Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Λιβύη

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Λιβύη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ (Richard Norland) πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, παρουσία και του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ (Geoffrey Pyatt)

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ (Richard Norland) πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, παρουσία και του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ (Geoffrey Pyatt).

Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Υπενθυμίζεται ότι έντονη δυσαρέσκεια υπάρχει στην Αθήνα και την ελληνική διπλωματία για την προ μιας εβδομάδας δήλωση Στόλτενμπεργκ ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να στηρίξει την κυβέρνηση Σαράτζ

Οι δηλώσεις …δεν αποδόθηκαν σωστά

Μάλιστα η αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ προέβη στις απαραίτητες διπλωματικές κινήσεις και -σύμφωνα με το ΥΠΕΞ- έλαβε διαβεβαιώσεις ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ δεν αποδόθηκαν σωστά.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με αναφορά του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ για το ζήτημα της Λιβύης απάντησε:

«Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δεσμεύεται απόλυτα από τις κοινές θέσεις της Συμμαχίας, οι οποίες ως γνωστόν υιοθετούνται με ομοφωνία.

Το περιεχόμενο της πρόσφατης συνέντευξής του σε ιταλική εφημερίδα, όπως αυτό αποτυπώθηκε, προφανώς δεν εκφράζει τις θέσεις της Συμμαχίας.

Η Ελλάδα έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες επισημάνσεις μέσω της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της στο ΝΑΤΟ και έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα δεν απεδόθησαν ορθώς».

Σάρατζ και Χαφτάρ δεν τίθενται στην ίδια εξίσωση

Σημειώνεται ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ φερόταν να δηλώνει χτες ότι η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) και ο Χαλίφα Χαφτάρ δεν μπορούν να τεθούν στην ίδια εξίσωση με τον Χαφτάρ, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να υποστηρίξει την επίσημη κυβέρνηση της Τρίπολης, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

«Υπάρχει εμπάργκο όπλων στη Λιβύη στο οποίο πρέπει να συμμορφωθούν όλες οι πλευρές. Αυτό δεν σημαίνει ότι η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση του Φαγέζ αλ-Σάρατζ και ο Χαφτάρ, μπορούν να μπουν στην ίδια εξίσωση. Επομένως, το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να στηρίξει την κυβέρνηση της Τρίπολης» ήταν η δήλωση Στόλτενμπεργκ στην ιταλική La Repubblica, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Σημαντικός σύμμαχος η Τουρκία

Απαντώντας ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σε μια ερώτηση που δείχνει ότι η Τουρκία ακολουθεί τη δική της ατζέντα στη Λιβύη και τη Συρία, παρόλο που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ είπε:

«Είμαστε 30 χώρες στο ΝΑΤΟ και μπορούμε να έχουμε διάφορες θέσεις σε διαφορετικά θέματα, ωστόσο η Άγκυρα είναι ένας σημαντικός σύμμαχος. Υποστηρίζουμε τις ειρηνευτικές προσπάθειες του ΟΗΕ στη Λιβύη και τη Συρία».

Την παραπάνω δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών ανάρτησε στον λογαριασμό του στο twitter ο Νίκος Δένδιας.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024