Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ : Βαρβαρότητα, αυταρχισμός και εκδικητικότητα της κυβέρνησης κατά του Δημάκη

ΣΥΡΙΖΑ : Βαρβαρότητα, αυταρχισμός και εκδικητικότητα της κυβέρνησης κατά του Δημάκη

Άγνοια για την ουσία του σωφρονισμού, βαρβαρότητα απέναντι σε φυλακισμένο, αυταρχισμό και εκδικητικότητα κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με την υπόθεση του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη

Άγνοια για την ουσία του σωφρονισμού, βαρβαρότητα απέναντι σε φυλακισμένο, αυταρχισμό και εκδικητικότητα κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με την υπόθεση του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη.

Με ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας κάνει λόγο για «εξπρές του μεσονυχτίου» που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή ενός νέου ανθρώπου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Την επομένη των Βουλευτικών εκλογών η πρώτη πολιτική απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν με ΠΔ να μεταφέρει την Σωφρονιστική Πολιτική από το υπουργείο δικαιοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, χωρίς καμία συνεννόηση, επαφή, διαβούλευση και συμφωνία με το σύνολο της νομικής, και όχι μόνο, κοινότητας στην Ελλάδα. Με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι σχεδόν η μοναδική χώρα του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχει υπαγάγει τον πυλώνα έκτισης των ποινών στο υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ, ανάγοντάς το αποκλειστικά σε ζήτημα ασφάλειας και όχι δικαιοσύνης.

Ο τρόπος αντιμετώπισης του κρατούμενου Β. Δημάκη καταδεικνύει ότι οι άνθρωποι είναι ασωφρόνιστοι, αφού η κινδυνεύει άμεσα η ζωή ενός νέου ανθρώπου που κρατείται σε σωφρονιστικό κατάστημα και του στερούν αυτό που κατορθώνει μόνος, να εκπαιδεύεται διαρκώς, κάτι που θα έπρεπε να του παρέχει η Πολιτεία, ως ευνομούμενη εννοείται και ως Κράτος Δικαίου. Τονίσαμε σε κάθε ευκαιρία ότι ο κρατούμενος το μοναδικό δικαίωμα που στερείται είναι το δικαίωμα της ελευθερίας, όπως το όρισε η δικαστική απόφαση με την επιμέτρηση της ποινής, και δεν στερείται κανένα άλλο δικαίωμα, ούτε βεβαίως το δικαίωμα στην υγεία, ούτε στο δικαίωμα στην εκπαίδευση, η οποία κυρίως συμβάλλει στον σωφρονισμό, που είναι και ο σκοπός εκτέλεσης της επιβαλλόμενης ποινής.

Οι αρμόδιοι του υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ. νομίζουν ότι εκείνο που αρμόζει στους κρατούμενους είναι συνθήκες «εξπρές του μεσονυκτίου», και μένουν αδιάφοροι ακόμα και όταν η ζωή του κρατούμενου Β. Δημάκη κρέμεται κατά κυριολεξία από μία κλωστή. Και αν σπάσει η κλωστή τι γίνεται; Θα είναι υπόδικη η χώρα μας στο ΕΔΑΑ για παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔA; Θα πει η κ. Νικολάου, ΓΓ Αντεγκληματικής(!!!!) πολιτικής ότι «ήθελε τάπαθε ο κρατούμενος»;

Τόση άγνοια για την ουσία του σωφρονισμού και τόση βαρβαρότητα απέναντι σε φυλακισμένο, τόσο αυταρχισμό και τόση εκδικητικότητα απέναντι σε έναν νέο κρατούμενο που κατορθώνει να αυτομορφωθεί, αφού το κράτος είναι ανάπηρο και αδύναμο να επιτελέσει την ουσία της κράτησης που είναι ο ανθρωπισμός και η εκπαίδευση. Τώρα αναδύεται το ερώτημα: μήπως εκεί στην ΓΓ Αντεγκληματικής πολιτικής πρέπει κάποιος να τους …σωφρονίσει; Και να γίνει τώρα, αμέσως, γιατί λίγο μετά είναι αργά, πολύ αργά.

Επαναλαμβάνουμε κάτι που φωνάζουμε από τις 8/7/2019: στη κυβέρνηση Μητσοτάκη και στο υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. είναι τόση η δόση ακραίας ιδεοληψίας τους που νομίζουν ότι ευθύνεται το φάρμακο και όχι το νόσημα. Και οι ευθύνες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ δικές τους».

Η υπόθεση έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από πολίτες και φορείς που ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει άμεση λύση προτού τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του Δημάκη.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: Να βρεθεί άμεσα λύση στο αίτημα του Β. Δημάκη

Να βρεθεί άμεσα λύση στο αίτημα του κρατούμενου φοιτητή Βασίλη Δημάκη για πρόσβαση στην εκπαίδευση «χωρίς περαιτέρω διακινδύνευση της υγείας και της ζωής του» καλεί η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Ο Βασίλης Δημάκης, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση στο υπόγειο των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, χωρίς να του παρέχονται τα απαραίτητα εκπαιδευτικά μέσα (υπολογιστής, σύνδεση με το διαδίκτυο) προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματά του στο Πανεπιστήμιο, ανακοίνωσε στις 24 Μαΐου ότι ξεκινά εκ νέου απεργία πείνας και δίψας και διακόπτει την επικοινωνία ακόμα και με τον συνήγορό του», σημειώνει η Ένωση.

Στην περίπτωση του κρατούμενου φοιτητή «η αποστέρηση των εκπαιδευτικών του δικαιωμάτων λαμβάνει χώρα κατά παρέκκλιση από την αρχή της νομιμότητας και ουσιαστικά συνιστά την επιβολή μίας επιπλέον ποινής», προσθέτει η Ένωση και καταλήγει, ότι «η Δημοκρατία, όμως, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι εκδικητική».

Διεθνής Αμνηστία: Το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι θεμελιώδες

Τον προβληματισμό της για την εξέλιξη της υπόθεσης εξέφρασε και η Διεθνής Αμνηστία, τονίζοντας ότι παρακολουθεί «με μεγάλη ανησυχία την εξέλιξη της υπόθεσης του Βασίλη Δημάκη, που εδώ και βδομάδες διεκδικεί το δικαίωμά του στην εκπαίδευση μέσα από τη φυλακή.

Ο σεβασμός των δικαιωμάτων όλων των κρατούμενων και η ισότιμη μεταχείριση τους είναι καθρέφτης ποιότητας του νομικού πολιτισμού και του κράτους δικαίου», αναφέρει η οργάνωση.

Πορεία προς το στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Συγκέντρωση και πορεία προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πραγματοποίησαν χθες πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Εναλλακτικής Παρέμβασης-Δικηγορική Ανατροπή και της ομάδας #SupportArtWorkers για τον φυλακισμένο φοιτητή Βασίλη Δημάκη.

Νταλάρας: Είμαστε στο πλευρό σου Βασίλη χωρίς προφάσεις

Ο γνωστός τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας τάσσεται «άνευ όρων» στο πλευρό του Βασίλη Δημάκη, ο οποίος προχώρησε σε απεργία πείνας και δίψας, ζητώντας το αυτονόητο δικαίωμα του να μπορεί να σπουδάζει αν και κρατούμενος.

Όπως τονίζει μεταξύ άλλων στη δημόσια δήλωση του ο Γιώργος Νταλάρας «είμαστε δίπλα στο Βασίλη Δημάκη, χωρίς προφάσεις και δικαιολογίες. Απαιτούμε από την Πολιτεία να τον ακούσει! Γιατί η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι ακριβή»

Ο Γιώργος Νταλάρας έγραψε χαρακτηριστικά στην ανάρτηση του:

«Δεν θα σας επιτρέψω να με ξανακάνετε αυτό που ήμουν». Αυτά τα λόγια του Βασίλη Δημάκη ξεκλειδώνουν για δεύτερη φορά την ψυχή μου και με κάνουν να θέλω να σταθώ δίπλα του ανεπιφύλακτα. Ήταν πριν δυο χρόνια όταν μάθαμε για τη μεγάλη υπέρβαση που έκανε αυτό το παιδί. Τελείωσε με άριστα το νυχτερινό σχολείο και μπήκε δεύτερος στο Πανεπιστήμιο, κατά τη διάρκεια της κράτησής του.

Και τώρα ο κρατούμενος φοιτητής Βασίλης Δημάκης – αδικημένος βάναυσα από το σωφρονιστικό σύστημα – συνεχίζει την απεργία πείνας…

Αυτή η εξέλιξη μας δημιουργεί μεγάλη ανησυχία και μεγάλη έκπληξη. Η πρόφαση του κορωνοϊού, όπως δείχνουν τα γεγονότα, είναι τουλάχιστον αστεία. Δεν μπορεί μια ευνομούμενη και δημοκρατική Πολιτεία να τιμωρεί έναν άνθρωπο που έδειξε έμπρακτα τη μέγιστη μεταμέλεια μέσω της μόρφωσης, της παιδείας και της κοινωνικής του συμπεριφοράς.

Ειδικά όταν εκπροσώπησε τους συγκρατούμενούς του στο αίτημα για κανόνες υγιεινής στους χώρους κράτησης. Δεν μπορεί μια ευνομούμενη και δημοκρατική Πολιτεία να εκδικείται έναν άνθρωπο που υποδειγματικά εκτίει την ποινή του και το μόνο »λάθος» του είναι πως διεκδίκησε το ίσο δικαίωμα στην εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της κράτησής του.

Είναι πολύ νωπές οι μνήμες των δύο μαρτύρων μουσικών του Grup Yorum στη γειτονική χώρα, που πάλευαν για την ελευθερία της έκφρασης. Και σκεφτόμαστε πως δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό στο Βασίλη Δημάκη. Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό σε μια δημοκρατική χώρα!

Είναι πολύ παρήγορο αυτό που παρακολουθώ στο διαδίκτυο. Ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης, κυρίως από νέους ανθρώπους.

Και η δική μας γενιά όμως, άνθρωποι που ζήσαμε στην πλειοψηφία μας την αδικία της στέρησης της μόρφωσης λόγω κοινωνικών και πολιτικών συγκυριών, μαζί με τους νέους δεν θα το αφήσουμε έτσι.

Είμαστε δίπλα στο Βασίλη Δημάκη, χωρίς προφάσεις και δικαιολογίες. Απαιτούμε από την Πολιτεία να τον ακούσει! Γιατί η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι ακριβή».

Σοφία Νικολάου: Είναι φανερό ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση

Για κακοπροαίρετη κριτική προκειμένου «να αποδείξουν τη δήθεν αγωνιστική τους ετοιμότητα και να καταθέσουν στο κοινό τους τα διαπιστευτήρια του δήθεν αριστερού ανθρωπισμού τους» κάνει λόγο η η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, απαντώντας στην κριτική που της ασκείται σχετικά με την υπόθεση του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «είναι πλέον φανερό ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση, επιζητώντας να εμφανιστούν ως οι διαπρύσιοι ιεροκήρυκες ενός σωφρονισμού που έχουν στο μυαλό τους, όπου η ασφάλεια και η τήρηση της νομιμότητας είναι έρμαια στις παράλογες, ανυπόστατες και εκβιαστικές διαθέσεις των κρατουμένων. Δεν θα τους ακολουθήσουμε σε αυτόν τον κατήφορο».

Μπορεί να σπουδάσει υποστηρίζει το υπ. ΠροΠο

Ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης κρατείται στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ και διαθέτει, όπως και κάθε άλλος κρατούμενος ο οποίος επιθυμεί να κάνει χρήση του δικαιώματος στην εκπαίδευση, τη δυνατότητα να συνεχίσει τις σπουδές του μέσω της διαδικασίας της τηλεκπαίδευσης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ήδη από τη χρονική περίοδο που κρατούνταν στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών, η αρμόδια υπηρεσία τον ενημέρωσε για τα δικαιώματά του αναφορικά με την πρόσβαση στην υλικοτεχνική υποδομή για την εξ αποστάσεως εκπαίδευσή του και τη συνέχιση των σπουδών του στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στο οποίο και φοιτά. Ωστόσο, αν και στον κρατούμενο δόθηκε επανειλημμένως η δυνατότητα να υποβάλει σχετικό αίτημα, εκείνος αρνήθηκε πεισματικά να προβεί σε αυτή την ενέργεια, διευκρινίζει.

«Με την μεταγωγή του στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ, ως νεοεισερχόμενος κρατούμενος, μεταφέρθηκε σε ειδικό χώρο καραντίνας, προκειμένου να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

»Η πρόσβασή του στις σπουδές του δεν διεκόπη, και αυτό διότι, πρώτον όλα τα βιβλία του απεστάλησαν με κούριερ στο κελί του και δεύτερον το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ διαθέτει την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση όπως συμβαίνει και με τους υπόλοιπους φοιτητές του Τμήματός του, ήτοι ειδικά διαμορφωμένο χώρο γραφείου με εγκατεστημένο ηλεκτρονικό υπολογιστή.

»Παρόλα αυτά, ο κρατούμενος Δημάκης επέμεινε στο αίτημά του περί μεταγωγής του στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι. Μάλιστα, σήμερα, 25η Μαΐου 2020 και ενώ έχει μάθημα «Συγκριτική Πολιτική ΙΙ», ο κρατούμενος αρνείται να το παρακολουθήσει, δηλώνοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει να χάσει το μάθημά του και ότι το μόνο που θέλει είναι να επιστρέψει στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι.

»Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, οι προϋποθέσεις για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την συνέχιση των σπουδών του κρατούμενου Δημάκη, όπως και κάθε άλλου κρατούμενου που επιθυμεί να κάνει χρήση του δικαιώματός του στην εκπαίδευση, πληρούνται στο έπακρο. Κάθε άλλη αναφορά περί ανυπαρξίας υλικοτεχνικών υποδομών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των κρατουμένων απέχει από την πραγματικότητα και υποκρύπτει ύποπτα και μικροπολιτικά κίνητρα.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024