Στις αρχές Ιουνίου αναμένεται στην Αθήνα κλιμάκιο της ολλανδικής κυβέρνησης, από όπου η Ελλάδα αντέγραψε το μοντέλο δράσης της Οικονομικής Διπλωματίας, για περαιτέρω παροχή συμβουλών και know how

Οι εντάσεις που προκαλεί στο εσωτερικό του υπουργείου Εξωτερικών το νομοσχέδιο για τον νέο οργανισμό του, δεν είναι τίποτα μπροστά στις φωτιές που απειλεί να ανάψει στο Μέγαρο Μαξίμου. Η αρχή της ιστορίας βρίσκεται στην 8η Ιουλίου 2019, όταν ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Τότε γνωστοποιήθηκε ότι δημιουργείται θέση υφυπουργού Οικονομικής Διπλωματίας στο υπουργείο Εξωτερικών με επικεφαλής τον Κώστα Φραγκογιάννη. Από τότε μέχρι σήμερα εκκρεμεί η διευθέτηση σειράς αρμοδιοτήτων ώστε ο τομέας της Οικονομικής Διπλωματίας να κινηθεί ταχύτερα προκειμένου να επιτελέσει το έργο της.

Οι σχετικές αρμοδιότητες περιγράφονται στο Προεδρικό Διάταγμα για τον διορισμό της κυβέρνησης, πλην όμως δεν έφυγαν ποτέ από τα χέρια του υπουργού, η υπογραφή του οποίου απαιτείται και για την πιο ασήμαντη απόφαση.

Το αποτέλεσμα είναι να καρκινοβατούν διάφορα ζητήματα, ενώ ο Πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή για σπριντ τους προσεχείς μήνες. Ο νέος οργανισμός του ΥΠΕΞ επέτεινε το πρόβλημα, καθώς οι υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνούς Οικονομικής και Εμπορικής Διπλωματίας του υπουργείου Ανάπτυξης, που από πέρυσι τον Ιούλιο είχαν μεταφερθεί στο ΥΠΕΞ, φημολογείται ότι θέλουν να επιστρέψουν στις προηγούμενες θέσεις τους.

Στο μεταξύ, στις αρχές Ιουνίου αναμένεται στην Αθήνα κλιμάκιο της ολλανδικής κυβέρνησης, από όπου η Ελλάδα αντέγραψε το μοντέλο δράσης της Οικονομικής Διπλωματίας, για περαιτέρω παροχή συμβουλών και know how.

Αν δεν αλλάξει κάτι, αντί για μια εμβληματική μεταρρυθμιστική προσπάθεια, από τις ελάχιστες με συγκεκριμένα αποτελέσματα, θα δουν το κουβάρι της επικάλυψης αρμοδιοτήτων. Οι πηγές μου επιμένουν ότι δεν τίθεται ζήτημα προσωπικής αντιπαράθεσης Νίκου Δένδια και Κώστα Φραγκογιάννη, αντιθέτως υπάρχει αλληλοεκτίμηση ανάμεσά τους – αλλού βρίσκονται τα «ζιζάνια». Οι λεπτομέρειες είναι γνωστές στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά το θέμα αναμένεται να λύσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και μέχρι τότε οι πάντες σιωπούν.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr