O πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα σταματήσει την προληπτική λήψη υδροξυχλωροκίνης έως το τέλος της εβδομάδας, όχι όμως επειδή «λύγισε» από τις επικρίσεις, αλλά επειδή η αγωγή του φτάνει στο τέλος της.

Ο Τραμπ ανέφερε την Τρίτη ότι εδώ και μερικές εβδομάδες παίρνει υδροξυχλωροκίνη ως μέσο προστασίας από τον κοροναϊό.

Το φάρμακο αυτό χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ελονοσίας καθώς και αυτοάνοσων ασθενειών, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο λύκος. Η επιστημονική κοινότητα είναι διχασμένη για την αποτελεσματικότητά της απέναντι στον κοροναϊό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε την Τετάρτη σε δημοσιογράφους ότι θα σταματήσει να παίρνει το φάρμακο «σε μία με δύο ημέρες».

Υπέρμαχος της υδροξυχλωροκίνης

Μάλιστα, ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει την ουσία ως «παράγοντα που αλλάζει τα δεδομένα» στον αγώνα που γίνεται ώστε να βρεθεί η κατάλληλη θεραπεία για τη θανατηφόρα νόσο, ειδικά εάν συνδυαστεί με ψευδάργυρο και αζιθρομυκίνη, καθώς ορισμένες μελέτες έχουν προτείνει ότι μπορούν να βελτιώσουν την ανταπόκριση των ασθενών.

Ωστόσο, η άποψη του Πρόεδρου των ΗΠΑ για το φάρμακο έχει, επίσης, επικριθεί από γιατρούς, οι οποίοι έχουν παρατηρήσει ότι η χρήση του παραβιάζει τις συστάσεις της Διοίκησης Τροφίμων και Φαρμάκων, καθώς η υδροξυχλωροκίνη μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα.

Εντούτοις, ο γιατρός του Λευκού Οίκου που είναι υπεύθυνος για την προσωπική υγεία του Τραμπ έχει δηλώσει πως «το δυνητικό όφελος από τη θεραπεία υπερέβαινε τους σχετικούς κινδύνους».