Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τζόρτζ Φλόιντ : Η αδερφή του ζητάει δικαιοσύνη - Νέο βίντεο από τη σύλληψή του

Τζόρτζ Φλόιντ : Η αδερφή του ζητάει δικαιοσύνη – Νέο βίντεο από τη σύλληψή του

Οι τέσσερις αστυνομικοί που συμμετείχαν στη σύλληψη αποπέμφθηκαν, ωστόσο το βίντεο προκάλεσε κύμα οργής στις ΗΠΑ, όπου φαίνεται να θύμα να αναφέρει συνεχώς «δεν μπορώ να αναπνεύσω» και έπειτα να χάνει τις αισθήσεις του.

Παγκόσμια κατακραυγή προκάλεσε η είδηση με τον θάνατο ενός αφροαμερικανού, του Τζόρτζ Φλόιντ, στη Μινεσότα των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια σύλληψής του.

Οι τέσσερις αστυνομικοί που συμμετείχαν στη σύλληψη αποπέμφθηκαν, ωστόσο το βίντεο προκάλεσε κύμα οργής στις ΗΠΑ, όπου φαίνεται να θύμα να αναφέρει συνεχώς «δεν μπορώ να αναπνεύσω» και έπειτα να χάνει τις αισθήσεις του.

Νέο βίντεο ωστόσο δείχνει το θύμα να απομακρύνεται από τους αστυνομικούς, ενώ βρισκόταν ήδη μέσα στο όχημα, με χειρπέδες.

Ο δικηγόρος της οικογένειας, Μπέντζαμιν Κραμπ, έκανε λόγο για «υπερβολική και απάνθρωπη» χρήση βίας για ένα «μη βίαιο αδίκημα» και ζήτησε να σταματήσει η αστυνομία να υποτιμά τη ζωή των Αφροαμερικανών πολιτών.

Ο δήμαρχος της Μινεάπολις Τζέικομπ Φρέι καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο αυτή τη «φρικιαστική» πράξη, κατηγορώντας τον αστυνομικό για «έλλειψη ανθρωπιάς». «Το να είσαι μαύρος δεν θα έπρεπε να είναι συνώνυμο της θανατικής καταδίκης», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Χιλιάδες διαδηλωτές γέμισαν τους δρόμους γύρω από το σημείο που εκτυλίχθηκε η τραγωδία τη Δευτέρα το βράδυ, με πολλούς διαδηλωτές να φορούν μάσκα λόγω της επιδημίας του κοροναϊού.

Σύντομα όμως η κατάσταση εκτραχύνθηκε και ξέσπασαν επεισόδια όταν η αστυνομία έριξε δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών και έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών, με το συγκεντρωμένο πλήθος να απαντά ρίχνοντας μπουκάλια νερού και άλλα αντικείμενα, σύμφωνα με την εφημερίδα Minneapolis Star-Tribune.

Ξεσπά η αδερφή του: Πρέπει να δικαστούν για δολοφονία

H αδερφή του θύματος ζήτησε να κατηγορηθούν όσοι εμπλέκονται στο θάνατό του για δολοφονία.

Η Μπρίτζετ Φλόιντ είπε την Τετάρτη το πρωί ότι οι αξιωματικοί, που απολύθηκαν την Τρίτη, «θα πρέπει να είναι στη φυλακή για δολοφονία».

«Εγώ και η οικογένειά μου το παίρνουμε πολύ, πολύ σοβαρά. Είναι πολύ θλιβερό, είναι πολύ ενοχλητικό» είπε μιλώντας στο NBC.

Η υπόθεση θυμίζει έντονα εκείνη του Έρικ Γκάρνερ, ενός Αφροαμερικανού που πέθανε από ασφυξία κατά τη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς στη Νέα Υόρκη το 2014. Ο θάνατός του συνέβαλε στην ανάδυση του κινήματος Black Lives Matter.

Η μητέρα του Γκάρνερ μίλησε για το περιστατικό, καταδικάζοντας την αστυνομική βία. «Ήμουν τρομοκρατημένη να μάθω για το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ και να τον ακούσω να λέει τα ίδια πράγματα με τον γιο μου Έρικ πριν πεθάνει. Προσφέρω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του Φλόιντ και στέκομαι μαζί τους στον αγώνα τους για τη δικαιοσύνη».

Ποιοι είναι οι τέσσερις αστυνομικοί

Ο αστυνομικός που προκάλεσε τη βία στον 46χρονο Τζορτζ Φλόιντ, ονομάζεται Ντέρεκ Τσοβίν και γρήγορα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας στοιχεία για το παρελθόν του.

Μαζί του, στο περιστατικό, συμμετείχαν ακόμα τρεις αστυνομικοί. Ο Του Τάο που στεκόταν και δεν έκανε τίποτα και ο Τσοβίν οδηγούσε στο θάνατο τον Φλόιντ και ακόμα δύο που βρίσκονταν πίσω από τον Τσοβίν και κρατούν το θύμα από τα πόδια για να μην κινείται. Και οι τρεις αποπέμφθηκαν την Τρίτη από το σώμα στη Μινεάπολις των ΗΠΑ.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024