πιο εύπορες οικογένειες.

Ζήτησε, δε, από την κυβέρνηση Κόντε και το σύνολο του πολιτικού συστήματος να δραστηριοποιηθούν με στόχο την μείωση της φορολογικής πίεσης.

 Η ΕΚΤ πρέπει να αντιμετωπίσει τον αποπληθωριστικό κίνδυνο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να αποτρέψει τους κινδύνους αποπληθωρισμού από την απότομη διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας, δήλωσε σήμερα το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ινιάτσιο Βίσκο.

Ο Βίσκο, τόνισε ότι οι αποπληθωριστικές πιέσεις μπορεί να είναι ισχυρές και επίμονες, απειλώντας τις οικονομίες στις οποίες τα ήδη υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους θα αυξηθούν περαιτέρω πολύ κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ιταλίας, ο Βίσκο είπε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα της για να διασφαλίσει ότι κάθε τομέας της οικονομίας θα μπορεί να ωφεληθεί από τις διευκολυντικές συνθήκες χρηματοδότησης.

«Πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπισθεί ο σημαντικός κίνδυνος να μετατραπούν ο χαμηλός πληθωρισμός και η μεγάλη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας σε μία μόνιμη μείωση των πληθωριστικών προσδοκιών ή σε μία ενδεχόμενη επανεμφάνιση της απειλής του αποπληθωρισμού», σημείωσε.

«Λόγω και των υψηλών επιπέδων του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους στην Ευρωζώνη συνολικά, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ένα επικίνδυνο σπιράλ μεταξύ της πτώσης των τιμών και της πτώσης της συνολικής ζήτησης», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του Βίσκο έγιναν καθώς η ιταλική στατιστική υπηρεσία (ISTAT) ανακοίνωνε ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή της Ιταλίας μειώθηκε κατά 0,2% σε ετήσια βάση τον Μάιο, ωθώντας τη χώρα προς ένα αποπληθωριστικό έδαφος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Sports in

Σκάνδαλο: Δεν κλήθηκε σε απολογία ο Αλμέιδα για την επίθεση στην Τούμπα

Ο Ματίας Αλμέιδα επιτέθηκε και έπιασε από τον λαιμό άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ μετά το τέλος του παιχνιδιού στην Τούμπα, παρόλα αυτά δεν κλήθηκε σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024