Το κίνημα #SupportArtWorkers ήρθε να υπογραμμίσει πόσο μεγάλο πλήγμα δέχεται ο χώρος της τέχνης στην περίοδο της πανδημίας και της παγκόσμιας ύφεσης. Τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν περιορίσει δραματικά τις δυνατότητες προετοιμασίας και παρουσίασης παραστάσεων, οδηγώντας σε δεινή οικονομική θέση όχι μόνο τους καλλιτέχνες αλλά και ένα ευρύ φάσμα εργαζομένων που απασχολούνται γύρω από τις εκδηλώσεις πολιτισμού.

Η διαπίστωση αυτή ήρθε να υπενθυμίσει τη βαθύτερη ευαλωτότητα του χώρου της τέχνης και του πολιτισμού. Γιατί μπορεί όντως να υπάρχει μια παγκόσμια πολιτιστική βιομηχανία, που για ορισμένες χώρες αποτελεί κρίσιμο οικονομικό κλάδο, όμως δεν παύει να είναι ένας τομέας ευάλωτος τόσο ως προς τις αλλαγές της ζήτησης όσο και προς εξωγενείς παράγοντες, για να μην παραβλέψουμε φυσικά τον υπαρκτό κίνδυνο ποιοτικά έργα τέχνης να μην έχουν εμπορική απήχηση. Οσο για την επέκταση της ιδιωτικής χορηγίας, σε διάφορες παραλλαγές, ως μηχανισμό ενίσχυσης της «υψηλής τέχνης» που δεν θα είχε αλλιώς εμπορική απήχηση, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα όριά της που εν μέρει καθορίζονται και από την οικονομική συγκυρία.

Αυτό εκ των πραγμάτων δίνει ιδιαίτερη σημασία στην αναγκαία κρατική παρέμβαση υπέρ των εργαζομένων στην Τέχνη σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Οσο και εάν στο παρελθόν η έννοια λοιδορήθηκε ποικιλοτρόπως, όντως αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε περισσότερο «κρατικοδίαιτο» πολιτισμό. Με όλη την αναγκαία γενναιοδωρία που η κρίση απαιτεί και χωρίς όλα τα προβλήματα «επιλεκτικών» προσεγγίσεων που κατά καιρούς ταλάνισαν τους μηχανισμούς κρατικών επιδοτήσεων, αλλά και με επίγνωση ότι και αυτό το μέτρο επένδυση στο μέλλον είναι.

Ακριβώς, γι’ αυτό τοv λόγο οι εκπρόσωποι της πολιτικής εξουσίας οφείλουν να αντιμετωπίσουν τους εργαζομένους της Τέχνης και του Πολιτισμού με όλο τον σεβασμό που τους αναλογεί και με όλη την κατανόηση για την εύλογη διαμαρτυρία τους, προχωρώντας σε όλα τα αναγκαία μέτρα και αποφεύγοντας δηλώσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις ακούγονται ως να προσθέτουν στο τραύμα και μια ορισμένη προσβολή.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο