Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μαίνονται οι μάχες στη Λιβύη: Η Ρωσία εξόπλισε με μαχητικά αεροσκάφη τον Χαφτάρ

Μαίνονται οι μάχες στη Λιβύη: Η Ρωσία εξόπλισε με μαχητικά αεροσκάφη τον Χαφτάρ

Όπως ανέφερε ο αμερικανικός στρατός, ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό βρίσκονταν στα μαχητικά αεροσκάφη MiG 29 και SU-24 σε αεροπορική βάση της Λιβύης με τη συνοδεία άλλων ρωσικών μαχητικών, περιγράφοντας λεπτομερώς την ανάπτυξη της αεροπορικής δύναμης που μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στον πόλεμο της Λιβύης - Διαψεύδει η Μόσχα

Φουντώνει το διπλωματικό παιχνίδι στη Λιβύη με τη Ρωσία να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που είναι ακόμα άγνωστο πού θα οδηγήσουν.

Όπως ανέφερε ο αμερικανικός στρατός, ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό βρίσκονταν στα μαχητικά αεροσκάφη MiG 29 και SU-24 σε αεροπορική βάση της Λιβύης με τη συνοδεία άλλων ρωσικών μαχητικών, περιγράφοντας λεπτομερώς την ανάπτυξη της αεροπορικής δύναμης που μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στον πόλεμο της Λιβύης.

Η Μόσχα στηρίζει τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA), στην ανατολική Λιβύη, του Χαλίφα Χαφτάρ στον πόλεμο ενάντια στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), η οποία αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και στηρίζεται από την Τουρκία. Η Λιβύη υπόκειται σε εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.

Ένα ρώσος βουλευτής νωρίτερα διέψευσε ότι η Μόσχα έστειλε στρατιωτικό προσωπικό στη Λιβύη και πως η Άνω Βουλή δεν έλαβε κανένα αίτημα για έγκριση μιας τέτοιας αποστολής.

Χθες, η Αμερικανική Αφρικανική Στρατιωτική Διοίκηση (AFRICOM) ανέφερε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της, η Ρωσία έστειλε μαχητικά αεροσκάφη στη Λιβύη μέσω της Συρίας για να υποστηρίξει τους ρώσους μισθοφόρους που πολεμούν στο πλευρό του LNA. Ανέφερε ότι τα αεροσκάφη ξαναβάφτηκαν στη Συρία για να αφαιρεθεί το έμβλημα της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η πορεία των αεροσκαφών

Σε ένα νήμα αναρτήσεων, ο στρατός των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι τα αεροσκάφη πέταξαν με ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό και συνοδεύτηκαν στη Λιβύη από ρωσικά μαχητικά, υποδεικνύοντας ένα υψηλότερο επίπεδο συμμετοχής της Μόσχας στην εμπόλεμη σύρραξη στην βορειοαφρικανική χώρα.

Αρχικά προσγειώθηκαν στο Τομπρούκ, στην ανατολική Λιβύη, και μετά πέταξαν στην Τζούφρα στην κεντρική Λιβύη, προπύργιο του LNA, σύμφωνα με τις αναρτήσεις. Πρόσθεσαν ότι 14 νέα ρωσικά μαχητικά χωρίς έμβλημα έφτασαν στην Τζούφρα.

Ο Χαφτάρ υπέστη πρόσφατα μια σειρά στρατιωτικών αποτυχιών στην επιχείρησή του να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη και οι ρώσοι μισθοφόροι που είχαν εγκαταλείψει τα μέτωπα στα προάστια της πόλης αποχώρησαν από μια πόλη νοτιότερα το Σάββατο.

Το Παρίσι διαβλέπει το σενάριο της Συρίας

Υπό το φόντο των εξελίξεων αυτών, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λεντριάν, δήλωσε ότι η κατάσταση στη Λιβύη είναι πολύ ανησυχητική, προειδοποιώντας ότι το σενάριο της Συρίας επαναλαμβάνεται στη βορειοαφρικανική χώρα.

«Η κρίση εντείνεται. Αντιμετωπίζουμε μια ‘συριοποίηση’ της Λιβύης» δήλωσε ο Λεντριάν στη γαλλική Γερουσία.

Πηγή: Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024