«Τώρα βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Θα ακολουθήσουμε δρόμο που οδηγεί στα λουκέτα και την ανεργία ή το δρόμο που στηρίζει την εργασία;»τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας και συμπλήρωσε: «Προτιμούμε μισθό και όχι επίδομα ανεργίας που είναι μικρότερο». Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ τονίζοντας ότι «εκεί που θα υπήρχαν αναπόφευκτα λουκέτα εμείς διατηρούμε τις θέσεις εργασίας.

Ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στο κυβερνητικό σχέδιο για την στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και ιδίως του κλάδου του τουρισμού και απάντησε στην κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

«Τώρα βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Θα ακολουθήσουμε δρόμο που οδηγεί στα λουκέτα και την ανεργία ή το δρόμο που στηρίζει την εργασία;»τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας και συμπλήρωσε:
«Προτιμούμε μισθό και όχι επίδομα ανεργίας που είναι μικρότερο».
Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ τονίζοντας ότι «εκεί που θα υπήρχαν αναπόφευκτα λουκέτα εμείς διατηρούμε τις θέσεις εργασίας.
Η κριτική ότι δήθεν μειώνονται οι μισθοί κατά 20% είναι ανεύθυνη και επιπόλαια.
Το σχέδιο της κυβέρνησης τόνισε «συγκρίνεται μόνο με το μηδέν και το λουκέτο. Αντιμετωπίζουμε τα πραγματικά προβλήματα και όχι τα φανταστικά και αυτά που κατασκευάζει η αντιπολίτευση».

Αναλυτικά η εισηγητική τοποθέτηση του Στέλιου Πέτσα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

Α. Στήριξη της εργασίας, της οικονομίας και του τουρισμού

«Βρισκόμαστε σήμερα σε μια ευχάριστη θέση.
Έχουμε ξεπεράσει την πρώτη φάση της πανδημίας του κοροναϊού με επιτυχία.
Χάρη στις προσπάθειες όλων των Ελλήνων.
Που δείξαμε, όλοι μαζί, ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα.
Που ακούσαμε και ακολουθήσαμε τις οδηγίες των ειδικών.
Για άλλη μια φορά σας ευχαριστούμε.
Για αυτό σήμερα είμαστε σε θέση να περπατήσουμε, όπως είπε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Γέφυρα που μας περνάει από την Άμυνα στην Υγεία, στην Επίθεση προς την Πρόοδο!
Υπογράμμισε μάλιστα ότι «πολύτιμα όπλα μας θα είναι η εμπιστοσύνη που οικοδομήθηκε ανάμεσα σε πολίτες και Πολιτεία, αλλά και ο βηματισμός της κοινωνίας, με οδηγό ένα οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο».
Η Κυβέρνηση παρουσίασε χθες αυτό το Σχέδιο για την στήριξη της εργασίας, την μείωση των φόρων και την τόνωση της επιχειρηματικότητας.

Εργασία

Είναι προφανές ότι η πανδημία του κοροναϊού διαμορφώνει ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Για δύο περίπου μήνες, κλείσαμε την οικονομία και μείναμε σπίτι, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κρίση της πανδημίας. Για να μείνουμε υγιείς, γιατί προέχει πάνω από όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας. Θυσιάσαμε, έτσι, ένα μέρος της ευημερίας μας για να το πετύχουμε.
Τώρα, είναι σαφές σε όλους ότι βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι:
Θα ακολουθήσουμε τον δρόμο που οδηγεί στα λουκέτα και στην ανεργία;
Ή τον άλλο δρόμο που στηρίζει την εργασία;
Εμείς διαλέγουμε τον δρόμο που μας βγάζει με αλληλεγγύη, με υπευθυνότητα, με κοινωνική δικαιοσύνη και γρηγορότερα από την κρίση: στηρίζουμε την εργασία!
Προτιμούμε μισθό και όχι επίδομα ανεργίας.
Που άλλωστε είναι πολύ μικρότερο.
Που αποξενώνει τον εργαζόμενο από τη δουλειά του.
Που απαξιώνει τις δεξιότητές του.
Που τον περιθωριοποιεί κοινωνικά.
Εμείς συμπληρώνουμε όλα τα μέτρα που πήραμε στην πρώτη φάση της πανδημίας – από την αποζημίωση ειδικού σκοπού, μέχρι την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων – με το ειδικό Πρόγραμμα «Συν-Εργασία».
Ένα Πρόγραμμα που θα εκτείνεται μέχρι τον Σεπτέμβριο και εάν και εφόσον χρειαστεί θα μπορεί να επεκταθεί.
Τι εξασφαλίζουμε έτσι;
Εκεί που θα υπήρχαν αναπόφευκτα λουκέτα, ιδίως στον τουρισμό, στις μεταφορές, τον πολιτισμό και στην εστίαση, εμείς διατηρούμε τις θέσεις εργασίας, χωρίς μεταβολή των εργασιακών σχέσεων. Διατηρούμε δηλαδή το μισθό των εργαζομένων.
Η κριτική ότι δήθεν με αυτή την πολιτική μειώνονται οι μισθοί κατά 20%, όπως προβάλλει από χθες η αντιπολίτευση, είναι επιπόλαια.
Ανεύθυνη. Και ψεύτικη.
Δεν υφίσταται σύγκριση με κάποιον αριθμό εκεί που θα έμπαινε λουκέτο. Αλλά, μόνο με το μηδέν. Με την ανεργία. Και την ανασφάλεια.
Αυτά αντιμετωπίζουμε με το Σχέδιό μας.
Τα πραγματικά προβλήματα.
Όχι τα «φανταστικά».
Αυτά που απασχολούν τον κόσμο.
Όχι αυτά που κατασκευάζει η αντιπολίτευση.
Και ο κόσμος της εργασίας το καταλαβαίνει καλά.
Και όσο η οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας επανέρχεται στη νέα κανονικότητα θα γίνεται αντιληπτό από όλους.

Μείωση φόρων, ρευστότητα

Για να μπορέσει ο ιδιωτικός τομέας να αντέξει, δεν αρκεί όμως μόνο η στήριξη της εργασίας.
Χρειάζεται ελάφρυνση των φορολογικών βαρών και χορήγηση ρευστότητας.
Κάνουμε και τα δύο.
Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση:
– Επεκτείνει τη δυνατότητα αναστολής πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
– Επεκτείνει το δικαίωμα αναστολής σύμβασης εργασίας.
– Επεκτείνει την αποζημίωση ειδικού σκοπού.
– Επεκτείνει την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών.
– Συνεχίζει τη μείωση των ενοικίων στο σύνολο των πληττόμενων επιχειρήσεων.
– Ολοκληρώνει την καταβολή του πρώτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής για την οποία περισσότερες από 53.000 επιχειρήσεις, κυρίως μικρές και μεσαίες, οριστικοποίησαν την αίτησή τους.
– Προχωρά τα εργαλεία της επιδότησης επιτοκίου, των εγγυοδοτικών μηχανισμών και της διαμόρφωσης ενός νέου θεσμικού πλαισίου για πιστώσεις σε μικρές επιχειρήσεις.
– Για την περίοδο 1 Ιουνίου-31 Οκτωβρίου 2020 μειώνεται ο Φ.Π.Α:
Στις μεταφορές από το 24% στο 13%,
Στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά από το 24% στο 13%.
Στα εισιτήρια των κινηματογράφων από το 24% στο 13%
– Εκπίπτουν οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας που θα πραγματοποιηθούν από 1η Σεπτεμβρίου, από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων προσαυξημένες κατά 100%, έναντι 30% που είναι σήμερα.
– Δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ώστε να υπάρχει ένα συνεκτικό πλαίσιο ανάπτυξης στοχευμένων πολιτικών υποστήριξης του δυναμικού αυτού οικοσυστήματος.
– Δίνονται κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα [angel investors] που εισφέρουν επενδυτικά κεφάλαια για νεοφυείς επιχειρήσεις, με τη μορφή εκπτώσεων φόρου επί του ποσού που επενδύεται.
– Δρομολογείται πρόγραμμα στο οποίο το Κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία.

Επίσης, στο μέτωπο της ρευστότητας, βρίσκονται σε εξέλιξη δράσεις, με τη συνεργασία των ευρωπαϊκών αρχών και της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που φτάνει στο 1,88 δισ. ευρώ και με τη μόχλευση θα προσθέσουν έως το τέλος του χρόνου άλλα 5 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία. Συγκεκριμένα:
– Από χθες οι επιχειρήσεις έχουν ξανά τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση στο ταμείο ΤΕΠΙΧ ΙΙ για τα δάνεια που δίνει η Αναπτυξιακή Τράπεζα για κεφάλαιο κίνησης με μηδενικό επιτόκιο για τα πρώτα δύο χρόνια και μηδενικό επιτόκιο στο 40% του κεφαλαίου της συμμετοχής ΤΕΠΙΧ ΙΙ για την υπόλοιπη διάρκεια. Λόγω της μεγάλης συμμετοχής η μόχλευση από το 1,3 δισ. ευρώ αυξήθηκε στα 2 δισ. ευρώ.
– Το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουνίου, ξεκινά το εγγυοδοτικό ταμείο ύψους 2 δισ. ευρώ, το οποίο με τη συνολική μόχλευση ρευστότητας μέσω τραπεζικού συστήματος φτάνει τα 7 δισ. ευρώ, με εγγυημένο το 80% του δανείου για όλες τις επιχειρήσεις.
Παράλληλα, αρχίζουν και «τρέχουν» διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως:
-Κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών για έργα σε ενέργεια, κυκλική οικονομία και κρίσιμες υποδομές: με αναμενόμενη μόχλευση έως 3 δισ. ευρώ.
-Συγχρηματοδότηση (δάνεια) μαζί με πιστωτικά ιδρύματα σε στρατηγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.
-Συνεπενδυτικό κεφάλαιο για equity για προσέλκυση ξένων θεσμικών επενδυτών με στόχο τη χρηματοδότηση γρήγορα αναπτυσσόμενων ελληνικών επιχειρήσεων.
Σημειώνεται ότι, οι ευρωπαϊκές Αρχές έδωσαν έγκριση για πρόσθετη ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων, ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Αυξήθηκε έτσι το περιθώριο για φορολογικές απαλλαγές αλλά και για ρευστό χρήμα σε επιχειρήσεις που υλοποιούν αναπτυξιακά σχέδια περισσότερο από το 100%. Ο πρώτος κύκλος έληξε και θα εγκριθούν περίπου 2.000 αιτήσεις, δηλαδή σχεδόν όλες.
Δρομολογήθηκε ο νέος κύκλος για τη γενική επιχειρηματικότητα – ύψους 350 εκατ. ευρώ – και για την επιχειρηματικότητα πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, ύψους 150 εκατ. ευρώ.
Από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, εγκρίθηκαν 4 νέα έργα ΣΔΙΤ ύψους 365 εκατ., ενώ τον Ιούνιο δημοπρατούνται 8 έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Επίσης, έχουν εγκριθεί νέες στρατηγικές επενδύσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ, έως το τέλος του χρόνου, καθώς και νέες στρατηγικές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ύψους 80 εκατ. ευρώ. Μπαίνουν επίσης σε άμεσο προγραμματισμό 40 μεγάλα έργα συνολικού προϋπολογισμού 6 δισ. ευρώ.
Δημιουργείται μηχανισμός ωρίμανσης των έργων, όπως ακριβώς πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την παρακολούθηση της ωρίμανσης των μελετών και της υλοποίησης των έργων και της ταχύτερης απορρόφησης όλων των χρηματοδοτικών πόρων.
Όλα αυτά τα εργαλεία ρευστότητας, πάνω στο θεμέλιο της Εμπιστοσύνης, χρηματοδοτούν επενδυτικά σχέδια που μετουσιώνονται σε δουλειές και εισόδημα φέρνοντας βιώσιμη ανάπτυξη στον τόπο.
Και ακριβώς επειδή είναι τόσο σημαντικά αυτά τα εργαλεία, δημιουργούμε Παρατηρητήριο Ρευστότητας που θα παρακολουθεί την πορεία δανειοδότησης των επιχειρήσεων από τις τράπεζες.

Τουρισμός

Το σχέδιο της Κυβέρνησης θέτει πέντε προτεραιότητες:
1. Την ασφάλεια των εργαζομένων.
2. Το σεβασμό στους επισκέπτες μας.
3. Την ενίσχυση των δομών υγείας στους τουριστικούς προορισμούς.
4. Τη στήριξη των επιχειρήσεων.
5. Την συνεργασία με την κοινωνία, τους εμπλεκόμενους φορείς και την παγκόσμια κοινότητα.
Το χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης καταγράφει τέσσερις σταθμούς:
– Τη Δευτέρα 25 Μαΐου ξεκινά το Yachting.
-Την Παρασκευή 1η Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και οι χώροι κατασκήνωσης (camping).
-Τη Δευτέρα 15 Ιουνίου ανοίγουν όλα τα υπόλοιπα καταλύματα και ξεκινά το Α’ στάδιο απελευθέρωσης των ταξιδιών στην Ελλάδα για επισκέπτες από άλλες χώρες.
-Την 1η Ιουλίου θα υπάρξει πλήρης απελευθέρωση, για τις αφίξεις από το εξωτερικό και στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας.

Σε ό,τι αφορά την προστασία της υγείας εργαζόμενων και επισκεπτών

Προχωρούμε στον υποχρεωτικό ορισμό συνεργαζόμενου γιατρού με κάθε κατάλυμα, ως το πρώτο σημείο αξιολόγησης.
Αντιστοίχως, ορίζεται συντονιστής από το κατάλυμα για την διαχείριση περιπτώσεων κρουσμάτων.
Για την περίπτωση που χρειαστεί επιχειρησιακή αντιμετώπιση κρουσμάτων, έχει προβλεφθεί η δημιουργία ειδικών «χώρων καραντίνας» ανά περιφέρεια/νησί. Τέλος, ο μηχανισμός θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος για διακομιδή ασθενούς σε δομή υγείας, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Ειδικά για τους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς, το σχέδιο επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού προβλέπει πρόσθετες παρεμβάσεις.
Σημειώνεται ότι θα δοθεί η μέγιστη προσοχή στη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων και τη μεταφορά των επισκεπτών.
Σε ό,τι αφορά την στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων

Σήμερα πραγματοποιείται στη Βουλή ειδική συνεδρίαση της Υποεπιτροπής για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Σε αυτή θα συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν τα άτομα με αναπηρία στη διάρκεια της κρίσης του κοροναϊού.
Τα μέλη της Υποεπιτροπής θα ενημερώσουν ο κ. Γεώργιος Γεραπετρίτης, Υπουργός Επικρατείας, η κα. Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ο κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).
Επίσης σας ενημερώνω ότι, στην Επιτροπή των Ειδικών του Υπουργείου Υγείας, συζητήθηκε το άνοιγμα και οι προδιαγραφές λειτουργίας:
• των Κέντρων Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Δ.Η.Φ.) για ΑμεΑ,
• των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.),
• των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π.μεΑ.),
• των παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών, και
• των κατασκηνώσεων (κρατικών και ιδιωτικών).

Κατά τη συζήτηση δόθηκε προτεραιότητα στις ανοιχτές δομές για ΑμεΑ, δεδομένου ότι η αποστέρησή τους – έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα – από υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης, εργοθεραπείας, φυσιοθεραπείας, κοινωνικοποίησης και ο προσωρινός ενδεχομένως εγκλεισμός τους επιδρά αρνητικά στην ψυχοσυναισθηματική τους υγεία.
Συμφωνήθηκε, επομένως, να ανοίξουν τα ΚΔΗΦ για ΑμεΑ και τα ΚΔΑΠμεΑ ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα, με συγκεκριμένες προδιαγραφές που θα σέβονται τις οδηγίες του ΕΟΔΥ ως προς τις αποστάσεις, τη δυναμικότητα, την εκ περιτροπής λειτουργία, τα μέτρα προστασίας των συνοδών κ.ά., τα οποία θα καθοριστούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Τα ΚΔΑΠ, οι παιδικοί, βρεφικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα ακολουθήσουν την εξέλιξη των δημοτικών σχολείων, εφόσον αυτά ανοίξουν στις αρχές Ιουνίου.
Επί του θέματος αυτού θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες, όπως και για τις κατασκηνώσεις (κρατικές και ιδιωτικές).

6η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε, χθες, την 6η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα.
Μια Έκθεση που είχε τη μικρότερη δημοσιότητα, σε σχέση με τις προηγούμενες εκθέσεις. Αυτό αποδεικνύει ότι έχουμε αφήσει πίσω μας την «Ελληνική κρίση» της προηγούμενης δεκαετίας.
Και πλέον επικεντρωνόμαστε στην αντιμετώπιση των συνεπειών της παγκόσμιας κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.
Η 6η Έκθεση, που δημοσιεύεται εν μέσω δυσμενούς, παγκοσμίως, οικονομικού περιβάλλοντος, κρίνεται ιδιαίτερα θετική για την Ελλάδα.
Αναγνωρίζει την έγκαιρη και υπεύθυνη στάση που κράτησε η Ελληνική Κυβέρνηση απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού και στις οικονομικές της συνέπειες.
Επιβεβαιώνει την ταχύτητα και την επάρκεια των οικονομικών μέτρων στήριξης που έλαβε η Κυβέρνηση, με σκοπό τη στήριξη της απασχόλησης και την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία.
Υπογραμμίζει τη συμβολή των μέτρων στην ταχύτερη επανεκκίνηση της οικονομίας, στην προστασία των θέσεων εργασίας και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Προβλέπει, μετά τη σημαντική ύφεση που θα καταγραφεί φέτος, λόγω κυρίως της μεγάλης συμμετοχής του τουρισμού στο ΑΕΠ, ισχυρή ανάκαμψη το 2021.
Αποτυπώνει τη θετική πορεία στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, παρά τη δυσμενή κατάσταση του τελευταίου χρονικού διαστήματος.
Δίνει «πράσινο φως» για την αποδέσμευση της τρίτης δόσης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, των γνωστών ANFAs και SMPs, ύψους 748 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι θα είναι η δεύτερη δόση που αποδεσμεύεται επί Κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσα σε ένα έτος.
Οι προσπάθειες των Ελλήνων, με μια υπεύθυνη διακυβέρνηση, πιάνουν τόπο.

Κλείνω την εισαγωγική μου τοποθέτηση, με τις ευχές μου για Χρόνια Πολλά σε όλους και όλες που γιορτάζουν σήμερα, Κωνσταντίνου και Ελένης».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr